ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κινητοποίηση ενάντια στη συρρίκνωση της Σχολής

Μαζί τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, απολυμένοι ΑμΕΑ και οι γονείς τους

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δε θα δεχτούν τη συρρίκνωση της Σχολής, ότι θα παλέψουν για την πλήρη λειτουργία και αναβάθμισή της, έδωσαν χτες οι μαθητές του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου, με κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι. Την κινητοποίηση συνδιοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Πήραν ακόμα μέρος απολυμένοι ΑμΕΑ και οι γονείς τους από μια σειρά δήμους της περιοχής.

Οι μαθητές και ανάπηροι ξεδίπλωσαν πανό έξω απ' τα γραφεία της διοίκησης, κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία της σχολής, που ούτως ή άλλως παρέμεινε ανοιχτή με τους αγώνες τους. Κατήγγειλαν τη μείωση του αριθμού των καταρτιζομένων, το κλείσιμο του τμήματος επαγγελματικής κατάρτισης στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα, αλλά και ότι στο κλείσιμο οδηγείται και το αντίστοιχο τμήμα που λειτουργεί στο Φάρο Τυφλών.

Απαίτησαν καμιά μείωση καταρτιζόμενων, κανένα κλείσιμο τμημάτων, αναβάθμιση της σχολής, ίδρυση νέων σχολών, δουλειά για όλους τους απόφοιτους με ευθύνη του κράτους. «Ο ΟΑΕΔ ανήκει στους εργάτες και όχι στους ληστές τους κεφαλαιοκράτες», «Κλείνουνε σχολές, πουλάνε προστασία, λαέ ξεσηκωμός για άλλη κοινωνία» και «ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΣΑμεΑ κάνουνε εμπόριο στις πλάτες των ΑμΕΑ», φώναξαν έξω απ' τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών και αναπήρων εξέφρασε αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ από τη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» και το ΠΑΜΕ Δημοσίου.

Οι μαθητές και ανάπηροι συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του γραφείου του διοικητή του ΟΑΕΔ, η οποία επιβεβαίωσε ότι το τμήμα του ΚΕΑΤ δε θα λειτουργήσει. Οι μαθητές κατήγγειλαν ότι και στο Φάρο Τυφλών δεν έγιναν εγγραφές για πρωτοετείς, οπότε το τμήμα αναμένεται να κλείσει μετά την αποφοίτηση των δευτεροετών. Κατήγγειλαν ακόμα ότι στις προηγούμενες συναντήσεις τους με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, ο διοικητής τούς είπε ότι συζητάει και με τις ...επίσημες οργανώσεις των ΑμΕΑ (ΕΣΑμΕΑ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών), οι οποίες ωστόσο δεν έβγαλαν έστω μια ανακοίνωση, αφού προφανώς έχει εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους στη συρρίκνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΑμΕΑ.

Οι μαθητές, γονείς και ανάπηροι ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας τους δε θα σταματήσει. Οτι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους διεκδικώντας την πλήρη λειτουργία και αναβάθμιση της Σχολής, για να δοθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων της σχολής, για μαζικές προσλήψεις ΑμΕΑ, μέτρα προστασίας των ανέργων κ.ά.

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ - ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ
Καθίζηση ένα μήνα μετά τα ... διόδια!

Καθίζηση σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στο τμήμα της εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, μεταξύ Μεγαλόπολης και Παραδείσιων, έναν περίπου μήνα μετά την παράδοσή του στην κυκλοφορία! Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό που διαψεύδει όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα έργα που γίνονται με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» τύπου ΣΔΙΤ, είναι περισσότερο ποιοτικά και χωρίς κακοτεχνίες.

Σημειώνουμε ότι το τμήμα του έργου «Λεύκτρο - Παραδείσια» μήκους 5 χλμ. είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία στις 7 Δεκέμβρη και μαζί με το Τρίπολη - Αθήναιο που είχε δοθεί νωρίτερα στην κυκλοφορία, είχαν δώσει το δικαίωμα στον όμιλο «Μορέας», με βάση τη «σύμβαση παραχώρησης», να θέσει σε λειτουργία το νέο σταθμό διοδίων στην Ασέα.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς, σύμφωνα με τον ιδιωτικό όμιλο, έχουν ολοκληρωθεί. Πάντως, η κυκλοφορία μέχρι και χτες αργά το απόγευμα από Καλαμάτα προς Τρίπολη γινόταν μόνο από τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Οπως υποστηρίζει ο ιδιωτικός όμιλος, η καθίζηση οφειλόταν σε διαρροή αγωγού που υπάρχει κάτω από το οδόστρωμα, ενώ και τα εδάφη στο σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σαθρά γι' αυτό και έγιναν ειδικές εργασίες για τη σταθεροποίησή τους.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα από τα πιο προβληματικά σημεία της εθνικής οδού, αφού λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω είχαν γίνει οι μεγάλες κατολισθήσεις του δρόμου το 2001. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο εγείρονται ερωτηματικά κατά πόσον οι μεγαλοεργολάβοι είχαν λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για να μην προκληθεί η νέα καθίζηση.

ΧΩΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το ξεπούλημα που ξεκίνησε η ΝΔ

Καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου

Την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με την οποία, ένας μεγάλος αριθμός Δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και δέκα (10) τουλάχιστον «φιλέτα» δημόσιας γης, μεταξύ των οποίων και ο χώρος της πρώην αμερικανικής βάσης στο Ηράκλειο Κρήτης, βγαίνουν στο σφυρί και πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, καταγγέλλει με ψήφισμά της η Επιτροπή Αγώνα Υπεράσπισης του Δημόσιου χαρακτήρα της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών και την αξιοποίησή της προς όφελος του λαού της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα με κατοίκους και φορείς της περιοχής, τονίστηκε ότι στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας είναι η εισροή εσόδων ύψους 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011 - 2013 και ειδικότερα η είσπραξη τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ μέσα στο 2011, μέρος των οποίων θα προέρχεται από την πρώην Βάση.

Για το λόγο αυτό, καλούν τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Χερσονήσου να πάρει ξεκάθαρη θέση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. «`Η θα επικροτήσει την πολιτική της κυβέρνησης για "αξιοποίηση" της δημόσιας περιουσίας από τους επιχειρηματίες που θα ανακυκλώνουν ανεξέλεγκτα τα κέρδη τους, που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την παραχώρηση και της υπόλοιπης Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας, ή θα διεκδικήσει μαζί με μας το χώρο σαν δημόσιο».

Οι κάτοικοι στο ψήφισμά τους καταγγέλλουν την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, διεκδικώντας να παραμείνει ο χώρος κάτω από δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο.

«Ο χώρος είναι ιδανικός και προσφέρεται να υλοποιηθεί ένα δίκτυο υποδομών και υπηρεσιών στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, και ορισμένων υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, θα χρηματοδοτείται γενναία από το Κράτος και θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Καμιά Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Υπενθυμίζεται ότι από το 2004 υπογράφεται το αποκαλούμενο «Μνημόνιο Συνεργασίας» μεταξύ ΚΕΔ, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, Δήμου Γουβών και την εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ», με το οποίο: Επικυρώνονται ορισμένες από τις μέχρι τότε παραχωρήσεις. Συμφωνείται η παραχώρηση για επενδύσεις και διαχείριση των ελεύθερων χώρων αποκλειστικά σε ιδιώτη επενδυτή με το προκάλυμμα ότι θα έχει λόγο και συμμετοχή και η τοπική αυτοδιοίκηση στο ξεπούλημα. Αυτή τη συμφωνία, τόσο η Νομαρχιακή αρχή (ΠΑΣΟΚ) όσο και ο πρώην Δήμος Γουβών (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ένα κομμάτι του ΣΥΝ) δεν είχαν αμφισβητήσει. Μάλιστα, στη μέχρι σήμερα Νομαρχιακή αρχή υπήρξε πλήρης σύμπνοια των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η απελευθέρωση της αγοράς δημόσιων ακινήτων, θα έχει τραγικές συνέπειες στον κοινωνικό, φυσικό και οικονομικό ιστό της περιοχής, με την αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, την καταστροφή των μικροεπαγγελματιών, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την άναρχη ανάπτυξη.

Συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καλεί στη χρονιάτικη συνεστίασή της, που διοργανώνει το Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011, ώρα 1 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52 - Αθήνα, τηλ. 2103326228). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - τηλ.: 2108225407).

Η εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-1974

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 πραγματοποιεί, την καθιερωμένη συνάντηση για τον καινούριο χρόνο, την επόμενη Κυριακή 23 Γενάρη, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΠΑΡΚ» (Λ. Αλεξάνδρας 10 - απέναντι από το Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα), όπου και θα γίνει και η κοπή της πίτας για το νέο χρόνο.

Κρούσματα γρίπης H1N1

Επανέκαμψε ο ιός της γρίπης H1N1 στη χώρα μας. Μέχρι χτες είχαν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα της νόσου, ανάμεσά τους μια 30χρονη γυναίκα, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» λόγω επιπλοκών.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Σήμερα η σύσκεψη των Παραρτημάτων Αττικής

Σύσκεψη με τη συμμετοχή των διοικήσεων όλων των παραρτημάτων της στην Αττική, την πρώτη μετά το 12ο Συνέδριό της, διοργανώνει, σήμερα Σάββατο 15 Γενάρη, ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ στην Ομόνοια (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους), η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τις αποφάσεις του 12ου Συνεδρίου και για την υλοποίησή τους στη ζωή. Καλούνται όλοι οι συναγωνιστές, εκλεγμένοι στις διοικήσεις των Παραρτημάτων Νομού Αττικής να συμμετάσχουν στη σύσκεψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ