ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

Μόνο το ΚΚΕ στέκεται καθαρά και κατηγορηματικά αντίθετο στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Στην πλήρη εμπορευματοποίηση ακόμα και αυτών των υποβαθμισμένων παροχών Υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο οδηγεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σε αυτό περιέχονται διατάξεις που συγκεκριμενοποιούν το τελειωτικό χτύπημα στις μονάδες Υγείας σε τομείς όπως οι προμήθειες, τα φάρμακα και τα φαρμακεία ενώ δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΚΚΕ ότι η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και ότι απαιτείται η ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος με στόχο ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν ενιαίο καθολικό σύστημα Υγείας, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους δήλωσε την αντίθεσή του με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, είπε, αρνείται ακόμα και υποκριτικά να επαναλάβει ότι η υγεία είναι αγαθό και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά αφού δεν μπορεί να κάνει λόγο για αγαθό, όταν υπάρχουν για παράδειγμα τα απογευματινά ιατρεία των 90 ευρώ, τα «διόδια» των 5 ευρώ, οι πλήθος εξετάσεις που πληρώνονται ή τα 1000 περίπου φάρμακα που βγήκαν εκτός λίστας.

Σκοπός της κυβέρνησης, τόνισε, είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, η εμπορευματοποίηση και η απελευθέρωση του χώρου της Υγείας προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και το νομοσχέδιο συγκεκριμενοποιεί το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια Υγεία. Πρόκειται, ανέφερε, για ένα πολυνομοσχέδιο που αφορά τις προμήθειες, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας, το φάρμακο και τα φαρμακεία, τις κλινικές, την Πρόνοια, την δημόσια Υγεία, την εκπαίδευση γιατρών κ.ά.

Στην ουσία, συνέχισε, με το νομοσχέδιο προσαρμόζονται οι δομές Υγείας για την εμπορευματοποίησή της και την ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα με την ελαχιστοποίηση της δημόσιας χρηματοδότησης, την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, τις παροχές φτωχοκομείου και μείωση του εργατικού κόστους.

Οι διατάξεις του, είπε, φανερώνουν το συνολικό αντιλαϊκό χαρακτήρα των ανατροπών που προωθούνται.

Ο Χ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι με την ένταξη των μονάδων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ δε σημαίνει ότι αυτόματα θα καλυτερέψουν οι παροχές Υγείας αφού θα παρέχονται ελάχιστες υπηρεσίες καθώς τα νοσοκομείο λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με την Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας δημιουργείται ένα εργαλείο για την περαιτέρω χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμενος στη διάταξη για «την απελευθέρωση» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, είπε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που στόχο έχει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της διάθεσης του φαρμάκου σε επιχειρηματικούς ομίλους καθώς και τη μείωση της κρατικής δαπάνης φαρμάκου.

Με ύμνους στον ιδιωτικό τομέα συνόδευσε την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βαγιωνάς δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο και ζήτησε να μπουν προδιαγραφές στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου αυτός να δίνει παροχές Υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία. Δε ξεκαθάρισε τη θέση της η εισηγήτρια του ΛΑ.Ο.Σ. Ε. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για φωτογραφικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσιωτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο αλλάζει τις σχέσεις δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών Υγείας ενισχύοντας τις δεύτερες.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στις διατάξεις του κάνοντας λόγο για «ψευτοαριστερές αντιρρήσεις». Ισχυρίστηκε ότι πλέον θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα παροχής Υγείας σε πρώτο βαθμό, στο οποίο θα ενταχθούν οι μονάδες Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, σύστημα που θα αποβεί υπέρ των ασφαλισμένων. Στην ομιλία του είπε ότι με το σύστημα των προμηθειών θα προκύψει εξοικονόμηση δαπανών και ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει φθηνότερο φάρμακο στον πολίτη με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών για τους οποίους είπε ότι γίνεται λελογισμένο άνοιγμα του επαγγέλματός τους αφού η κυβέρνηση, όπως ισχυρίστηκε, δεν είναι υπέρ της εμπορευματοποίησης!

«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ»
Ψάχνει τρόπους άντλησης εσόδων απ' τα νοσοκομεία

Με την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την ταυτόχρονη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών Υγείας, που προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο του μνημονίου, ερρίφθη ο κύβος των μεγάλων ανατροπών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα έχει επώδυνες επιπτώσεις στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

Η ενδεκαμελής επιτροπή ειδικών της Υγείας, με πρόεδρο το βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μόσιαλο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συντάξει μέχρι το Μάρτη του 2011 ένα πόρισμα με την αρχική αξιολόγηση των δράσεων σε πολιτικές που έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί και θα «προτείνει βελτιωτικές κινήσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο στο τέλος του Μαΐου του 2011».

Ανάμεσα στα θέματα που θα παρουσιάσει προσεγγίσεις η Επιτροπή είναι η άντληση εσόδων απ' τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, όπως τα νοσήλια και η ολοήμερη λειτουργία με βάση νέες κοστολογήσεις που θα γίνουν είτε κατά κεφαλήν είτε για κάθε υπηρεσία που προσφέρεται ξεχωριστά».

Επίσης, θα επεξεργαστεί τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την «εναρμόνιση των πακέτων Υγείας για όλους τους δικαιούχους όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών» καθώς και κίνητρα στους παρόχους υπηρεσιών Υγείας. Δηλαδή, θα δίνονται κίνητρα στους εργαζόμενους και στους γιατρούς που θα είναι συνδεδεμένα με την παραγωγικότητα, στοιχείο που θα αποτελέσει ένα ακόμα μέσο διεμβολής των βασικών μισθών των εργαζομένων.

Μιλώντας ο υπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα απ' τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα προχωρήσει στις επώδυνες ανατροπές με οδηγό τον προϋπολογισμό του 2011 και με στόχο οι δημόσιες δαπάνες της Υγείας να μην υπερβούν το 6% του ΑΕΠ, όπως είναι η δέσμευση στην τρόικα. Συνολικά, οι δαπάνες Υγείας είναι 10% επί του ΑΕΠ με το 4% να πληρώνονται κυρίως απ' τα λαϊκά στρώματα με ζεστό χρήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τελευταία μελέτη ICAP το 60-70% των εσόδων των διαγνωστικών κέντρων το 2009 ήταν από χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, στα οποία προστίθενται τα επιπλέον χαράτσια της αγοράς απ' τους ασφαλισμένους.

Οταν τέθηκε απ' το «Ρ» το ερώτημα ποιος - με δεδομένο ότι οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας είναι πολύ υψηλές (40-45%) και ότι οι υπάρχουν οι περιορισμοί της τρόϊκας για μη υπέρβαση του 6% - «θα πληρώσει το μάρμαρο», η απάντηση που έδωσε ο Ηλίας Μόσιαλος ήταν «ευφυείς λύσεις», με πρωταρχικές εκείνες των συγχωνεύσεων και της συλλειτουργίας υγειονομικών μονάδων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Ενα, όπως φάνηκε, απ' τα έργα της Επιτροπής θα είναι και η κατάργηση της επετηρίδας για την απόκτηση ειδικότητας απ' τους νέους γιατρούς.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
Ελιγμοί χωρίς αντίκρυσμα

Ξεκινά σήμερα η νέα τριήμερη απεργία στα φαρμακεία

Με μια, αναμενόμενη, τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προσπάθησε χτες να εκτονώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών ενάντια στην παράδοση της διάθεσης των φαρμάκων στα μεγάλα συμφέροντα.

Ετσι στο άρθρο 36 του πολυνομοσχεδίου που αναφέρεται στη λειτουργία των φαρμακείων πρόσθεσε ότι η λήψη άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου γίνεται από αδειούχο φαρμακοποιό. Ηταν μια τροπολογία που κρατούσε ο υπουργός ως τελευταίο χαρτί για να κάμψει τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, όταν όλα τα υπόλοιπα άρθρα του στοχεύουν στο άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Οταν, όμως, ρωτήθηκε από το βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά αν μετά και από αυτή την τροπολογία μπορεί ένα σούπερ-μάρκετ να προσλάβει έναν φαρμακοποιό και να λειτουργήσει εντός δικό του φαρμακείο, η απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν: «Δεν απαντώ»... Λίγο αργότερα ο υπουργός Υγείας στην αγόρευσή του υποστήριξε ότι είναι «κόκκινη γραμμή» γι' αυτόν, όταν ανοίγει φαρμακείο, το «όχι σε άλλον πέρα από διπλωματούχο φαρμακοποιό» και να έχει φορολογικό μητρώο.

Ομως λίγο πριν την κατάθεση της τροπολογίας ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε συζήτησή του με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο Υγείας, δεν ξέχασε τον αυταρχισμό που μετέρχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα λαϊκά στρώματα που κινητοποιούνται. «Αν - είπε - δεν ικανοποιεί και αυτό, τους φαρμακοποιούς, τότε κοροϊδευόμαστε», για να προσθέσει: «Θα μπορούσα να είχα καταφύγει στη Δικαιοσύνη για να ανοίξουν τα φαρμακεία και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Δεν το κάνω όμως. Στέλνω μήνυμα καταλαγής. Θέλω να κάνουμε συζήτηση. Πρέπει να σεβαστούν το γεγονός ότι το "μενού" (οι διατάξεις του νομοσχεδίου) θα μπορούσε να είναι χειρότερο, αλλά δεν είναι».

Από σήμερα ξεκινά η νέα τριήμερη απεργία των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα, ενώ οι φαρμακοποιοί του Πειραιά απεργούν -και συνεχίζουν- από τη Δευτέρα. Στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αποφασίστηκε η αναστολή από την 1/2/2011 της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), του Ταμείου των Υγειονομικών, του Ταμείου των Συμβολαιογράφων, του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου των ΗΣΑΠ. Με την απόφαση διαφώνησε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» τονίζοντας ότι έτσι οι φαρμακοποιοί έρχονται σε αντίθεση με τους φυσικούς συμμάχους τους, που είναι οι ασφαλισμένοι.

Κι ενώ ο «κόσμος καίγεται», ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του αναλώνεται στις εμπλοκές του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου έβγαλε εγκύκλιο για τη διαφήμιση των φαρμάκων.

Κινητοποιήσεις γιατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ανακοίνωσε κινητοποιήσεις για το πολυνομοσχέδιο στις 29/1/2011 με συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Πρέζιντεντ», ώρα 10 π.μ., και την Τρίτη 1/2/2011 στο υπουργείο Υγείας, ώρα 10 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ