Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Τζάμπα χρήμα για το κεφάλαιο

Το νομοθέτημα είναι εργαλείο στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των συμφερόντων του λαού και της χώρας, κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή, τον οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ, ως ένα ακόμη νομοθέτημα ενίσχυσης των στρατηγικών του κεφαλαίου. Στην ομιλία του χτες ο υπουργός ΑνάπτυξηςΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςπαρουσίασε το νομοθέτημα ως ...λύση για κάθε νόσο, υποστηρίζοντας ότι από την επιτυχία του εξαρτάται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει το νομοσχέδιο «ως πανάκεια για την ανάπτυξη της χώρας», επισήμανε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, θυμίζοντας ότι «μέχρι τώρα βέβαια δεν μπήκαν στον κόπο οι κυβερνήσεις να κάνουν έναν απολογισμό για τα αποτελέσματα των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων με τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης».

Ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν ευνοήθηκαν από τέτοιους νόμους οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί και τώρα «γιατί καθορίζεται ο μέσος όρος κάθε επενδυτικού σχεδίου σε τέτοιο ύψος εκατομμυρίων ευρώ, που οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται κατά χιλιάδες».

Οσον αφορά το αν «θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και θα καλυτερεύσει το εισόδημα των εργαζομένων», σημείωσε πως «είναι αποπροσανατολιστικό αυτό που λέει το σχέδιο νόμου γιατί γνωρίζουμε όλοι με τις τελευταίες αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση μέσα από το Μνημόνιο ότι το εισόδημα καταβαραθρώνεται. Βλέπουμε η ανεργία να ισοπεδώνει τον εργαζόμενο λαό και βλέπουμε την αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου λαού να είναι στο ...1984, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ». Συνολικά επισήμανε ότι ο αναπτυξιακός νόμος «είναι εργαλείο στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος βέβαια των συμφερόντων του λαού και της χώρας», προσθέτοντας ότι «ο σχεδιασμός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του κεφαλαίου. Στόχος είναι να ξεπεραστεί η κρίση, προς όφελος βέβαια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μέσα από την αύξηση της κερδοφορίας τους».

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής τόνισε ότι στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καν η ανάγκη για ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αφού η κυβέρνηση βλέπει την ανάπτυξη ως μέσο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και για τους κερδοσκόπους που συνοδεύουν την κερδοφορία τους με το χτύπημα των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε, υπήρξαν αρκετοί αναπτυξιακοί νόμοι που έδωσαν τζάμπα χρήμα για επενδύσεις στους διάφορους ιδιώτες, οι οποίοι αφού πήραν ζεστό χρήμα εγκατέλειψαν κουφάρια όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Επιχειρηματικές δραστηριότητες, συνέχισε, ανέπτυξαν, ενώ πήραν τα κίνητρα σε γειτονικές χώρες όπου υπήρχαν χαμηλότερα μεροκάματα, κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα.

Ολα αυτά πρόσθεσε ο Σ. Χαλβατζής επιβεβαιώνουν ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και ότι όσο και εάν οι κεφαλαιοκράτες συχνά μιλάνε για το έθνος, για αυτούς πατρίδα είναι εκεί που έχει τα μεγαλύτερα κέρδη πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», που το έχτισε η γερμανική «ΧΟΧΤΙΦ», με κεφάλαια που ήταν 8-10% της επένδυσης και μπήκαν ρήτρες να μην υπάρχουν άλλα αεροδρόμια σε απόσταση 100 χιλιομέτρων. Επίσης είπε πως παραχωρήθηκαν οι δρόμοι σε διάφορες κοινοπραξίες οι οποίες αυξάνουν κατά το δοκούν τα διόδια και έχουν και τις εγγυήσεις του Δημοσίου για να παίρνουν δάνεια.

Εκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να συνταχθούν υπέρ του στόχου της ενίσχυσης του κεφαλαίου απεύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγοντας ότι «αν ο νόμος αυτός αποδώσει οικονομικά, θα αναδιανείμει πλούτο και θα προσθέσει έσοδα στο Δημόσιο και θα πετύχει τοπική ανάπτυξη». Ηταν σαφής όμως για τη ...συνέχεια της ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, σημειώνοντας πως «οι ρυθμίσεις είναι απαύγασμα των παλαιότερων ρυθμίσεων».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει «φοροαπαλλαγές προς επιδοτήσεις σε αναλογία 3 προς 1», υποστηρίζοντας ότι θα προωθηθούν «επενδυτικά σχέδια που θα αξιοποιούν τοπικά πλεονεκτήματα» με «ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους νέους καλλιεργώντας ...μύθους του είδους «θα δημιουργήσουμε μια νέα γενιά επιχειρηματιών, γι' αυτό έχουμε δυναμικά αναπτυξιακά κίνητρα». Επίσης παρέθεσε το πακέτο ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων, μιλώντας για «ειδικά καθεστώτα για μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις με επενδύσεις πάνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, με σταθερό φορολογικό περιβάλλον» όπου «δίνουμε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ευνοϊκά δάνεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ