ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Εισπρακτικές οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον ΟΑΕΕ

Καταγγέλλει την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ για τις προτάσεις της για τον ΟΑΕΕ σε συνάντηση με τον Γ. Κουτρουμάνη

Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ για το Ασφαλιστικό
Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ για το Ασφαλιστικό
Προσαρμοσμένες στην κυβερνητική πολιτική είναι οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον ΟΑΕΕ, καταγγέλλει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) με ανακοίνωσή της σχετικά με τη συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη και τους διοικητές του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ, στις αρχές της βδομάδας.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Μετά από μήνες μελετών και διαβουλεύσεων, η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασε ένα πλαίσιο αιτημάτων και προτάσεων για τον ΟΑΕΕ, προσαρμοσμένο στην κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης και περικοπών του ασφαλιστικού συστήματος.

Αντί να προβάλει και να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης και προστασίας των 430.000 συναδέλφων μας, που αδυνατούν να πληρώσουν και είναι ανασφάλιστοι, παρουσίασε ένα πακέτο προτάσεων, που το μόνο που θα εξυπηρετήσει είναι το πώς η κυβερνητική διοίκηση του ΟΑΕΕ θα καλύψει τα ταμειακά της ελλείμματα και θα εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους συναδέλφους που δυσκολεύονται να πληρώσουν.

Η κυβέρνηση σαν έτοιμη από καιρό, διά του υπουργού κ. Κουτρουμάνη έσπευσε (μήπως συνεννοημένα;) να αποδεχθεί τη λογική των προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ και να δώσει θετική απάντηση σε ορισμένες ανώδυνες και μικρής σημασίας προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο υπουργός δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΟΑΕΕ έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν πρόκειται να δοθούν περισσότερα χρήματα.
  • Επανέλαβε τη γνωστή δήλωση του υπουργού της ΝΔ κ. Παπαθανασίου που έλεγε: "Οσοι σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΕΕ να κλείσουν!!!".
  • Ενημέρωσε ότι αυξήθηκε το όριο των χρεών προς τον ΟΑΕΕ των ασφαλισμένων από 5.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για να οδηγηθούν στα δικαστήρια.
  • Αποδέχτηκε την πρόταση αποπληρωμής των παλαιών χρεών των ασφαλισμένων με καταβολή ποσού 20% επί των σημερινών εισφορών έως ότου αποπληρωθούν τα χρέη.
  • Εξετάζεται η δυνατότητα παροχής έκπτωσης στους ασφαλισμένους με την προπληρωμή των εισφορών!!!

Από τα παραπάνω γίνονται φανερά τα εξής:

Τα προβλήματα του ΟΑΕΕ δεν αντιμετωπίζονται με διαχειριστικές προτάσεις και αποδοχή της πολιτικής που μειώνει τη χρηματοδότηση, μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας των ασφαλισμένων, όπως έχει αποδεχτεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ.

  • Στο βασικό πρόβλημα της χρηματοδότησης παραμένει η ίδια πολιτική. Για το 2011 με προϋπολογισθέντα έξοδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 800 εκατομμύρια.
  • Συνεχίζεται η απάνθρωπη κυβερνητική πολιτική που λέει: Αφού δεν μπορείς να πληρώσεις και δεν έχεις ασφάλιση και σύνταξη σε τιμωρούμε και σου παίρνουμε και το σπίτι. Απλά μεταθέτουμε την ημερομηνία μερικούς μήνες.
  • Η κυβερνητική θέση "Δεν πληρώνεις - κλείσε", κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση τους γενικότερους στόχους της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
  • Τέλος, η πρόταση για προπληρωμή εισφορών με έκπτωση είναι φανερό ότι δεν ακουμπά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που στενάζουν κάτω απ' την κρίση και την κυβερνητική πολιτική. Αλλωστε αυτής της κατηγορίας οι ασφαλισμένοι τριπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στην κατεύθυνση των προτάσεων του Αντιμονοπωλιακού Συνδικαλιστικού Κινήματος, της ΠΑΣΕΒΕ:

  • Κάλυψη των 2/3 των εξόδων του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μείωση των εισφορών κατά 10% καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης.
  • Δωρεάν παροχές υγείας για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από οφειλές.
  • Σταμάτημα και κατάργηση της διαδικασίας των δικαστηρίων για τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.
  • Αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε στη βάση των προτάσεων της ΠΑΣΕΒΕ.
  • Ανάπτυξη του αντιμονοπωλιακού κινήματος μαζί με όλα τα τμήματα του ελληνικού λαού που θίγονται από την εφαρμοζόμενη ευρωενωσιακή κυβερνητική πολιτική στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που δεν θα έχει για στόχο του το κέρδος, αλλά τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων πραγματικών αναγκών του».
ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ
Σύμπραξη με Κοπελούζο

Μετά την έγκριση των ηλεκτροπαραγωγικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας από ΑΠΕ του ομίλου Κοπελούζου στην Κρήτη, έρχεται η ΔΕΗ να ανακοινώσει τη συνεργασία των δύο πλευρών. Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛΙΚΑ ΑΕ, εταιρεία των Ομίλων Κοπελούζου - Σαμαρά, με σκοπό «την, με αμοιβαίες προσπάθειες, ανάπτυξη έργων τους στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ σημειώνεται ιδιαίτερα η σύμπραξη για «το μεγάλο αιολικό έργο της ΕΛΙΚΑ στην Κρήτη που συνδυάζει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 850 MW τα οποία έχουν λάβει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ, και των οποίων ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διασύνδεση με το ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας».

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ζητά διευκρινίσεις για τον κορεσμό των δικτύων

Προσπάθειες να «μπαλωθεί» το μέγεθος του κυβερνητικού εμπαιγμού για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σχετικά με τεχνικές λεπτομέρειες και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον προσδιορισμό των κορεσμένων δικτύων σε 16 νομούς της χώρας, με συνέπεια την αδυναμία ένταξης στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η ΔΕΗ, με επιστολή της προς τη ΡΑΕ τον περασμένο Δεκέμβρη, επισήμανε τον προβλεπόμενο κορεσμό του δικτύου Διανομής στους Νομούς Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας, λόγω του πλήθους - αλλά και της συνολικής ισχύος που αντιπροσωπεύουν - των αιτημάτων για ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών. Στη βάση αυτή ζήτησε να σταματήσει η αποδοχή νέων αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων είναι κυρίως τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ζήτημα που έθιξε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός στη Βουλή. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, προκύπτει αδυναμία ικανοποίησης μεγάλου μέρους των αιτήσεων που έχουν ήδη κατατεθεί, ενώ στην επιστολή γίνεται αναφορά σε «εύλογο κόστος και χρόνο υλοποίησης των έργων σύνδεσης», προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα. Μάλιστα προωθείται το ενδεχόμενο κάλυψης αυτού του κόστους από τους ίδιους τους ...αγρότες.

Με χτεσινές της δηλώσεις, η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη έκανε λόγο για προσπάθειες αντιμετώπισης του ζητήματος, που αφορά όχι το σύνολο των νομών, αλλά συγκεκριμένες περιοχές στα όριά τους. Ωστόσο, επιβεβαιώνεται μέχρις στιγμής και ο «Ρ», όταν έγραφε ότι οι αγρότες κλήθηκαν να καταθέσουν αιτήσεις χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση οι πραγματικές δυνατότητες.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΕΠΕ
Σε βύθιση το ΑΕΠ

Βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ σε ποσοστό 5,1% για το α' τρίμηνο του 2011 «βλέπει» μελέτη του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός της κατρακύλας για το 12μηνο του 2011 θα φτάσει στο 3,5%, στα επίπεδα δηλαδή που εκτιμούν και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Η κατρακύλα για το 2010 έφτασε στο 4,2% σε συνέχεια της πτώσης 2,3% που καταγράφηκε για το 2009. Ετσι, η σούμα για την τριετία (2009-2011) εκτιμάται να φτάσει στο 10%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ