Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Επικίνδυνα μικρόβια στα χειρουργεία

Από τον περασμένο Αύγουστο εκκρεμεί η ετήσια συντήρησή τους!

Οι άκρως ανθυγιεινές συνέπειες για τους εργαζόμενους και ασθενείς της πολιτικής της κυβέρνησης, που εμπορευματοποιεί την Υγεία και πιέζει για περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία, αναδεικνύονται απ' την περίπτωση του Ασκληπιείου Βούλας. Στα πλαίσια των περικοπών δεν έγινε η ετήσια συντήρηση των χειρουργείων που έπρεπε να έχει γίνει τον Αύγουστο του 2010. Αποτέλεσμα ήταν να αναπτυχθούν επικίνδυνα μικρόβια στα χειρουργεία και να κλείσουν τελικά τρεις χειρουργικές αίθουσες.

Το νοσοκομείο διαθέτει 12 χειρουργικές αίθουσες, όμως εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, λειτουργούν κυρίως 5-9 απ' αυτές. Τα χειρουργεία θα έπρεπε να έχουν συντηρηθεί ήδη από τον Αύγουστο του 2010. Η συντήρηση δεν έγινε ποτέ. Περίπου έξι μήνες μετά, το Δεκέμβρη του 2010, έγινε μέτρηση μικροβιακού φορτίου που έδειξε ότι υπάρχουν επικίνδυνα μικρόβια σε τρεις χειρουργικές αίθουσες (1, 7 και 8). Παρά τα κρίσιμα αυτά πορίσματα και ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Α. Καρκαντζός είχε ενημερωθεί, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε.

Τυχαία η πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου του νοσοκομείου ενημερώθηκε για τα πορίσματα και συγκλήθηκε η συνεδρίαση των επιστημονικών επιτροπών και εργαζομένων που προχώρησε σε επίσημη καταγγελία (14.1.2011). Σε αυτήν τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου και οι εκπρόσωποι των γιατρών και εργαζομένων τονίζουν ότι απαιτείται «άμεση κατεπείγουσα συντήρηση του χειρουργείου όπως θα ορίσει η τεχνική υπηρεσία που θα περιλαμβάνει καθαρισμό αεραγωγών, αντικατάσταση απολύτων φίλτρων, έλεγχο και συντήρηση πάσης φύσεως μηχανημάτων εκτός των δαπέδων». Επίσης επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια «να κινδυνεύουν να οδηγηθούν τα χειρουργεία και κατ' επέκταση το νοσοκομείο σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας». Κατόπιν αυτών, την προηγούμενη βδομάδα ο διοικητής του νοσοκομείου έδωσε την εντολή να κλείσουν οι τρεις χειρουργικές αίθουσες και να γίνει συντήρηση.

Πριμοδοτούνται οι ιδιώτες

Το κλείσιμο των χειρουργικών αιθουσών έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη πορεία συρρίκνωσης του νοσοκομείου που έχει πληθυσμιακή αναφορά άνω του 1,5 εκατ. κατοίκων αφού καλύπτει όλη τη Νοτιοανατολική Αττική. Εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό απ' τις 750 κλίνες που διαθέτει λειτουργούν μόνο 200 και τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούσαν μόλις 50 κλίνες, την ώρα μάλιστα που ο ιδιωτικός τομέας στην περιοχή γιγαντώνεται. Οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι τόσο μεγάλες που διευθυντές κλινικών έχουν ζητήσει να βγουν οι κλινικές τους απ' την εφημερία (Α' Παθολογική, Ακτινολογικό, Παιδιατρικό κ.ά.).

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο καλούν τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής σε κοινό αγώνα για την άμεση κάλυψη των εκρηκτικών κενών σε γιατρούς και σε λοιπό προσωπικό και σε εξοπλισμό για να μπορέσει το νοσοκομείο να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης, άμεση ανάπτυξη των κρεβατιών που παραμένουν κλειστά και άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε υγειονομικά υλικά και υλικά χειρουργείου. Σε πάλη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνθήκες του περασμένου Νοέμβρη διαμορφώνονται πάλι στα νοσοκομεία (2021-04-02 00:00:00.0)
Φωτιά σε προβολέα χειρουργείου εν μέσω επέμβασης (2018-07-21 00:00:00.0)
«Στην κόψη του ξυραφιού» η λειτουργία του... (2018-06-02 00:00:00.0)
Συντριπτικό... ΚΑΤαγμα (2007-04-24 00:00:00.0)
Παραμένει κλειστή η χειρουργική ορθοπεδική μονάδα (2004-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ