Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ «WIKILEAKS»
«Δίαυλος επικοινωνίας» ελληνικής κυβέρνησης - πρεσβείας ΗΠΑ

Ο «ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ προκύπτει από διπλωματικά τηλεγραφήματα της περιόδου του Γενάρη του 2010 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπως τα εμφανίζει ο ιστότοπος «Wikileaks» («Γουίκιλικς») και δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Η δημοσιοποίηση αφορά έκθεση του τότε πρέσβη Ντ. Σπέκχαρντ για τα λεγόμενα «αντιτρομοκρατικά μέτρα» της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε μια έκθεση γίνεται αναφορά σε συνάντηση του Μ. Χρυσοχοΐδη με τον Αμερικανό πρέσβη στις 22/1/2010 - την τρίτη κατά σειρά όπως σημειώνεται, είτε στην αμερικανική πρεσβεία είτε στο υπουργείο - αλλά και με τον επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και στα σχέδια συνεργασίας. Σε αυτό το τηλεγράφημα ο Χρυσοχοΐδης φέρεται να δηλώνει μετά βεβαιότητας στον Αμερικανό πρέσβη ότι η Ελληνική Αστυνομία «γνωρίζει τα στοιχεία των περισσότερων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην Ελλάδα αλλά δε διαθέτει επαρκή στοιχεία για να τους συλλάβει»...

Επίσης, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να καταθέτει το «φιλόδοξο σχέδιο», όπως χαρακτηρίζεται από τον Αμερικανό πρέσβη, για την αναδιοργάνωση και τη δραστηριοποίηση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας της Ελλάδας και για τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης κρίσεων στο πρότυπο και το επίπεδο των μέτρων ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σημειώνονται επίσης η σύσταση ομάδα εργασίας μεταξύ της πρεσβείας και του υπουργείου και η εκπαίδευση εκ μέρους των Αμερικανών όλων των υπηρεσιών ασφαλείας ενόσω θα τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια για την αναδιοργάνωσή τους και μηνιαίες επαφές μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΕΥΠ και του FBI. Γίνονται επίσης αναφορές σε συναντήσεις του τότε αρχηγού της αστυνομίας επίσης απευθείας με τον πρέσβη και στις ανησυχίες των Αμερικανών για την «αύξηση των ακραίων ισλαμικών στοιχείων στην Ελλάδα, λόγω της έλλειψης χώρου προσευχής των μουσουλμάνων». Υπάρχει η αμερικανική εκτίμηση ότι το ζήτημα της μετανάστευσης συνέβαλε στην εκλογική αποτυχία της ΝΔ και την άνοδο του «ακροδεξιού», όπως αναφέρεται στο ΛΑ.Ο.Σ., και ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό κύμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ