ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
«Αλωσε» το ΟΑΚΑ

Σπουδαίας βαθμολογικής αλλά και ψυχολογικής σημασίας νίκη πήρε χτες ο Ολυμπιακός, που για τη 12η αγωνιστική της Α1 επικράτησε του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ (μετά από τέσσερα χρόνια...) με 65-61 μένοντας πλέον μόνος πρώτος στη βαθμολογία.

Σε ένα απόλυτα ισορροπημένο παιχνίδι, που θύμιζε παρτίδα σκάκι (με τις κινήσεις των προπονητών από τον πάγκο), με τις άμυνες να έχουν τον πρώτο λόγο και τα πάντα να κρίνονται στις λεπτομέρειες, ο Ολυμπιακός έπαιξε έξυπνα και κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του αντιπάλου. Η άμυνα ζώνης, οι σωστές επιλογές στην επίθεση με την καλή λειτουργία των «πικ εν ρολ» και το καλό παιχνίδι των ψηλών του κάτω από τη ρακέτα (κυριάρχησε ο Νεστέροβιτς) ήταν από τα στοιχεία που καθόρισαν τη νίκη για τους «ερυθρόλευκους». Αντίθετα, ο εμφανώς καταβεβλημένος Διαμαντίδης (από την ίωση που τον ταλαιπώρησε) στέρησε την καλή οργάνωση του παιχνιδιού αλλά και το όπλο του αιφνιδιασμού. Επιπλέον, ο εγκλωβισμός των ψηλών και η μέτρια απόδοση των περιφερειακών του (μόνο ο Νίκολας ξεχώρισε για δυο δεκάλεπτα περίπου) ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην ήττα τον Παναθηναϊκό.

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 34-36, 49-51, 61-65.

Παναθηναϊκός : Τέπιτς 2, Περπέρογλου 6, Μπατίστ 6, Φώτσης 9 (7 ριμπάουντ), Σάτο 13, Νίκολας 15 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 2, Βουγιούκας 5, Καλάθης 3 (1), Καϊμακόγλου, Ζούμπος.

Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 9, Νεστέροβιτς 17, Λούκας, Σπανούλης 4 (1), Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 8 (6 ριμπάουντ), Κέσελ, Μαυροκεφαλίδης 2, Χαλπερίν 5 (1), Παπανικολάου, Ερτσεγκ 10, Τεόντοσιτς 10 (2).

  • Από το παιχνίδι δεν έλειψαν τα έκτροπα (μικρής όμως εμβέλειας) αφού χρειάστηκε 2λεπτη διακοπή 3' πριν τη λήξη, όταν ρίχτηκαν φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο, όπως έγινε και στη λήξη με την αποχώρηση των παικτών του Ολυμπιακού. Δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες προς τον Σπανούλη.
  • Αλλα αποτελέσματα: Αρης - Πανιώνιος 84-89, Καβάλα - Πανελλήνιος 81-70, Κολοσσός Ρόδου - ΠΑΟΚ 71-66, Ηρακλής - Ικαρος 78-64, Περιστέρι - Ηλυσιακός 68-61, ΑΕΚ - Μαρούσι (19/1).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΘΛΗΣΗΣ
Θολώνουν τα νερά οι αρμόδιοι

Προπαγανδιστικού χαρακτήρα συνάντηση είχαν χτες ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρμόδιος γα θέματα Αθλησης και Διατροφής Χρ. Αηδόνης, και ο Ειδικός Γραμματέας Αθλησης και Διατροφής, Κ. Παταβούκας, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη.

Ανακοίνωσαν πως εξέτασαν την προοπτική κοινών δράσεων στον τομέα της «Αθλησης για Ολους», της δημιουργίας «Πάρκων Υγείας και Αθλησης», «Διαδρομών Αθλησης» και την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ποδηλατικών πάρκων, με έμφαση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Δεν ανακοίνωσαν βέβαια πού - με την κυβέρνηση να μειώνει συνεχώς τα χρήματα προς τον αθλητισμό - θα βρεθούν τα λεφτά, ποιος θα επωμιστεί το κόστος. 'Η αν και αυτές οι δραστηριότητες από λαϊκό δικαίωμα με δωρεάν παροχή τους από το κράτος, μετατραπούν σε νέο χαράτσι για τους εργαζόμενους και πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματίες...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Λεφτά μόνο για λίγους

Τον πλούτο των «μεγάλων» τον πληρώνουν οι «μικροί», σύμφωνα με ένα από τα βασικά αξιώματα του καπιταλισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται κυβέρνηση - ΕΠΟ και για το ποδόσφαιρο, όπως προκύπτει (και) μετά την χτεσινή συνάντηση του γγΑ, Π. Μπιτσαξή, με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός της ο Σοφ. Πιλάβιος.

Οι δύο πλευρές - και λόγω της καπιταλιστικής κρίσης - ομονοούν πως τα λεφτά δεν φτάνουν για όλους. Και αναζητούν τρόπους μείωσης των δικαιούχων. Στο πλαίσιο της διαχειριστικού χαρακτήρα πολιτικής τους λοιπόν εξετάζεται αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων Γ' και Δ' Εθνικής. Με ένα από τα σενάρια να θέλει την ενοποίησή τους.

Γιατί κατά την κυβέρνηση - διά στόματος Μπιτσαξή - «στη σημερινή οικονομική συγκυρία ένας κρατικοδίαιτος άξονας με 180 ομάδες είναι αδύνατο να επιβιώσει». Λεφτά λοιπόν για τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν υπάρχουν. Αλλά για τις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (ΠΑΕ, ΚΑΕ) περισσεύουν...

Επίσης - με αφορμή τα γεγονότα στην αναμέτρηση ΠΑΣ Γιάννενα-ΟΦΗ - ο γγΑ, Π. Μπιτσαξής, ζήτησε την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου. Αιτούμενος, μεταξύ άλλων, να προβλεφθεί υποχρεωτική διακοπή αγώνα όταν υπάρχει εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή/και επίθεση στους συντελεστές της αναμέτρησης.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Χρήστος Μήτσιος, του συνδέσμου Ηπείρου, ορίστηκε να διαιτητεύσει την (κεκλεισμένων των θυρών) αναμέτρηση Παναθηναϊκού - Καβάλας. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 18ης αγωνιστικής - στο πρωτάθλημα επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Super League - θα σφυρίξουν: Ολυμπιακός - Πανσερραϊκός (Χαραλαμπίδης), Ολυμπιακός Βόλου - ΠΑΟΚ (Σιδηρόπουλος), Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ (Κάκος), Ατρόμητος - Κέρκυρα (Κουκουλάκης), Λάρισα - Ηρακλής (Γιάχος), Αρης - Πανιώνιος (Μάνταλος), Ξάνθη - Εργοτέλης (Κωνσταντινέας).

ΠΟΛΟ

Στο συμπολίτη του Εθνικό «ξέσπασε» ο Ολυμπιακός, λίγες μέρες μετά τη συντριβή από την Παρτιζάν στο Βελιγράδι. Οι πρωταθλητές Ελλάδας στο ματς που έριξε στο Κολυμβητήριο Πειραιά την αυλαία της 7ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών πόλο, επικράτησαν με το επιβλητικό 16-3 των αντιπάλων τους και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας.

ΚΥΠΕΛΛΟ

Τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια για τους «8» του κυπέλλου, απέκτησαν χτες κάτοχο. Τα σφράγισαν Διαγόρας και Κέρκυρα που επικράτησαν (σε επαναληπτικές αναμετρήσεις) Εθνικού Αστέρα με 1-0 και Ηρακλή στα πέναλτι 5-3 (κ.α. 0-0) αντίστοιχα. Η Κέρκυρα στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό Βόλου ενώ ο Διαγόρας Ρόδου τον Ατρόμητο.

FOOTBALL LEAGUE 2
Νίκες για τους πρωτοπόρους

Με τις αναμετρήσεις της 15ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο και της 17ης στον 2ο όμιλο, συνεχίστηκε χτες το πρωτάθλημα επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Football League 2.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Ρόδος - Πανηλειακός 2-0, Παναιγιάλειος - Χανιά 2-0, Χερσόνησος - ΠΑΟ Ρουφ 2-0, Αίας Σαλαμίνας - Κεραυνός Κερατέας 3-0 (α.α), Πλατανιάς - Παναχαϊκή 3-0, Ασπρόπυργος - Κόρινθος 0-0, Ηρακλής Ψαχνών - Βύζας 2-1, Απόλλωνας - Αγία Παρασκευή 3-0 (α.α). Στη βαθμολογία προηγείται η Ρόδος με 27 πόντους και ακολουθούν Απόλλωνας και Παναιγιάλειος 26, Ηρακλής Ψαχνών 25.

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Αναγέννηση Επανομής - Κοζάνη 2-2, Οδυσσέας Αναγέννησης Σερρών - Τύρναβος 1-1, Εορδαϊκός - Αναγέννηση Γιαννιτσών 0-0, Πόντιοι Κατερίνης - Νίκη Βόλου 0-1, Μακεδονικός - Δόξα Κρανούλας 0-0, Αετός Σκύδρας - Ζάκυνθος 3-2, Ναυπακτιακός Αστέρας - Μ. Αλέξανδρος Ηράκλειας 0-0, Καλλονή - Εθνικός Φιλιππιάδας 2-0. Ρεπό είχε ο Φωκικός. Στη βαθμολογία προηγείται η Καλλονή με 32 πόντους και ακολουθούν Φωκικός 29, Αναγέννηση Επανομής 28, Νίκη Βόλου 26.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΘΑΝΟΥ
Διακοπή της δίκης

Σε παρωδία εξελίσσεται η δίκη των Τζέκου, Κεντέρη, Θάνου, επτά γιατρών του ΙΚΑ και ενός αυτόπτη μάρτυρα για το περιβόητο τροχαίο ατύχημα των δύο αθλητών το 2004. Το 6 δεν έγινε τελικά 7 αλλά... 6,5. Δηλαδή, δεν υπήρξε - όπως τις προηγούμενες 6 φορές - αναβολή αλλά διακοπή για τις 21/1.

Το αίτημα - που έγινε δεκτό - υπέβαλε ο συνήγορος του Κεντέρη, Μ. Δημητρακόπουλος, λόγω απουσίας βασικών μαρτύρων που είχαν κλητευθεί αλλά δεν παρουσιάστηκαν. Καθώς επίσης και για να κλητευθούν (μετά την 7η απόπειρα εκδίκασης;!) άλλοι σημαντικοί μάρτυρες που δεν έχει καλέσει το δικαστήριο(!).

ΒΟΛΕΪ

Τα αήττητο στην έδρα της διατήρησε η Λαμία που σε εξ αναβολής παιχνίδι για την 10η αγωνιστική της Α1 επικράτησε του Εθνικού Αλεξανδρούπολης με 3-0 σετ. Για τον ίδιο λόγο ο Επίκουρος πήρε σπουδαίο διπλό στην Καλαμαριά αφού νίκησε τον Απόλλωνα με 3-1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ