ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Στη μάχη για να πετύχει η σκληρή αναμέτρηση

Σημαντικός σταθμός οι πολύμορφες κινητοποιήσεις στις οποίες καλεί το ΠΑΜΕ για τις 10 του Φλεβάρη σε όλη τη χώρα

Ολοι προετοιμάζουμε την επιτυχία της απεργίας στις 23 του Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα (φωτ. από προηγούμενη απεργία)

MotionTeam

Ολοι προετοιμάζουμε την επιτυχία της απεργίας στις 23 του Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα (φωτ. από προηγούμενη απεργία)
Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 23 του Φλεβάρη ρίχνονται τα ταξικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες, προκειμένου όλο και πλατύτερα τμήματα των εργαζομένων να συμμετάσχουν ενεργά στην προετοιμασία της απεργίας, δυναμώνοντας την οργάνωσή τους ενάντια στον αντιλαϊκό τυφώνα που συγχρονισμένα εξαπολύουν κυβέρνηση, εργοδοσία και τρόικα. Για το λόγο αυτό προχωρούν άμεσα σε συσκέψεις, περιοδείες και Γενικές Συνελεύσεις, ενημερώνοντας όσο πιο πλατιά γίνεται την εργατική τάξη, βάζοντας στην ημερήσια διάταξη τα θέματα της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της ανεργίας και των Συλλογικών Συμβάσεων.

Σημείο αιχμής για την επιτυχία της απεργίας και συνολικά την απόκρουση της ολομέτωπης λαίλαπας είναι η απομόνωση και καταδίκη των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που, όπως επιβεβαιώθηκε ξανά, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εμποδίζουν τους αγώνες. Κι όταν δεν το καταφέρνουν κάνουν ό,τι μπορούν για την υπονόμευση και τον εκφυλισμό τους.

Σημαντικό σταθμό στην πορεία προετοιμασίας της απεργίας αποτελεί η πανελλαδική συντονισμένη παρέμβαση, στην οποία καλούν οι ταξικές δυνάμεις σε όλους τους νομούς της χώρας, στις 10 του Φλεβάρη, με συλλαλητήρια, αλλά και άλλες μορφές πάλης για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων.

Ηδη, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία της 23ης Φλεβάρη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ επικεντρώνοντας στην ανάγκη να αποκαλυφθεί ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ετσι, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Απεργούμε Τετάρτη 23 Φλεβάρη. Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας, με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με συλλαλητήρια, με αποφασιστική καταδίκη των κομμάτων της πλουτοκρατίας, του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού». Και συμπληρώνει: «Η απεργία στις 23 Φλεβάρη θα είναι μάχη της εργατικής τάξης για τη χειραφέτησή της από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και των συμβιβασμένων ηγεσιών. Είναι κρίσιμη αναμέτρηση της εργατικής τάξης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τα στηρίγματά τους».

Να γίνει η απεργία υπόθεση της λαϊκής οικογένειας

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, στο κάλεσμά του, τονίζει: «Οργανώνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς από τώρα τα απεργιακά ραντεβού και τις περιφρουρήσεις». Κι επισημαίνει: «Η απεργία πρέπει και μπορεί να γίνει υπόθεση κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Πρέπει να γίνει υπόθεση των αυτοαπασχολούμενων, των παιδιών μας, μαθητών - φοιτητών, των γυναικών των φτωχών δυναμώνοντας την κοινωνική συμμαχία (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ)».

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πάλης για την οργάνωση των εργαζομένων με πρώτο σταθμό τις κινητοποιήσεις στις 10 και 23 του Φλεβάρη εντάσσονται και οι συλλογικές διαδικασίες στις οποίες προχωρούν τα συνδικάτα. Ετσι:

  • Πλατιά σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών σωματείων και των Σωματειακών Επιτροπών πραγματοποιεί το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, αύριο, Παρασκευή 28 του Γενάρη στις 5 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, 7ος όροφος).
  • Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Σάββατο 29 του Γενάρη η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 και Ακαδημίας, 2ος όρ.).
  • Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, την Κυριακή 30 του Γενάρη στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β και Μητροπόλεως).
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Εμπόδιο στην οργάνωση του αγώνα

Τρίωρη στάση εργασίας (τις τελευταίες τρεις ώρες της βάρδιας) στις 10 Φλεβάρη και 24ωρη απεργία στις 23 Φλεβάρη. Την απόφαση αυτή πήρε η πλειοψηφία στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, απορρίπτοντας την πρόταση που έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για να γίνει όπως είχε προγραμματιστεί η απεργία στις 10 Φλεβάρη και να κηρυχθεί νέα στις 23 Φλεβάρη.

Στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε εξαρχής φανερό ότι οι παρατάξεις της πλειοψηφίας - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ)- ήταν ενάντια στη λογική ανάπτυξης των αγώνων. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση», όπως και στη ΓΣΕΕ, ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση υπονόμευσης του αγώνα. Αμέσως μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για απεργία στις 23 Φλεβάρη έσπευσε να καταθέσει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ (είναι η συνεδρίαση που έγινε χτες). Μέσα στη συνεδρίαση είναι αυτή που έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση για ακύρωση της απεργίας στις 10 Φλεβάρη και μεταφορά της στις 23 Φλεβάρη.

Οι ΠΑΣΚΕ και οι ΔΑΚΕ αποδέχθηκαν την ουσία της πρότασή της (την ακύρωση της απεργίας στις 10 Φλεβάρη) και πήραν την απόφαση που προαναφέραμε. Ακύρωσαν την απεργία στις 10 Φλεβάρη και αντί αυτής κήρυξαν στάση εργασίας.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν τον επικίνδυνο ρόλο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε βάρος των αναγκών και των συμφερόντων των εργαζομένων. Αλλωστε είναι οι ίδιες δυνάμεις που όταν δεν καταφέρνουν να εμποδίσουν την προκήρυξη κινητοποιήσεων, προσαρμόζουν το περιεχόμενό τους στη λογική της ταξικής συναίνεσης και της διαχείρισης των προβλημάτων και στις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ μπροστά στις κινητοποιήσεις απομονώνει ζητήματα (π.χ. των επικουρικών ταμείων), συσκοτίζοντας το γεγονός ότι και τα προβλήματα αυτά είναι μέρος μιας γενικότερης πολιτικής που χτυπά το σύνολο των εργαζόμενων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Καλλιεργεί έτσι και συντεχνιακές αντιλήψεις που αντικειμενικά θέτουν εμπόδια στην ενιαία αγωνιστική δράση.

Ζητάνε και τα ρέστα!

Ανακοίνωση που θα ζήλευαν και οι μεγαλέμποροι εξέδωσε χτες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Αναλαμβάνει για λογαριασμό τους να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στο εμπόριο λέγοντας πως στην προχτεσινή σύσκεψη των εργοδοτικών οργανώσεων του Εμπορίου «επαναβεβαιώθηκε δημόσια, ομόφωνα και κατηγορηματικά από το σύνολο του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων, ότι η Κυριακή - αργία είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ούτε στο ελάχιστο η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές». Στην ίδια σύσκεψη η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ έβαλε στο τραπέζι τη λειτουργία των καταστημάτων τρεις Κυριακές το χρόνο με νομοθετική ρύθμιση και δήλωσε έτοιμη να δει «ανάγκες για λειτουργική προσαρμογή του ωραρίου σε ορισμένες περιοχές και ενόψει των συνθηκών». Ωστόσο, η ΟΙΥΕ καταγγέλλει το ΠΑΜΕ ότι «κινδυνολογεί» και πως το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για ανώτατο όριο 48 ωρών λειτουργίας των καταστημάτων τη βδομάδα και σταθερή 5ήμερη - 7ωρη δουλειά για τους εργαζόμενους θα οδηγήσει στην απόλυση του 50% των εργαζομένων του κλάδου.

Είναι ολοφάνερο ότι τα ...μαθηματικά της ΟΙΥΕ οδηγούν στο συμπέρασμα πως η μερική απασχόληση αυξάνει τις θέσεις εργασίας. Κρύβει επίσης ότι το απελευθερωμένο ωράριο «πάει μαζί» με τις απελευθερωμένες, ευκαιριακές και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, διαφορετικά οι παραπάνω ώρες ανοιχτού καταστήματος θα σήμαινε και νέες προσλήψεις. Αντίθετα, έχουμε αύξηση της ανεργίας και των απολύσεων, όπως για παράδειγμα στο κατάστημα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ στο Ελληνικό: Πριν από την απελευθέρωση του ωραρίου δούλευαν 210 εργαζόμενοι και σήμερα μόλις 150.

Σε σχόλιό του σχετικά με την ανακοίνωση της ΟΙΥΕ το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Τα καμώματα της ΟΙΥΕ τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο. Τα στελέχη της ΟΙΥΕ που αποτελούν και την πλειοψηφία της, στελέχη του Συνασπισμού και του ΠΑΣΟΚ ξέχασαν:

1. Την υπογραφή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου μαζί με τη μεγαλοεργοδοσία των πολυκαταστημάτων και των Σούπερ Μάρκετ το 1997, αφού πρώτα μπλόκαραν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αύξησε την ανεργία, ανέτρεψε τη σταθερή δουλειά.

2. Την υπογραφή τους στη μερική απασχόληση.

3. Πρωτοστάτησαν μαζί με τον ιδιοκτήτη του Σούπερ Μάρκετ Ατλάντικ (όπως έκανε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με το Λαναρά), για να τσεπώσει η εργοδοσία εκατομμύρια ευρώ στο όνομα δήθεν της σωτηρίας των θέσεων εργασίας.

4. Μεγαλοστελέχη των Σούπερ Μάρκετ που είναι σε ευθεία συνεννόηση με την εργοδοσία, βρίσκονται στη διοίκηση της ΟΙΥΕ.

5. Ετοιμάζονται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση τύπου ΓΣΕΕ».

Για την οικονομία του χώρου σταματάμε εδώ».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αύριο η σύσκεψη

Σε σύσκεψη με μετανάστες και Ελληνες εργάτες καλεί η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 28 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β) για ενημέρωση, συζήτηση και ορισμό σχεδίου δράσης σχετικά με: Το νέο νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου, την οργάνωση των μεταναστών στα συνδικάτα και την προετοιμασία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ