ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργεί 59 περιφερειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ

Η απόφαση πάρθηκε στο όνομα της «σύγχρονης διοικητικής πραγματικότητας», αδιαφορώντας για τις εκρηκτικές ανάγκες των ασφαλισμένων

Σε ακρωτηριασμό υπηρεσιών του ΙΚΑ προχωρά η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των ασφαλισμένων

Eurokinissi

Σε ακρωτηριασμό υπηρεσιών του ΙΚΑ προχωρά η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των ασφαλισμένων
Σε ακρωτηριασμό των ήδη υποβαθμισμένων υπηρεσιών του ΙΚΑ προχωρά η κυβέρνηση στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης, αποφασίζοντας να καταργήσει 59 περιφερειακές υπηρεσίες από τις 364 συνολικά μονάδες του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με έγγραφο (3.12.2010) της Γενικής Διεύθυνσης των Διοικητικών Υπηρεσιών ΙΚΑ «στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των περιφερειακών υπηρεσιών του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ αποφασίστηκε η επανεξέταση της περιφερειακής παρουσίας του ΙΚΑ μέσω των παραρτημάτων προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες και να είναι εναρμονισμένη με τη σύγχρονη διοικητική πραγματικότητα». Η κυβέρνηση βαφτίζει «πραγματικές ανάγκες» τις βάρβαρες επιλογές για σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλισης και στα πλαίσια της «επικείμενης εξάπλωσης της Β' Φάσης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Β1 φάση Ασφαλιστικών εισφορών και οικονομικής διαχείρισης - βοηθητική λογιστική και διαχείριση αποθεμάτων) ...προτάθηκε η αναστολή 59 περιφερειακών υπηρεσιών».

Η κατάργηση των τμημάτων θα γίνει - όπως αναφέρεται στο έγγραφο - με γνώμονα τον αριθμό των υπηρετούντων, τον αριθμό των δικαιούχων περίθαλψης, τον αριθμό των συναλλαγών στις παροχές, την κατάθεση περιοδικών δηλώσεων απ' τους εργοδότες, την ύπαρξη όμορων μονάδων και την ύπαρξη Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Διαφαίνεται δηλαδή καθαρά ότι η επιλογή αυτή έχει επιχειρηματική λογική - ότι συμφέρει τις περικοπές και όχι τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες - και ότι έχει ως φόντο εφαρμογής την καλλικρατική δομή της χώρας, καθώς π.χ. υπαρκτές υγειονομικές ανάγκες ολόκληρων περιοχών φαίνεται να μετατοπίζονται, μετά την κατάργηση, στα ΚΕΠ.

Ανάμεσα στις περιφερειακές υπηρεσίες που αποφασίστηκε η κατάργησή τους είναι το παράρτημα του ΙΚΑ στα Λιμενάρια της Θάσου και η συγχώνευσή του με το Παράρτημα του ΙΚΑ στο Λιμένα της Θάσου. Η Θάσος, ένα νησί 13.800 κατοίκων το χειμώνα και πολλαπλάσιων στην τουριστική περίοδο, σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόταση συγχώνευσης οδηγείται στις αρχές της δεκαετίας του 1950, τότε που η περιοχή αποκτούσε το δικό της Παράρτημα του ΙΚΑ. Επιπλέον, οι 3.500 ασφαλισμένοι της ευρύτερης περιοχής, οι χιλιάδες τουρίστες και οι εποχικά απασχολούμενοι στον τουρισμό - επισιτισμό, θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο υποκατάστημα του Λιμένα για να εξυπηρετούνται, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά. Ηδη, οι κάτοικοι της νότιας Θάσου, μετά από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων, έχουν προχωρήσει στη συλλογή εκατοντάδων υπογραφών για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ.

Προάγγελος και για την Καλογρέζα

Προπομπός της συγχώνευσης του τμήματος του ΙΚΑ στην Καλογρέζα αποτελεί και η απάντηση των ασφαλισμένων της περιοχής που απευθύνονται στο 184 για ραντεβού με γιατρούς. Τους απαντούν ότι για ορισμένες ειδικότητες μπορούν να κλείνουν μέχρι και το τέλος Φλεβάρη γιατί μετά δε θα μπορούν. Απ' ό,τι πληροφορήθηκαν ασφαλισμένοι φαίνεται και αυτό το τμήμα θα μεταφερθεί στην οδό Αλέκου Παναγούλη της Νέας Ιωνίας, όπου μεταφέρθηκε το Κεντρικό Τμήμα του ΙΚΑ - παρά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων της περιοχής. Μάλιστα, στο νέο κτίριο το ΙΚΑ πληρώνει τσουχτερό ενοίκιο, ενώ το κτίριο που εγκατέλειψε στο κέντρο της πόλης ήταν δικό του. Στο ίδιο κτίριο στη Νέα Ιωνία μελετάται να μεταφερθεί και το υποκατάστημα του ΙΚΑ του Νέου Ηρακλείου, που βρίσκεται επί της οδού Ηρακλείου.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Παραδίνονται στα μεγάλα συμφέροντα

Το πράσινο φως για την εισβολή μεγάλων επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο φαρμάκου ανάβει η κυβέρνηση

Στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις προγραμματικές θέσεις της και τις συμφωνίες που έχει κάνει με την τρόικα, στο πνεύμα των συνολικών αναδιαρθρώσεων στην ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της δραστηριότητας μονοπωλιακών ομίλων και στο λιανικό εμπόριο φαρμάκου.

Στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών (συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των μεγαλύτερων φαρμακευτικών συλλόγων) ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε:

  • Την «απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού». Σήμερα ισχύει η λεγόμενη «κληρονομικότητα της άδειας» - δηλαδή το παιδί που έχει σπουδάσει φαρμακοποιός, συνεχίζει να διατηρεί το φαρμακείο τού συνταξιοδοτηθέντος γονιού.
  • Τη μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου για το άνοιγμα φαρμακείου, σε ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους (αντί για 1.500 που ισχύει σήμερα).
  • Την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου για το Σάββατο (τώρα λειτουργούν μόνο τα εφημερεύοντα), τη Δευτέρα και την Τετάρτη (τώρα τα φαρμακεία είναι κλειστά τα απογεύματα).
  • Τη δυνατότητα συμπράξεων και συνεταιρισμών αδειούχων φαρμακοποιών.
  • Τη μεσοσταθμική έκπτωση-επιστροφή χρημάτων προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 4,5%. Πριν λίγες μέρες είχε συμφωνηθεί ότι οι εκπτώσεις θα είναι από 0% μέχρι 7%, ανάλογα με τον τζίρο (για τους φαρμακοβιομήχανους προβλέπεται έκπτωση 4%).

Ολες αυτές οι ρυθμίσεις, είπε ο υπουργός, αποτελούν μέρος των συνολικών «διαρθρωτικών αλλαγών» που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο «διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη. Αλλαγές που στόχο έχουν την «αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων», όπως είπε απροκάλυπτα, την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση, με λίγα λόγια, των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους ταμείων, στην προσπάθεια κυβέρνησης - ΕΕ να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, με άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, μετά τη συνάντηση μίλησαν για πλήρη ρήξη και χαρακτήρισαν προσχηματικό το διάλογο της κυβέρνησης. Εκ των υστέρων, δηλαδή, ανακάλυψαν τον προσχηματικό χαρακτήρα του διαλόγου μέσω του οποίου παροπλίστηκαν οι αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου. Ακόμα και οι χτεσινές ανακοινώσεις του ΠΦΣ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου εγκλωβίζονται στη λογική πως οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν μπορούν να αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση των υπηρεσιών για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας». Δηλαδή επικαλούνται εκείνους που σκάβουν το λάκκο του κλάδου τους.

Αποδεικνύεται δηλαδή πόσο ορθή ήταν η πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών» που στην τελευταία ΓΣ του ΠΦΣ πρότεινε τη συνολική απόρριψη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι με τις διατάξεις του εξασφαλίζει - στα πλαίσια της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας - τη μονοπώληση της λιανικής πώλησης των φαρμάκων στο μεγάλο κεφάλαιο. Οσο, επισήμανε η ΔΗΠΑΚ των φαρμακοποιών, προχωρά η επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, επιλογές σαν αυτές που κάνει η κυβέρνηση θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να αναχαιτιστούν. Η αναχαίτιση, τόνισε η ΔΗΠΑΚ των φαρμακοποιών, μπορεί να γίνει με την πάλη για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου και της διεκδίκησης ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας, στα πλαίσια του οποίου θα δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης, σε όσους τα έχουν ανάγκη, των φαρμάκων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ «ΦΙΛΙΠΠΟΣ»
Απαίτησαν επαναπρόσληψη συναδέλφων τους

Την επαναπρόσληψη των 6 συναδέλφων τους που απολύθηκαν και την εφαρμογή της ΣΣΕ απαίτησαν προχτές οι εργαζόμενοι στο Τυπογραφείο «Φίλιππος» της «Εκτυπωτικής Βορείου Ελλάδος» στο Κιλκίς, με την καθολική συμμετοχή τους στις τρίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες (6-9 π.μ., 2-5 μ.μ., και 10 μ.μ.-1 π.μ.), με απόφαση του σωματείου Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εργαζόμενοι, με μπροστάρη το κλαδικό σωματείο και την Ομοσπονδία του κλάδου, έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση στις αξιώσεις της επιχείρησης, συμφερόντων Μπόμπολα - Μπακατσέλου - Ψυχάρη, να δεχθούν μειώσεις μισθών κατά 25%, μείωση των νυχτερινών και μειώσεις στα επιδόματα. Αξιώσεις που επιχειρεί να επιβάλει με την τρομοκρατία των απολύσεων.

Κόντρα σ' αυτή την τρομοκρατία και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, στην επιχειρηματολογία που προβάλλει πως δήθεν είναι διευθυντικό δικαίωμα η κατάργηση της ΣΣΕ και στις απειλές για προσφυγή στον ΟΜΕΔ, οι εργαζόμενοι στο τυπογραφείο απάντησαν ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ