Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το ξεπούλημα που ξεκίνησε η ΝΔ

Καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου

Την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με την οποία, ένας μεγάλος αριθμός Δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και δέκα (10) τουλάχιστον «φιλέτα» δημόσιας γης, μεταξύ των οποίων και ο χώρος της πρώην αμερικανικής βάσης στο Ηράκλειο Κρήτης, βγαίνουν στο σφυρί και πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, καταγγέλλει με ψήφισμά της η Επιτροπή Αγώνα Υπεράσπισης του Δημόσιου χαρακτήρα της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών και την αξιοποίησή της προς όφελος του λαού της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα με κατοίκους και φορείς της περιοχής, τονίστηκε ότι στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας είναι η εισροή εσόδων ύψους 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011 - 2013 και ειδικότερα η είσπραξη τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ μέσα στο 2011, μέρος των οποίων θα προέρχεται από την πρώην Βάση.

Για το λόγο αυτό, καλούν τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Χερσονήσου να πάρει ξεκάθαρη θέση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. «`Η θα επικροτήσει την πολιτική της κυβέρνησης για "αξιοποίηση" της δημόσιας περιουσίας από τους επιχειρηματίες που θα ανακυκλώνουν ανεξέλεγκτα τα κέρδη τους, που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την παραχώρηση και της υπόλοιπης Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας, ή θα διεκδικήσει μαζί με μας το χώρο σαν δημόσιο».

Οι κάτοικοι στο ψήφισμά τους καταγγέλλουν την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, διεκδικώντας να παραμείνει ο χώρος κάτω από δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο.

«Ο χώρος είναι ιδανικός και προσφέρεται να υλοποιηθεί ένα δίκτυο υποδομών και υπηρεσιών στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, και ορισμένων υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, θα χρηματοδοτείται γενναία από το Κράτος και θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Καμιά Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Υπενθυμίζεται ότι από το 2004 υπογράφεται το αποκαλούμενο «Μνημόνιο Συνεργασίας» μεταξύ ΚΕΔ, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, Δήμου Γουβών και την εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ», με το οποίο: Επικυρώνονται ορισμένες από τις μέχρι τότε παραχωρήσεις. Συμφωνείται η παραχώρηση για επενδύσεις και διαχείριση των ελεύθερων χώρων αποκλειστικά σε ιδιώτη επενδυτή με το προκάλυμμα ότι θα έχει λόγο και συμμετοχή και η τοπική αυτοδιοίκηση στο ξεπούλημα. Αυτή τη συμφωνία, τόσο η Νομαρχιακή αρχή (ΠΑΣΟΚ) όσο και ο πρώην Δήμος Γουβών (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ένα κομμάτι του ΣΥΝ) δεν είχαν αμφισβητήσει. Μάλιστα, στη μέχρι σήμερα Νομαρχιακή αρχή υπήρξε πλήρης σύμπνοια των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η απελευθέρωση της αγοράς δημόσιων ακινήτων, θα έχει τραγικές συνέπειες στον κοινωνικό, φυσικό και οικονομικό ιστό της περιοχής, με την αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, την καταστροφή των μικροεπαγγελματιών, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την άναρχη ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ