Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

Μόνο το ΚΚΕ στέκεται καθαρά και κατηγορηματικά αντίθετο στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Στην πλήρη εμπορευματοποίηση ακόμα και αυτών των υποβαθμισμένων παροχών Υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο οδηγεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σε αυτό περιέχονται διατάξεις που συγκεκριμενοποιούν το τελειωτικό χτύπημα στις μονάδες Υγείας σε τομείς όπως οι προμήθειες, τα φάρμακα και τα φαρμακεία ενώ δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΚΚΕ ότι η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και ότι απαιτείται η ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος με στόχο ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν ενιαίο καθολικό σύστημα Υγείας, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους δήλωσε την αντίθεσή του με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, είπε, αρνείται ακόμα και υποκριτικά να επαναλάβει ότι η υγεία είναι αγαθό και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά αφού δεν μπορεί να κάνει λόγο για αγαθό, όταν υπάρχουν για παράδειγμα τα απογευματινά ιατρεία των 90 ευρώ, τα «διόδια» των 5 ευρώ, οι πλήθος εξετάσεις που πληρώνονται ή τα 1000 περίπου φάρμακα που βγήκαν εκτός λίστας.

Σκοπός της κυβέρνησης, τόνισε, είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, η εμπορευματοποίηση και η απελευθέρωση του χώρου της Υγείας προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και το νομοσχέδιο συγκεκριμενοποιεί το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια Υγεία. Πρόκειται, ανέφερε, για ένα πολυνομοσχέδιο που αφορά τις προμήθειες, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας, το φάρμακο και τα φαρμακεία, τις κλινικές, την Πρόνοια, την δημόσια Υγεία, την εκπαίδευση γιατρών κ.ά.

Στην ουσία, συνέχισε, με το νομοσχέδιο προσαρμόζονται οι δομές Υγείας για την εμπορευματοποίησή της και την ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα με την ελαχιστοποίηση της δημόσιας χρηματοδότησης, την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, τις παροχές φτωχοκομείου και μείωση του εργατικού κόστους.

Οι διατάξεις του, είπε, φανερώνουν το συνολικό αντιλαϊκό χαρακτήρα των ανατροπών που προωθούνται.

Ο Χ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι με την ένταξη των μονάδων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ δε σημαίνει ότι αυτόματα θα καλυτερέψουν οι παροχές Υγείας αφού θα παρέχονται ελάχιστες υπηρεσίες καθώς τα νοσοκομείο λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με την Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας δημιουργείται ένα εργαλείο για την περαιτέρω χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμενος στη διάταξη για «την απελευθέρωση» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, είπε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που στόχο έχει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της διάθεσης του φαρμάκου σε επιχειρηματικούς ομίλους καθώς και τη μείωση της κρατικής δαπάνης φαρμάκου.

Με ύμνους στον ιδιωτικό τομέα συνόδευσε την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βαγιωνάς δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο και ζήτησε να μπουν προδιαγραφές στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου αυτός να δίνει παροχές Υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία. Δε ξεκαθάρισε τη θέση της η εισηγήτρια του ΛΑ.Ο.Σ. Ε. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για φωτογραφικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσιωτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο αλλάζει τις σχέσεις δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών Υγείας ενισχύοντας τις δεύτερες.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στις διατάξεις του κάνοντας λόγο για «ψευτοαριστερές αντιρρήσεις». Ισχυρίστηκε ότι πλέον θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα παροχής Υγείας σε πρώτο βαθμό, στο οποίο θα ενταχθούν οι μονάδες Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, σύστημα που θα αποβεί υπέρ των ασφαλισμένων. Στην ομιλία του είπε ότι με το σύστημα των προμηθειών θα προκύψει εξοικονόμηση δαπανών και ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει φθηνότερο φάρμακο στον πολίτη με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών για τους οποίους είπε ότι γίνεται λελογισμένο άνοιγμα του επαγγέλματός τους αφού η κυβέρνηση, όπως ισχυρίστηκε, δεν είναι υπέρ της εμπορευματοποίησης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ