ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα δίνει όλα για να προχωρήσουν οι ανατροπές

Να συνδράμει την κυβερνητική επέλαση έσπευσε χτες ο επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά, στη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου

Η πλουτοκρατία, τα κόμματα και οι διακρατικοί της οργανισμοί έχουν πέσει με τα μούτρα για να ξεκάνουν το λαό. Η λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή τους είναι επιτακτική ανάγκη

Motion Team

Η πλουτοκρατία, τα κόμματα και οι διακρατικοί της οργανισμοί έχουν πέσει με τα μούτρα για να ξεκάνουν το λαό. Η λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή τους είναι επιτακτική ανάγκη
Διαπιστευτήρια στην πλουτοκρατία ότι είναι αποφασισμένη διά πυρός και σιδήρου να περάσει τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, δίνει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής απείλησε με απολύσεις τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αν δεν αποδεχτούν το πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σημείωνε ότι «το 2011 ρίχνουμε το βάρος μας στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις (...) που αντιμετωπίζουν τα εγγενή μας προβλήματα».

Ενισχυτικά στην κυβερνητική επέλαση, ο επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εξήρε προκλητικά το «θάρρος, την παρρησία και την αποφασιστικότητα» του ελληνικού λαού «στο άνευ προηγουμένου σοκ που αντιμετώπισε», διαβεβαιώνοντας και αυτός ότι η περίοδος λιτότητας θα έχει «μακροπρόθεσμο ορίζοντα»!

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Μπαρνιέ τόνισε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε και θα προωθήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική», προαναγγέλλοντας νέες σαρωτικές ανατροπές, που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Στηρίζοντας απόλυτα το αντιδραστικό έργο της κυβέρνησης, ο Μ. Μπαρνιέ «χαιρέτισε τις άνευ προηγουμένου προσπάθειες μεταρρύθμισης, που έχει υλοποιήσει η Ελληνική Κυβέρνηση, για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, για μεταρρύθμιση και περισσότερη ανταγωνιστικότητα», τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα «έχουν αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο επίπεδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου»!

Με άλλα λόγια, η σφαγή του ελληνικού λαού τυγχάνει της αναγνώρισης των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Οι «θυσίες» του ελληνικού λαού «είναι απαραίτητες» για να «ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή», ανέφερε ο Μ. Μπαρνιέ, προκαλώντας τα λαϊκά στρώματα.

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και Μ. Μπαρνιέ στις δηλώσεις τους επιχείρησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, υποστηρίζοντας ότι γίνεται μια «πανευρωπαϊκή προσπάθεια» για τη «μεταρρύθμιση» και τον «έλεγχο» δήθεν των αγορών και του «χρηματοπιστωτικού συστήματος». Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, που έχουν αναγάγει σε υπέρτατο νόμο την ενίσχυση των κερδών των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σήμερα πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους λαούς περί «ρύθμισης των αγορών».

Ο Μ. Μπαρνιέ ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει την απαιτούμενη προεργασία για τη «διαφάνεια που απαιτείται στη λειτουργία των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας», ώστε όπως υποστήριξε να «υπάρξει μια καλύτερη ανάγνωση της αξιολόγησης του κρατικού χρέους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τη στάση των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης, ισχυριζόμενος ότι γίνονται προσπάθειες «να θεσπιστούν διαδικασίες διαφάνειας για να αποτρέπεται η κερδοσκοπία».

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σχέδιο για ελεγχόμενη χρεοκοπία και τσάκισμα του λαού

Εντείνεται η συζήτηση ανάμεσα στις μερίδες του κεφαλαίου, καθώς προβλέπεται αναιμική ανάπτυξη για το 2011

Την ίδια ώρα που οι παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί διαπιστώνουν βάθεμα της κρίσης, στην ΕΕ εντείνεται η συζήτηση για τον τρόπο της ελεγχόμενης πτώχευσης κρατών, ώστε να αποφευχθούν γενικότεροι κραδασμοί από την αναγκαία καταστροφή κεφαλαίου. Σε έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει για το 2011 ανάπτυξη 2,4% (από 2,8% το 2010) για τις αναπτυγμένες χώρες και 6% (έναντι 7% το 2010) για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Για την Ευρωζώνη, η ανάπτυξη εκτιμάται στο 1,4%, έναντι 1,7% το 2010.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, φουντώνει η συζήτηση ανάμεσα στις ανταγωνιστικές μερίδες του κεφαλαίου για τον τρόπο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε χτες ότι «είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε ακόμα μια φορά τις προθεσμίες αποπληρωμής για την Ελλάδα που έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάη (...) ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των διαφορετικών προθεσμιών που συμφωνήθηκαν για την Ιρλανδία, να εξεταστεί η ανάλογη προσαρμογή τους».

Οπως είπε, η Ελλάδα θα πρέπει «να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και εν ανάγκη να κάνει και ένα βήμα παραπέρα». Με άλλα λόγια, διευκρινίζει ότι τυχόν παράταση της αποπληρωμής των δανείων θα σηματοδοτήσει για τον ελληνικό λαό παράταση και ένταση της σφοδρής αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης.

Στο θέμα της αύξησης των χρηματοπιστωτικών εγγυήσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επανέρχονται οι «Financial Times», με δημοσίευμά τους στο οποίο υποστηρίζουν ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μια τέτοια εξέλιξη, με την προϋπόθεση ότι θα διευρυνθεί και ο ρόλος του Ταμείου στην κατεύθυνση επιβολής αυστηρών όρων στα κράτη που χρησιμοποιούν τους πόρους του.

Το δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια πρόσκλησης για αύξηση των πόρων του Ταμείου από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και την κάθετη άρνηση της Γερμανίας. Εξάλλου, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, χαρακτήρισε χτες «επείγουσα» την ανάγκη «ποιοτικής και ποσοτικής» αναβάθμισης του μηχανισμού «στήριξης».

Πάντως, χτες, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άσκησε κριτική στην πρόταση Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για διεύρυνση του μηχανισμού αποτελεί «τροφή για σπεκουλαδόρους».

Σύμφωνα, εξάλλου, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ εργάζονται στην κατεύθυνση «διευρυμένου πακέτου λύσεων», επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο προχτεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΕ εξετάζει σχέδιο δράσης τριών σημείων, στο οποίο περιλαμβάνεται η συμφωνία στήριξης της Πορτογαλίας, η αγορά ελληνικού χρέους και η μείωση του επιτοκίου στα κρατικά δάνεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Reuters», ο Γερμανός υπουργός δεν αναμένει τη λήψη σχετικής απόφασης στην προσεχή συνάντηση του Γιούρογκρουπ, αλλά το θέμα ενδεχομένως να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Φλεβάρη.

Νέα αντιλαϊκά πακέτα στο πλαίσιο της ΕΕ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να λάβουμε σχετικές αποφάσεις, οι οποίες είναι υπό συζήτηση. Είναι πολύ νωρίς να πούμε με σιγουριά πότε θα τελειώσει η κρίση».

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης

Σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 έτη για άνδρες και γυναίκες, με παράλληλη κατάργηση της προκαθορισμένης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, προχωράει η κυβέρνηση της Μεγ. Βρετανίας. Η επιχειρηματολογία της βρετανικής κυβέρνησης αξιοποιεί - όπως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ - προκλητικά την καραμέλα της αύξησης του «προσδόκιμου ζωής».

Δηλαδή, ενώ θα έπρεπε η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης να αποτελεί κίνητρο για τη μείωση του χρόνου εργασίας, στον καπιταλισμό η αύξηση του προσδόκιμου της ζωής μεταφράζεται σε δουλειά μέχρι θανάτου για τα μονοπώλια.

Στη Μεγ. Βρετανία εργάζονται σήμερα περίπου 850.000 άνθρωποι άνω των 65 ετών. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εντουαρντ Ντέιβι, «πολλοί γηραιότεροι άνθρωποι έχουν ικανότητες και τεράστια συμβολή στις επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εκείνες που απαλλάχθηκαν από τις προκαθορισμένες ηλικίες συνταξιοδότησης το βρίσκουν πολύ επωφελές (...) έχουν δει ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους και όχι αρνητικές επιπτώσεις».

Το CBI, από την πλευρά του, μια από τις μεγαλύτερες εργοδοτικές ενώσεις, άσκησε κριτική στο νόμο από τη σκοπιά ότι δεν παρέχει στους εργοδότες την απαραίτητη «ευελιξία» ώστε να απαλλάσσονται από το προσωπικό που δε θεωρούν «κατάλληλο»!

Καθόλου τυχαία, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» υπογραμμίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση ότι Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ θα πρέπει στο μέλλον να θέσουν υπό έλεγχο «το αυξανόμενο κόστος που συνδέεται με τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά επιδόματα».

Την ίδια ώρα, η ιρλανδική κυβέρνηση, που προωθεί πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, η οποία σήμερα κυμαίνεται στο 12,5%, καθώς η αύξησή της «θα μείωνε την ελκυστικότητα στους ξένους επενδυτές».

Περιοδεία στο αεροδρόμιο

Τη Δευτέρα 17/01/2011 στις 11 π.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, θα επισκεφθεί τους χώρους του σταθμού μετεπιβίβασης του «Ελ. Βενιζέλος» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ