Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ζητά διευκρινίσεις για τον κορεσμό των δικτύων

Προσπάθειες να «μπαλωθεί» το μέγεθος του κυβερνητικού εμπαιγμού για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σχετικά με τεχνικές λεπτομέρειες και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον προσδιορισμό των κορεσμένων δικτύων σε 16 νομούς της χώρας, με συνέπεια την αδυναμία ένταξης στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η ΔΕΗ, με επιστολή της προς τη ΡΑΕ τον περασμένο Δεκέμβρη, επισήμανε τον προβλεπόμενο κορεσμό του δικτύου Διανομής στους Νομούς Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας, λόγω του πλήθους - αλλά και της συνολικής ισχύος που αντιπροσωπεύουν - των αιτημάτων για ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών. Στη βάση αυτή ζήτησε να σταματήσει η αποδοχή νέων αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων είναι κυρίως τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ζήτημα που έθιξε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός στη Βουλή. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, προκύπτει αδυναμία ικανοποίησης μεγάλου μέρους των αιτήσεων που έχουν ήδη κατατεθεί, ενώ στην επιστολή γίνεται αναφορά σε «εύλογο κόστος και χρόνο υλοποίησης των έργων σύνδεσης», προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα. Μάλιστα προωθείται το ενδεχόμενο κάλυψης αυτού του κόστους από τους ίδιους τους ...αγρότες.

Με χτεσινές της δηλώσεις, η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη έκανε λόγο για προσπάθειες αντιμετώπισης του ζητήματος, που αφορά όχι το σύνολο των νομών, αλλά συγκεκριμένες περιοχές στα όριά τους. Ωστόσο, επιβεβαιώνεται μέχρις στιγμής και ο «Ρ», όταν έγραφε ότι οι αγρότες κλήθηκαν να καταθέσουν αιτήσεις χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση οι πραγματικές δυνατότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ