Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η ιδιωτικοποίηση ξεκινά από Αττική - Δυτική Μακεδονία

Πολύπλευρες επιπτώσεις στο εισόδημα και στην υγεία του λαού θα έχει η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Eurokinissi

Πολύπλευρες επιπτώσεις στο εισόδημα και στην υγεία του λαού θα έχει η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων
Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας νέο πεδίο χρυσοφόρας δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο, κάνοντας την αρχή από τις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, εκχωρώντας ουσιαστικά τη συνολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε ιδιώτες.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ανακοινώθηκε χτες ότι δημοπρατήθηκε το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που σημαίνει ότι αυτό παραδίδεται σε ιδιώτες.

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει ότι η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική θα δοθεί «πακέτο» σε ιδιώτη ανάδοχο για περίοδο εκμετάλλευσης 25 χρόνων, με κόστος κατασκευής γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και λειτουργίας 3,5 δισ. ευρώ, σε σημερινές τιμές. Πρόκειται για τέσσερα εργοστάσια προεπεξεργασίας και επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, συνολικής παραγωγικής απόδοσης 1.355.000 τόνων το χρόνο, συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ περίπου. Τα δύο μεγαλύτερα από αυτά (δυναμικότητας 700.000 τόνων το χρόνο το ένα και 400.000 τόνων το χρόνο το άλλο), σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτό, θα λειτουργήσουν και πάλι στο πολύπαθο Θριάσιο. Για τη «θηριώδη» μονάδα «βιολογικής ξήρανσης» των 700.000 τόνων το έτος, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος.

Η τεχνολογία της βιοξήρανσης, που «φωτογραφίζεται» θα εκτινάξει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική από τα 42 ευρώ στα 150 ευρώ τον τόνο, με αποτέλεσμα να υπερτριπλασιαστεί η επιβάρυνση της εργατικής λαϊκής οικογένειας ως προς τα τέλη καθαριότητας, ενώ αν η βιοξήρανση οδηγήσει στην καύση - που αυτό θα γίνει τελικά - τότε το κόστος διαχείρισης μπορεί και να φτάσει τα 250 - 270 ευρώ τον τόνο!

Στη Δυτική Μακεδονία

Οσον αφορά στο διαγωνισμό για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων δυναμικότητας 120.000 τόνων την ημέρα, με προϋπολογισμό 116.400.000 ευρώ. Ο ιδιώτης θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών για 27 χρόνια και θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών την περίοδο λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι όλο το κόστος της επένδυσης, της λειτουργίας και συντήρησης, τους τόκους των τραπεζικών δανείων και το κέρδος της επιχείρησης θα το φορτωθούν οι λαϊκές οικογένειες με ανάλογες αυξήσεις των ανταποδοτικών χαρατσιών καθαριότητας.

Οι επιχειρηματίες θα επιλέξουν την τεχνολογία που τους βολεύει για να έχουν σίγουρα και μεγάλα κέρδη. Μέσα μάλιστα στους όρους του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και αυτός της ενεργειακής αξιοποίησης των στερεών αποβλήτων, που σημαίνει ότι πριμοδοτείται η καρκινογόνα καύση, η οποία έχει αναβαθμιστεί ως τέτοια με οδηγία της ΕΕ που έχει νομοθετηθεί και στη χώρα μας. Είναι φανερό ότι η πριμοδότηση της μεθόδου αυτής, παρότι είναι πανάκριβη και επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον, γίνεται για να εξυπηρετηθεί καλύτερα η κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια κερδοφορία που δεν θα προέρχεται μόνο από τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και από τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και τις κρατικές επιδοτήσεις, καθώς η ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών με πρόσφατο νόμο ανήκει στις ...Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!

Η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ «θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ