ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων

Την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης που παραχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο και τη διαχείριση των απορριμμάτων, σημειώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μετά και τη δημοπράτηση του διαγωνισμού για τη δημιουργία συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οπως ανακοινώθηκε από τα αρμόδια υπουργεία, το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, με προϋπολογισμό 116.400.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ μέτοχοι της οποίας είναι οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης & Πτολεμαΐδας και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των τεσσάρων Νομών της Δυτικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή των υποδομών που προβλέπονται στο έργο αυτό θα γίνει με ιδιωτική χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση απορριμμάτων παραδίνεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών για 27 χρόνια και θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών την περίοδο λειτουργίας.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Με απλά λόγια: Το κόστος της επένδυσης, που μέχρι σήμερα χρηματοδοτούνταν από το κράτος, καθώς και το επιπλέον κόστος λειτουργίας και συντήρησης εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης, από δω και πέρα με την μέθοδο αυτή το κράτος τη μεταθέτει στους τελικούς χρήστες, δηλαδή, στις λαϊκές οικογένειες όλων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω των υπέρογκων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Ανοίγει, επίσης, ο δρόμος, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να αναλάβει πλήρως την υπηρεσία διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι απλά ως κατασκευαστής, αλλά και ως ασκών τα καθήκοντα που σήμερα έχουν οι δήμοι και η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Πρόκειται, δηλαδή, για πλήρη παράδοση στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όλων των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για το λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους στους δήμους και της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ ειδικότερα.

Οι επιχειρηματίες που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την τεχνολογία που τους βολεύει, για να έχουν όσο γίνεται περισσότερα κέρδη. Στους όρους του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, που σημαίνει ότι πριμοδοτείται η καρκινογόνα καύση τους, η οποία, με οδηγία της ΕΕ, προωθείται και στη χώρα μας. Η μέθοδος αυτή εκτός από το ότι είναι πανάκριβη, θα είναι καταστροφική και επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Με δεδομένο, επίσης, τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων, οι οποίοι θα εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που πρόσφατα νομοθέτησε η κυβέρνηση, είναι κατανοητό πως όλα γίνονται μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί καλύτερα η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Από το συγκεκριμένο έργο, οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής γενικότερα θα βγει ακόμα περισσότερο ζημιωμένος, αφού τα βάρη θα φορτωθούν, για άλλη μια φορά, στις πλάτες του, την ίδια στιγμή που οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θα το αναλάβουν και οι τράπεζες που θα το χρηματοδοτούν, θα θησαυρίζουν.

Το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό της περιοχής να απορρίψει κατηγορηματικά την κυβερνητική πολιτική της παραχώρησης στο μεγάλο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας. Να εναντιωθεί σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με δημόσιους κεντρικούς πόρους μόνο από τις υπηρεσίες των δήμων, με εργαζόμενους που θα απασχολούνται με σταθερή και μόνιμη θέση εργασίας και όχι να αντιμετωπίζεται σαν νέο πεδίο κερδοφορίας των καπιταλιστών.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα για την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων του Ευρωμονόδρομου (ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ.), που με την τακτική τους τη στηρίζουν ή την ανέχονται. Να τα εγκαταλείψει μαζικά, να συνταχθεί με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να παλέψει για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που στο κέντρο του έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών της πλουτοκρατίας».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Σοβαρά προβλήματα σίτισης στους σταθμούς

Στον «αέρα» βρίσκεται η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Μυτιλήνης και η φροντίδα των παιδιών που πηγαίνουν σε αυτούς αφού οι προμηθευτές σταμάτησαν να προμηθεύουν τους παιδικούς σταθμούς του νησιού με τα απαραίτητα για τη διατροφή των παιδιών.

Πριν από μερικές μέρες με απόφασή τους, δημοτική αρχή και υπεύθυνοι των βρεφονηπιακών σταθμών, επικαλούμενοι τις ελλείψεις που υπάρχουν για τη διατροφή των παιδιών, έκλεισαν τους παιδικούς σταθμούς δύο ώρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο (αντί για 3 το μεσημέρι στη 1), ενώ ταυτόχρονα, για τους ίδιους λόγους, κάλεσαν τους γονείς από σήμερα να στέλνουν τα παιδιά τους στους σταθμούς με το ...ταπεράκι!

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο με ανακοίνωσή του επισημαίνει τις διαχρονικές ευθύνες που φέρουν οι δημοτικές αρχές, αλλά και οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που με τις πολιτικές που ακολούθησαν, διαμόρφωσαν ένα ανεπαρκές και υποβαθμισμένο δίκτυο προσχολικής αγωγής, προωθώντας έτσι την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αυτού αγαθού. Και προσθέτει:

«Είναι απαράδεκτο στη σημερινή εποχή η περικοπή της σίτισης των βρεφών και νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, με πολλές συνέπειες. Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, αγρότες, ανέργους, νέους και νέες να παλέψουν για δωρεάν δημόσια προσχολική αγωγή, που θα είναι αποκλειστικά υποχρέωση του κράτους, για κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατάργηση όλων των τροφείων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και αυτών που έληξε η σύμβασή τους, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με προτεραιότητα τις λαϊκές συνοικίες όπου μένουν εργαζόμενοι».

Σύσκεψη - συζήτηση

Η διοίκηση του ταξικού Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, διοργανώνει σύσκεψη συζήτηση με τους γονείς των βρεφών και νηπίων που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του πρώην δήμου Μυτιλήνης, σήμερα Παρασκευή 14 Γενάρη και ώρα 6 μμ, στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (Δαβάκη και Βαλαωρίτου), σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Από τον Θάνο Κωνσταντινίδη, στη μνήμη του αγαπημένου του φίλου, συναδέλφου και αγωνιστή γιατρού ΔΗΜΗΤΡΗ ΥΦΑΝΤΗ, 200 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Ο Τάκης Ταναΐμης και η μητέρα του συντρόφισσα Ανθή προσφέρουν στη μνήμη του κομμουνιστή πατέρα τους, ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ 100 ευρώ.

Ο Γιώργης και Γιάννης Αμπαζής προσφέρουν στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΠΑΖΗ, που εκτελέστηκε την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή, 100 ευρώ.

Ο Πέτρος Γεωργακώδης, στη μνήμη του Μακρονησιώτη πατέρα του, ΚΩΣΤΑ, προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Σύσκεψη των Παραρτημάτων Αττικής ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Σύσκεψη με τη συμμετοχή των διοικήσεων όλων των παραρτημάτων της στην Αττική, την πρώτη μετά το 12ο Συνέδριό της, διοργανώνει, το Σάββατο 15 Γενάρη, ώρα 10 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ στην Ομόνοια (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους), η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τις αποφάσεις του 12ου Συνεδρίου και για την υλοποίησή τους στη ζωή. Καλούνται όλοι οι συναγωνιστές, εκλεγμένοι στις διοικήσεις των Παραρτημάτων ν. Αττικής να συμμετέχουν στη σύσκεψη.

Ερευνα από εισαγγελέα για την ΕΥΠ

Από εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος διερευνώνται αν έχουν διαπραχθεί ποινικά εγκλήματα στην ΕΥΠ και ποιοι τα έχουν διαπράξει. Η έρευνα γίνεται μετά το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και έρευνα εσωτερικού ελέγχου, για οικονομικές ατασθαλίες που εντοπίστηκαν στην ΕΥΠ. Από το πόρισμα προκύπτουν ευθύνες στελεχών της ΕΥΠ που είχαν συναλλαγές με επιχειρηματίες, καθώς και αγορά προγραμμάτων και εξοπλισμού που δε χρειάζονταν.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα έχουν δει τη δημοσιότητα, η έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης επανήλθε, μετά τις αποκαλύψεις των απόρρητων εγγράφων της πρεσβείας της Αθήνας από την ιστοσελίδα WikiLeaks. Διερευνήθηκε, η απόφαση της ΕΥΠ να προμηθευτεί το 2008, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, «Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών», με τελικό δικαιούχο το τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Τέσσερα άτομα κρατούνται από χτες στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία στα πλαίσια ερευνών της σε Βύρωνα και Ταύρο. Παράλληλα διεξάγονται έρευνες σε σπίτια στις παραπάνω περιοχές. Τα στοιχεία των τεσσάρων που προσήχθησαν τις απογευματινές ώρες δεν έχουν ανακοινωθεί γιατί δεν έχει γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων τους .



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ