ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Αντεγκλήσεις με αιχμή την ελεγχόμενη χρεοκοπία

Κάθε λύση που συζητιέται, από τα ευρωομόλογα μέχρι το νέο ταμείο δανειοδότησης, έχει ως προαπαιτούμενο τη λήψη νέων αντιλαϊκών και φιλομονοπωλιακών μέτρων

Η πλουτοκρατία της ΕΕ και το πολιτικό της προσωπικό αναζητούν τρόπους για την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, που θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα

ASSOCIATED PRESS

Η πλουτοκρατία της ΕΕ και το πολιτικό της προσωπικό αναζητούν τρόπους για την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, που θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα
Με το καρότο και το μαστίγιο δρομολογούνται νέα αντιλαϊκά μέτρα στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αυτή την προοπτική προδιαγράφουν με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας και της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Ξεκαθαρίζουν δε πως οποιοσδήποτε τρόπος κι αν επιλεγεί για να οδηγηθούν οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης σε ελεγχόμενη πτώχευση, η δρομολόγησή της θα σημάνει επιπλέον μέτρα μόνιμου χαρακτήρα σε βάρος του λαού.

Ενισχύοντας αυτό το κλίμα, η Fitch υποβάθμισε χτες σε ΒΒ+, με αρνητικές προοπτικές, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επικαλούμενη τις αμφιβολίες για το ελληνικό χρέος, την αδυναμία είσπραξης των φόρων, τη δυνατότητα της χώρας για πρόσβαση στις αγορές και τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σε απαντητική του ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών διατείνεται ότι η υποβάθμιση περιορίστηκε σε μία μονάδα μετά από ένσταση που υπέβαλε στον οίκο, καθώς πρόθεση της Fitch ήταν να προχωρήσει σε μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Την ίδια στιγμή, την ανησυχία της πλουτοκρατίας, από την αύξηση της λαϊκής αγανάκτησης και τις αυξανόμενες και δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις, εκφράζουν σε άρθρο τους οι «Financial Times». Οπως σημειώνεται, «η απότομη αύξηση της ανεργίας και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το 2011 εγείρουν ανησυχίες για την προοπτική κοινωνικής αναταραχής. Η κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις και οι κοινωνικές εντάσεις εμφανίζονται ως η μεγαλύτερη απειλή στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής λιτότητας».

Στο ίδιο άρθρο παρατίθεται δήλωση στελέχους της «Eurobank», ο οποίος επισημαίνει ότι «η αύξηση της ανεργίας συμβαδίζει με το μακροοικονομικό περιβάλλον και εξελίσσεται σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα (...) Είναι βέβαιο ότι θα φτάσει ακόμα πιο ψηλά το 2011».

«Η στρατηγική διάσωσης της Ευρωζώνης δε δουλεύει. Είναι ώρα κάποιες χώρες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους». Το παραπάνω τονίζει το βρετανικό οικονομικό και πολιτικό περιοδικό «Economist» και προτείνει την άμεση αναδιάρθρωση των χρεών, αρχικά της Ελλάδας, και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Ο «Economist» προβλέπει ότι αν η Ελλάδα δεν προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό θα σκαρφαλώσει το 2014 στο 165% του ΑΕΠ και η Ελλάδα θα βρεθεί να πληρώνει 8% - 9% του ΑΕΠ σε τόκους.

Οπως αναφέρει, «η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει κατά το ήμισυ το βάρος των χρεών της, η Ιρλανδία ίσως χρειαστεί να το μειώσει κατά το ένα τρίτο, ενώ μέρος θα προέρχεται από την απομείωση τραπεζών παρά από κρατικό χρέος».

Υπογραμμίζει ακόμα πως όλοι οι πιστωτές, ανάμεσά τους και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ και η ΕΚΤ, θα πρέπει να συνεισφέρουν, καθώς θα χρειαστούν νέα κεφάλαια διάσωσης για να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό των χρεοκοπημένων χωρών και να επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές τους, ενώ ενδεχομένως να χρειαστεί να ενισχυθούν οι τράπεζες που θα πληγούν σημαντικά στις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ.

Αποκαλύπτει, έτσι, ότι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους συνδέεται με νέα δεινά για τους λαούς, τη στιγμή που οι αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ θα πασχίζουν να διασώσουν το κεφάλαιο.

Στο επίκεντρο οι αντιθέσεις για το ταμείο

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ναογιούκι Σινοχάρα, επισήμανε ότι τα spread των ελληνικών και ιρλανδικών ομολόγων παραμένουν σε «πολύ υψηλά» επίπεδα και δήλωσε πως «αυτό σημαίνει ότι ο σκεπτικισμός στην αγορά για τη βιωσιμότητα του χρέους τους δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα».

Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των δανείων σε Ελλάδα και Ιρλανδία ενδέχεται να συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τέσσερις ανώνυμες πηγές, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των δανείων «διάσωσης», με αντάλλαγμα νέες εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις για ένταση της αντιλαϊκής επέλασης.

Στο θέμα της επέκτασης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επανέρχεται με δηλώσεις της και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «μια επιλογή την οποία εξετάζουμε», μπροστά και στο ερχόμενο συμβούλιο υπουργών.

«Το ταμείο είναι προς το παρόν επαρκώς εξοπλισμένο, ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του», επανέλαβε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Σάιμπερτ, ενώ υπέρ της ουσιαστικής ενίσχυσης του ταμείου τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Die Welt».

Οπως δήλωσε, τέλος, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης μαζί με την Κομισιόν και την ΕΚΤ συζητούν το διπλασιασμό των πόρων του ταμείου. Μάλιστα, ο Ντ. Ρέιντερς προτείνει, σε αντάλλαγμα της αύξησης των πόρων του ταμείου, να δεσμευτούν τα κράτη που θα προσφύγουν σε αυτό ότι θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις των ελλειμμάτων και του χρέους τους από εκείνες που έχουν ήδη αποδεχτεί.

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ
Διέξοδος για τα σωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στη Βουλή, κατά την ενημέρωση από τον αρμόδιο επίτροπο

Παρέμβαση για τη στήριξη των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της κρίσης, έκανε χτες στη Βουλή ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μ. Μπαρνιέ, που ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την πολιτική της ΕΕ σε θέματα αρμοδιότητάς του. Η πορεία ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς αντανακλά την πρόθεση του κεφαλαίου για διέξοδο από την κρίση σε βάρος της εργατικής τάξης, επισήμανε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Τούσσας, τοποθετούμενος στην επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε αναφορικά με την ελληνική οικονομία ότι «η χώρα μπορεί να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης» και ότι «θα αποκομίσει πολλά οφέλη από την εσωτερική αγορά της ΕΕ». Η συζήτηση αναλώθηκε - με βάση τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο θέμα του ευρωομολόγου, το οποίο ο Μ. Μπαρνιέ χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα ιδέα» που όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω της μη συμφωνίας του σύνολου των κρατών - μελών της ΕΕ. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να προσανατολιστεί σε «ομόλογα έργου» ως «εναλλακτική πηγή για τη χρηματοδότηση επενδύσεων».

«Η οικονομική κρίση αξιοποιείται για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και τις οποίες έχει επεξεργαστεί και προωθεί ενιαία σε όλη την ΕΕ η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό», επισήμανε στην παρέμβασή του ο Γ. Τούσσας.

Ειδικά μάλιστα για την ενιαία αγορά, σημείωσε ότι στηρίζεται στις περίφημες «4 ελευθερίες» της συνθήκης του Μάαστριχ και επιδιώκεται «να βρει διέξοδο το συσσωρευμένο κεφάλαιο, να διεισδύσει σε κάθε κερδοφόρο τομέα και κλάδο της οικονομίας, να μειώσει ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, το κόστος των υπηρεσιών για το κεφάλαιο, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων».

Χαρακτήρισε μάλιστα «πρόκληση το σχέδιο δράσης της επιτροπής για την ενιαία αγορά προς τα εκατομμύρια των ανέργων». Οπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μόνη διέξοδος είναι «η αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος», στην προοπτική της πάλης «για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Το 84% περιμένει κλιμάκωση των αγώνων

Τη διογκούμενη δυσαρέσκεια για τα κόμματα που προωθούν και στηρίζουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα επιβεβαιώνει το βαρόμετρο της «Public Issue» για λογαριασμό του «Σκάι». Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 63%) εκτιμά ότι ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ είναι καλύτερη για τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ μόνο δύο στους δέκα (20%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και μόνο ένας στους δέκα (9%) από τη ΝΔ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 84% των ερωτηθέντων αναμένει κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και των λαϊκών αγώνων τους επόμενους μήνες. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 38,5%, ΝΔ 30,5%, ΚΚΕ 10,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,5%, ΣΥΡΙΖΑ 6%, Οικολόγοι 2,5%, Δημοκρατική Αριστερά 2%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%, ενώ το 34% δηλώνει αποχή. Για τη μορφή της κυβέρνησης, 21% προτιμά μία οικουμενική κυβέρνηση, 16% απαντά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, 12% αυτοδύναμη ΠΑΣΟΚ, 7% συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, 5% αυτοδύναμη ΝΔ, 3% συνεργασίας ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και τέλος 2% κυβέρνηση τεχνοκρατών - ειδικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ