ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Κοντά στους 700.000 οι άνεργοι!

Κατά 39,3% αυξήθηκαν οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΜΕ

Μεγάλο άλμα έκανε και πάλι η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία, καθώς τον Οκτώβρη του 2010 οι άνεργοι εκτινάχθηκαν στους 684.047 (ποσοστό 13,5%), αυξημένοι κατά 192.908 (σε ποσοστό 39,3%) από τον αντίστοιχο Οκτώβρη του 2009, οπότε οι άνεργοι έφταναν τους 491.139 (ποσοστό 9,8%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ενδεικτικό των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που παίρνει η ανεργία στη χώρα αποτελούν τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, καθώς για το μήνα Οκτώβρη του 2010 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφταναν τους 717.382, ενώ το Νοέμβρη του 2010 έφτασαν τους 773.344!

Ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβρη του 2010 εμφανίζεται σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο μήνα του 2008, οπότε οι άνεργοι ήταν 367.204. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία «θερίζει» τους νέους και τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, η ανεργία στους νέους 15 έως 24 χρόνων έφτασε το 34,6% (ήταν στο 27,5% τον Οκτώβρη του 2009), ενώ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών εκτινάχθηκε στο 17,6%. Επίσης, διψήφιο είναι πλέον το ποσοστό ανεργίας και στους άντρες που έφτασε το 10,6% (ήταν 7,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2009). Σημαντική αύξηση εμφανίζει η ανεργία και στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών (18,3%), ενώ διψήφιο είναι το ποσοστό (11,5%) και στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών.

Ολες οι Περιφέρειες παρουσιάζουν αύξηση της ανεργίας και διψήφιο ποσοστό οι εξής: Δυτική Μακεδονία (17,2%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (15,4%), Κεντρική Μακεδονία (14,8%), Νότιο Αιγαίο (14,5%), Αττική (14,4%), Στερεά Ελλάδα (14,3%), Ηπειρος (13,9%), Δυτική Ελλάδα (12,5%), Ιόνιοι Νήσοι (11,3%), Θεσσαλία (10,6%).

Ο δρόμος για τους ανέργους είναι η οργάνωσή τους

Σε σχόλιό του για την ανεργία, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση της ανεργίας, το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης.

O δρόμος για τους ανέργους είναι η οργάνωσή τους και η πάλη μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, για την επιβίωσή τους, για δουλειά σταθερή και μόνιμη με πλήρη δικαιώματα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει απολύσεις στη «Vodafone»...

...και «ανεξάρτητους» συνδικαλιστές, που ξεχωρίζουν τους εργαζόμενους με βάση τα «πιστεύω» τους

Τις απολύσεις δύο εργαζομένων από την εργοδοσία της «Vodafone» («Βόνταφον») καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και απαιτεί την ανάκλησή τους. Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλει την πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου που επέλεξε να υπερασπιστεί μόνο τη μία από τις δύο εργαζόμενες, γιατί η δεύτερη είχε απευθυνθεί και στο ΣΕΤΗΠ!

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ, η εργοδοσία απέλυσε δύο εργαζόμενες που ήταν πολλά χρόνια στην επιχείρηση, την Ασπασία Γρηγοριάδου και την Ελένη Ηλιάδη. Το πρόσχημα της απόλυσης ήταν ότι δεν «έπιαναν» τους στόχους τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι «η επιχείρηση στοχεύει στους παλιούς εργαζόμενους με σκοπό την αντικατάστασή τους με άλλους, νέους, με χαμηλότερους μισθούς, χωρίς δικαιώματα». Και στη συνέχεια αναφέρεται στη στάση της προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου, η οποία έβγαλε ανακοίνωση μόνο για να υπερασπιστεί την Ελένη Ηλιάδη. Η απάντηση που πήρε η Ασπασία Γρηγοριάδου για τη στάση της προέδρου είναι πως «θέτουν θέμα αρχής να μην υπερασπίζονται εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και το ΣΕΤΗΠ», όπως αναφέρει το ίδιο το Συνδικάτο.

Το ΣΕΤΗΠ δηλώνει ότι «υπερασπιζόμαστε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, μορφωτικού επιπέδου, θρησκείας, εθνικότητας και ειδικότητας απέναντι στην εργοδοσία και στην επίθεση που δεχόμαστε. Αυτήν την ενότητα έχει ανάγκη η εργατική τάξη σήμερα και όχι τις ψευτο-ακηδεμόνευτες απολίτικες πρακτικές που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους και ρίχνουν νερό στο μύλο της εργοδοσίας. Καλούμε όλους τους συνδικαλιστές, τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του κλάδου να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και από κοινού να απαιτήσουμε "Καμία απόλυση - καμία θυσία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία"».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά θυσία για το κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την ανεργία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει:

«Η ανεργία και η προσωρινή ελαστική δουλειά τρέχουν με ξέφρενους ρυθμούς. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται, η ανασφάλεια γενικεύεται. Για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδεχτούν τη θυσία των δικαιωμάτων τους για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου;».

ΔΗΜΟΣΙΟ
Παναττική στάση εργασίας για τους συμβασιούχους

Τετράωρη παναττική στάση εργασίας (8.30 το πρωί έως 12.30 το μεσημέρι) την Πέμπτη 20 Γενάρη κήρυξε η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, καθώς τη μέρα εκείνη θα γίνει συγκέντρωση έξω από τον Αρειο Πάγο, όπου θα εκδικάζεται υπόθεση που αφορά συμβασιούχους στο Δημόσιο και τη μετατροπή ή όχι των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το σταθμό Μετρό των Αμπελοκήπων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στην ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ ΟΤΑ είχαν καταθέσει πρόταση για 24ωρη απεργία. Ομως, η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση, υπονομεύοντας και έτσι την πάλη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία

Ξεχειλίζουν υποκρισία οι ανακοινώσεις του ΛΑ.Ο.Σ. και της «Δημοκρατικής Αριστεράς» για την αύξηση της ανεργίας. Τα κροκοδείλια δάκρυά τους για τους ανέργους δεν μπορούν να κρύψουν τη στήριξη που παρείχαν και παρέχουν σε ένα σύστημα και μια πολιτική που παράγουν και γιγαντώνουν τον εφιάλτη για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες της ανεργίας.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. απέδωσε τη διόγκωση της ανεργίας στην έλλειψη ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι όσο αυτή δεν υπάρχει δε θα υπάρχουν θέσεις εργασίας και διαπιστώνοντας «ένας στους τρεις Ελληνες πλέον δεν έχει δουλειά ή υποαπασχολείται». Αποκρύπτει βεβαίως ότι στον καπιταλισμό η ανεργία πάντα θα υπάρχει και θα γιγαντώνεται όποτε αυτός πέφτει σε κρίση, όπως σήμερα. Αποκρύπτει ότι στήριξε με πάθος μια πολιτική που το μόνο που εγγυάται, ακόμα και στην περίοδο της ανάπτυξης εάν και όποτε έρθει, είναι η υποαπασχόληση και οι εξευτελιστικές αμοιβές. Εκεί αποσκοπούν τα μέτρα που στήριξε ο ΛΑ.Ο.Σ., στο να διαμορφωθούν για το κεφάλαιο συνθήκες για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία σε βάρος της εργατικής τάξης.

Απ' την πλευρά της, η «Δημοκρατική Αριστερά» χαρακτηρίζει την ανεργία «όνειδος». Πλην, όμως, αυτό το «όνειδος», μαζί με πολλά άλλα είναι τα μόνα που μπορεί να εγγυηθεί στο λαό το σύστημα, που η ίδια στηρίζει. Χάριν των δικών του συμφερόντων η «Δημοκρατική Αριστερά» απαιτεί «ενεργητικές πολιτικές για άμεση δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης μέσα από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες». Δηλαδή, κι άλλο τζάμπα ζεστό χρήμα στους κεφαλαιοκράτες στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ο καθείς βέβαια εφ' ω ετάχθη. Αλλά ας μην παριστάνουν τους περίλυπους για τους ανέργους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ