Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Σκουριάζουν τα μηχανήματα, ταλαιπωρούνται οι ασθενείς

Στα νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης καταφεύγουν καθημερινά περίπου 150 Λαρισαίοι καρκινοπαθείς για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Εκτιμάται, δε, ότι σε ετήσια βάση ο αριθμός των Λαρισαίων που μεταβαίνει στ' αντικαρκινικά νοσοκομεία των δύο πόλεων φτάνει μέχρι και τις 2.000, χωρίς να συνυπολογιστούν τα νέα περιστατικά. Αν ληφθεί, δε, υπόψη το γεγονός ότι η ακτινοθεραπεία διαρκεί μέχρι και ενάμιση μήνα - η διαδικασία δεν κρατά πάνω από 15 λεπτά - αυτό σημαίνει ότι ένας Λαρισαίος ασθενής καταφεύγει στ' αντικαρκινικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για μια θεραπεία που κρατά μόλις 15 λεπτά.

Βεβαίως, αυτό το πήγαινε - έλα στα νοσοκομεία έχει τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τις συνεχείς μετακινήσεις, από τις λίστες αναμονής σ' αυτά και πολλές φορές ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί η κατάστασή τους, αλλά και το οικονομικό κόστος γι' αυτούς και τις οικογένειές τους είναι τεράστιο.

Το τραγικό της υπόθεσης που απεικονίζει την πολιτική απαξίωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της δημόσιας υγείας είναι το γεγονός ότι εδώ και 5 χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας παραμένει αναξιοποίητος ο πλέον σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός της χώρας, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου, δηλαδή μηχανήματα και υποδομή για ακτινοθεραπείες, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εγκρίνει εγκατάσταση του τμήματος. Ιδιαίτερα μετά τις εκλογές ούτε λόγος να γίνεται, καθώς προεκλογικά όλοι οι Θεσσαλοί θυμούνται τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού από τον τότε Λαρισαίο υφυπουργό Υγείας Ν. Φαρμάκη, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Βεβαίως, το τμήμα μπορεί να λειτουργήσει με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. (Χρειάζονται 10 έως 15 θέσεις τεχνικού κυρίως προσωπικού για την ανάπτυξη περίπου 10 κλινών). Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όμως, μη λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και τις ανάγκες ασθενών, που είναι ιδιαίτερα ευπαθείς όπως οι καρκινοπαθείς, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι στόχος της είναι η μετατροπή του δημόσιου αγαθού της υγείας σε εμπόρευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ