Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Παραδίνονται στα μεγάλα συμφέροντα

Το πράσινο φως για την εισβολή μεγάλων επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο φαρμάκου ανάβει η κυβέρνηση

Στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις προγραμματικές θέσεις της και τις συμφωνίες που έχει κάνει με την τρόικα, στο πνεύμα των συνολικών αναδιαρθρώσεων στην ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της δραστηριότητας μονοπωλιακών ομίλων και στο λιανικό εμπόριο φαρμάκου.

Στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών (συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των μεγαλύτερων φαρμακευτικών συλλόγων) ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε:

  • Την «απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού». Σήμερα ισχύει η λεγόμενη «κληρονομικότητα της άδειας» - δηλαδή το παιδί που έχει σπουδάσει φαρμακοποιός, συνεχίζει να διατηρεί το φαρμακείο τού συνταξιοδοτηθέντος γονιού.
  • Τη μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου για το άνοιγμα φαρμακείου, σε ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους (αντί για 1.500 που ισχύει σήμερα).
  • Την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου για το Σάββατο (τώρα λειτουργούν μόνο τα εφημερεύοντα), τη Δευτέρα και την Τετάρτη (τώρα τα φαρμακεία είναι κλειστά τα απογεύματα).
  • Τη δυνατότητα συμπράξεων και συνεταιρισμών αδειούχων φαρμακοποιών.
  • Τη μεσοσταθμική έκπτωση-επιστροφή χρημάτων προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 4,5%. Πριν λίγες μέρες είχε συμφωνηθεί ότι οι εκπτώσεις θα είναι από 0% μέχρι 7%, ανάλογα με τον τζίρο (για τους φαρμακοβιομήχανους προβλέπεται έκπτωση 4%).

Ολες αυτές οι ρυθμίσεις, είπε ο υπουργός, αποτελούν μέρος των συνολικών «διαρθρωτικών αλλαγών» που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο «διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη. Αλλαγές που στόχο έχουν την «αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων», όπως είπε απροκάλυπτα, την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση, με λίγα λόγια, των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους ταμείων, στην προσπάθεια κυβέρνησης - ΕΕ να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, με άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, μετά τη συνάντηση μίλησαν για πλήρη ρήξη και χαρακτήρισαν προσχηματικό το διάλογο της κυβέρνησης. Εκ των υστέρων, δηλαδή, ανακάλυψαν τον προσχηματικό χαρακτήρα του διαλόγου μέσω του οποίου παροπλίστηκαν οι αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου. Ακόμα και οι χτεσινές ανακοινώσεις του ΠΦΣ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου εγκλωβίζονται στη λογική πως οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν μπορούν να αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση των υπηρεσιών για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας». Δηλαδή επικαλούνται εκείνους που σκάβουν το λάκκο του κλάδου τους.

Αποδεικνύεται δηλαδή πόσο ορθή ήταν η πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών» που στην τελευταία ΓΣ του ΠΦΣ πρότεινε τη συνολική απόρριψη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι με τις διατάξεις του εξασφαλίζει - στα πλαίσια της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας - τη μονοπώληση της λιανικής πώλησης των φαρμάκων στο μεγάλο κεφάλαιο. Οσο, επισήμανε η ΔΗΠΑΚ των φαρμακοποιών, προχωρά η επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, επιλογές σαν αυτές που κάνει η κυβέρνηση θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να αναχαιτιστούν. Η αναχαίτιση, τόνισε η ΔΗΠΑΚ των φαρμακοποιών, μπορεί να γίνει με την πάλη για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου και της διεκδίκησης ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας, στα πλαίσια του οποίου θα δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης, σε όσους τα έχουν ανάγκη, των φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ