Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
Ζητάνε και τα ρέστα!

Ανακοίνωση που θα ζήλευαν και οι μεγαλέμποροι εξέδωσε χτες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Αναλαμβάνει για λογαριασμό τους να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στο εμπόριο λέγοντας πως στην προχτεσινή σύσκεψη των εργοδοτικών οργανώσεων του Εμπορίου «επαναβεβαιώθηκε δημόσια, ομόφωνα και κατηγορηματικά από το σύνολο του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων, ότι η Κυριακή - αργία είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ούτε στο ελάχιστο η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές». Στην ίδια σύσκεψη η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ έβαλε στο τραπέζι τη λειτουργία των καταστημάτων τρεις Κυριακές το χρόνο με νομοθετική ρύθμιση και δήλωσε έτοιμη να δει «ανάγκες για λειτουργική προσαρμογή του ωραρίου σε ορισμένες περιοχές και ενόψει των συνθηκών». Ωστόσο, η ΟΙΥΕ καταγγέλλει το ΠΑΜΕ ότι «κινδυνολογεί» και πως το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για ανώτατο όριο 48 ωρών λειτουργίας των καταστημάτων τη βδομάδα και σταθερή 5ήμερη - 7ωρη δουλειά για τους εργαζόμενους θα οδηγήσει στην απόλυση του 50% των εργαζομένων του κλάδου.

Είναι ολοφάνερο ότι τα ...μαθηματικά της ΟΙΥΕ οδηγούν στο συμπέρασμα πως η μερική απασχόληση αυξάνει τις θέσεις εργασίας. Κρύβει επίσης ότι το απελευθερωμένο ωράριο «πάει μαζί» με τις απελευθερωμένες, ευκαιριακές και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, διαφορετικά οι παραπάνω ώρες ανοιχτού καταστήματος θα σήμαινε και νέες προσλήψεις. Αντίθετα, έχουμε αύξηση της ανεργίας και των απολύσεων, όπως για παράδειγμα στο κατάστημα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ στο Ελληνικό: Πριν από την απελευθέρωση του ωραρίου δούλευαν 210 εργαζόμενοι και σήμερα μόλις 150.

Σε σχόλιό του σχετικά με την ανακοίνωση της ΟΙΥΕ το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Τα καμώματα της ΟΙΥΕ τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο. Τα στελέχη της ΟΙΥΕ που αποτελούν και την πλειοψηφία της, στελέχη του Συνασπισμού και του ΠΑΣΟΚ ξέχασαν:

1. Την υπογραφή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου μαζί με τη μεγαλοεργοδοσία των πολυκαταστημάτων και των Σούπερ Μάρκετ το 1997, αφού πρώτα μπλόκαραν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αύξησε την ανεργία, ανέτρεψε τη σταθερή δουλειά.

2. Την υπογραφή τους στη μερική απασχόληση.

3. Πρωτοστάτησαν μαζί με τον ιδιοκτήτη του Σούπερ Μάρκετ Ατλάντικ (όπως έκανε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με το Λαναρά), για να τσεπώσει η εργοδοσία εκατομμύρια ευρώ στο όνομα δήθεν της σωτηρίας των θέσεων εργασίας.

4. Μεγαλοστελέχη των Σούπερ Μάρκετ που είναι σε ευθεία συνεννόηση με την εργοδοσία, βρίσκονται στη διοίκηση της ΟΙΥΕ.

5. Ετοιμάζονται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση τύπου ΓΣΕΕ».

Για την οικονομία του χώρου σταματάμε εδώ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους πήρε ο πόνος για την αργία της Κυριακής (2013-07-04 00:00:00.0)
Για τη συμμαχία των εργαζομένων στο εμπόριο και των αυτοαπασχολούμενων (2005-04-17 00:00:00.0)
«Ναι» στην απελευθέρωση του ωραρίου... (2005-03-22 00:00:00.0)
Θεσμοθέτηση ανθρώπινου ωραρίου ζητούν οι ΕΒΕ (1997-09-03 00:00:00.0)
Το "βασίλειο" της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου (1996-11-10 00:00:00.0)
"Φρένο" στην ασυδοσία (1996-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ