Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Χάνονται πλέον και ζωές!

Τραγικές οι συνέπειες των δραστικών περικοπών κονδυλίων που επέβαλε η κυβέρνηση και προωθούν, με ζήλο, οι διοικήσεις της Υγειονομικής Περιφέρειας και των νοσοκομείων της περιοχής

Αμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις στην υγεία, ακόμα και στην ίδια τη ζωή, ασθενών από τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, έχει η πολιτική δραστικών περικοπών στα κονδύλια για την Υγεία, που επιβάλλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του μνημονίου με την τρόικα.

Η λειψή, έως μηδαμινή, χρηματοδότηση από το κράτος, σε συνδυασμό με την τακτική δραστικού περιορισμού των δαπανών, από παντού και για τα πάντα, που ακολουθούν οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις της Υγειονομικής Περιφέρειας και των νοσοκομείων, καθώς και με τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν και συνεχώς διευρύνονται, προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του λεγόμενου δημόσιου τομέα Υγείας.

Οι δραστικές περικοπές δαπανών οδηγούν σε ελλείψεις τεχνολογικών και αναλώσιμων υλικών, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να μην είναι δυνατόν να υλοποιηθούν από τις πιο σύνθετες, μέχρι και τις πιο απλές, ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις και φροντίδες.

Κινδυνεύουν καρκινοπαθείς

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου μια βλάβη στο σύστημα σχεδιασμού που, λόγω υπολογισμού του χρηματικού κόστους αποκατάστασης, δε διορθώνεται, έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες Θεσσαλοί καρκινοπαθείς να μην μπορούν να κάνουν τη θεραπεία που, επειγόντως, χρειάζονται και να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους.

Να σημειώσουμε ότι και όταν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη βλάβη, το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων των καρκινοπαθών της περιοχής, με αποτέλεσμα πολλοί απ' αυτούς να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ανθρώπους πάσχουν από μια πολύ σοβαρή νόσο και χρήζουν άμεσης και ουσιαστικής βοήθειας και φροντίδας. Καλύπτονται μόνο 800, περίπου, περιστατικά το χρόνο, ενώ, αν το Τμήμα ήταν επαρκώς εξοπλισμένο και δεν υπήρχαν ελλείψεις σε προσωπικό, θα μπορούσε να καλύψει 3.000 περιστατικά. Να επισημάνουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε εγκριθεί από την ΕΠΥ η αναβάθμιση του γραμμικού επιταχυντή του συστήματος ακτινοθεραπείας και η προμήθεια νέου συστήματος σχεδιασμού, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

«Πλήρωσε» με τη ζωή της!

Κίνδυνοι για τους ασθενείς δημιουργούνται και από τις πολλές και επαναλαμβανόμενες αναβολές χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, που, λόγω ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες όλων των ασθενών, που φτάνουν εκεί αναζητώντας «πρώτες βοήθειες».

Αυτή την αδυναμία φαίνεται να «πλήρωσε» με τη ζωή της, πριν λίγες μέρες, μια 69χρονη γυναίκα, η οποία, αν και πήγε δυο φορές στα «Επείγοντα» του Πανεπιστημιακού και μια τρίτη φορά στα «Επείγοντα» του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, τελικά δεν κατάφερε να σωθεί κι έχασε τη ζωή της από καρδιακή προσβολή.

Για το συγκεκριμένο συμβάν έχει διαταχθεί να γίνει ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες γιατρών. Ομως, για τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν όλοι όσοι, με τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους, οδηγούν σε κατάσταση «παράλυσης» τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, καμιά ΕΔΕ δεν γίνεται και κανείς τους δεν πρόκειται να απολογηθεί και, πολύ περισσότερο, να τιμωρηθεί.

Θόρυβος για το πόρισμα...

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, στη Λάρισα, εδώ και μέρες, έχει ξεσπάσει και συντηρείται τσακωμός ανάμεσα στους τοπικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης (διοικητές της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και των νοσοκομείων της πόλης) και σε πανεπιστημιακούς γιατρούς. Ο σαματάς αφορά σε κάποιο πόρισμα επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας, που αναφέρεται σε «οικονομικά σκάνδαλα», στα οποία φέρονται να εμπλέκονται γιατροί και πρώην διοικητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι αφήνουν να εννοείται ότι «φαγώθηκαν πάρα πολλά λεφτά», μέσω του «δρόμου των προμηθειών», ενώ κάποιοι γιατροί αντιδρούν, κάνοντας λόγο για «συκοφάντηση του νοσοκομείου».

Ο θόρυβος αυτός βολεύει πολύ την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον υπουργό Υγείας, ο οποίος τον αξιοποιεί και τον εκμεταλλεύεται προκειμένου να περάσει την αντίληψη στην «κοινή γνώμη» ότι για όσα «κακά» συμβαίνουν στο χώρο του λεγόμενου δημόσιου συστήματος Υγείας, φταίνε κάποια «οικονομικά σκάνδαλα» που συνδέονται με την κατασπατάληση κονδυλίων για την Υγεία και την κλεψιά μερικών «επιτηδείων» και να δικαιολογήσει τις δραστικές περικοπές κρατικών κονδυλίων για την Υγεία, την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων στο χώρο, τη συρρίκνωση ή και το κλείσιμο μονάδων Υγείας κ.ά.

Βολεύει, όμως, αυτός ο θόρυβος και ο τσακωμός κι εκείνους από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που θέλουν να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική για την Υγεία, να αποσείσουν από πάνω τους τη συνευθύνη που τους αναλογεί, για τις βαριές συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική για το λαό.

Σχεδιασμένη πολιτική

Αυτό, πάντως, που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι όλο και περισσότεροι Θεσσαλοί αντιλαμβάνονται πως η «βλαβερή και επικίνδυνη» κατάσταση που διαμορφώνεται στο λεγόμενο δημόσιο σύστημα Υγείας στην περιοχή τους δεν είναι ούτε τυχαία ούτε και συγκυριακή. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνειδητής και σχεδιασμένης πολιτικής που προωθεί το δραστικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης και τη λειτουργία των μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων που πουλούν υπηρεσίες για την αποκόμιση κερδών.

Αυτό που απομένει και χρειάζεται είναι ο λαός της Θεσσαλίας να πάρει στα χέρια του την υπόθεση του αγώνα κατά της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα που έχουν στηθεί, από τις αγωνιστικές συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νοσοκομεία «μίας νόσου» με ανεπανόρθωτες συνέπειες για τον λαό (2021-01-15 00:00:00.0)
Κορονοϊός και καρκίνος στον καπιταλισμό (2020-04-18 00:00:00.0)
Αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκων (2011-05-05 00:00:00.0)
Λείπουν αναγκαία φάρμακα για βαριά πάσχοντες ασθενείς! (2011-03-30 00:00:00.0)
Χαράτσι για καρκινοπαθείς (2009-03-06 00:00:00.0)
Σκουριάζουν τα μηχανήματα, ταλαιπωρούνται οι ασθενείς (2000-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ