ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκοινωνίες δημόσιες στην υπηρεσία του λαού

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

Τη θέση του ΚΚΕ για έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και την κατηγορηματική του άρνηση στις πολιτικές της απελευθέρωσης της αγοράς των μεταφορών, κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απόστολος Νάνος, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, με τίτλο «Πιστοποίηση Μηχανοδηγών και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, αφού τα δύο κόμματα έχουν υποστηρίξει αναφανδόν την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και πρόκειται για ρυθμίσεις που ενσωματώνουν στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκές οδηγίες που αμφότεροι εκτιμούν ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Το νομοσχέδιο «το αντιμετωπίζουμε μέσα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης των μεταφορών» που προωθείται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώνεται «είναι προσαρμοσμένη στην ιδιωτικοποίηση» όπως «όλα είναι υποταγμένα στον ανταγωνισμό των αγορών».

Στόχος του νομοσχεδίου, επισήμανε ο Απ.Νάνος, είναι «να προσφέρει στις ιδιωτικοποιημένες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις φθηνό και χωρίς δικαιώματα προσωπικό» και είναι «φτιαγμένο για να "κουμπώνει" με τις αντιλαϊκές εξελίξεις στο σιδηρόδρομο», αφού και αυτό θα «συμβάλλει στη δημιουργία ενός σιδηροδρόμου που έχουν ανάγκη οι ιδιώτες, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν».

Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ, ο Α. Νάνος επισήμανε ότι σήμερα «ο ελληνικός σιδηρόδρομος μπορεί να εκσυγχρονιστεί σε όλη την Ελλάδα και να έχει προτεραιότητα ως μέσο σταθερής τροχιάς» να αποκτήσει ένα «φθηνό, πυκνό και αξιόπιστο δίκτυο» και έτσι «είναι ρεαλιστικό να υπάρξει ένας σιδηρόδρομος με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών δαπανών, όχι όμως στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης», προϋπόθεση είναι να αποτελέσει «κρατική περιουσία με εργατικό και λαϊκό έλεγχο».

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΛΙΝΑΜΑΞΩΝ - ΚΛΙΝΟΘΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕ
Στον «αέρα» 55 εργαζόμενοι

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Επίκαιρη Ερώτηση για την υπηρεσία ΚΛΙΝΑΜΑΞΩΝ - ΚΛΙΝΟΘΕΣΙΩΝ του ΟΣΕ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) κατέθεσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στην Επίκαιρη Ερώτηση υπογραμμίζεται:

«Οι 55 εργαζόμενοι στην υπηρεσία ΚΛΙΝΑΜΑΞΩΝ - ΚΛΙΝΟΘΕΣΙΩΝ του ΟΣΕ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), που έχουν ως επί το πλείστον πολύχρονη προϋπηρεσία από 5 έως 39 χρόνια, ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας αφού η σύμβαση μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ - WASTEELS λήγει την 28/2/2011, χωρίς μέχρι σήμερα να γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέλλον της υπηρεσίας και κατά συνέπεια των εργαζομένων σ' αυτή.

Οπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΣΕ καλύπτει δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού και μέχρι σήμερα λειτουργεί με ένα ιδιότυπο καθεστώς συμβάσεων που υπέγραφε ο εκάστοτε ανάδοχος με τον ΟΣΕ, ο οποίος από το 1974 μέχρι σήμερα μεριμνούσε για την τήρηση των μισθολογικών κ.ά. όρων που προβλέπονταν στις υπογραφείσες συμβάσεις, προστατεύοντας σχολαστικά τα μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά. δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη λήξη της σύμβασής τους και την απόλυτη έλλειψη ενημέρωσης για το εργασιακό τους μέλλον, προκαλεί έντονη ανησυχία στους διοικητικούς υπαλλήλους, το προσωπικό συνοδείας, αποθηκάριους και εργάτες της υπηρεσίας ΚΛΙΝΑΜΑΞΩΝ και ΚΛΙΝΟΘΕΣΙΩΝ του ΟΣΕ, αφού δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το αύριο.

Μετά τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι πρόκειται να γίνει με τη συγκεκριμένη υπηρεσία; Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη διατήρηση της υπηρεσίας ΚΛΙΝΑΜΑΞΩΝ - ΚΛΙΝΟΘΕΣΙΩΝ του ΟΣΕ (ΤΡΕΝΟΣΕ) και τη διασφάλιση της εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων σε αυτή;».

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Ελλειμμα 22,1 δισ. ευρώ στο 11μηνο 2010

Ελλειμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ το μήνα αφήνουν πίσω τους οι εμπορικές δοσοληψίες της χώρας με τα άλλα κράτη και τις αγορές. Παρά και τη συρρίκνωση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, την πτώση στο εισόδημα της λαϊκής κατανάλωσης ο ρυθμός υποχώρησης στο έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις σε 2,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο 11μηνο Γενάρη με Νοέμβρη του 2010:

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Τα κάθε προέλευσης ελλείμματα διαμορφώθηκαν σε 22,1 δισ. ευρώ (από 22,7 δισ. ευρώ πέρυσι). Ο ρυθμός υποχώρησης εμφανίζεται σε 2,5% με το παραγόμενο ΑΕΠ να έχει κατρακυλήσει με ρυθμό 4%.

Εμπορικό έλλειμμα: Εφτασε στα 26,8 δισ. ευρώ. Η αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε στα 42 δισ. ευρώ, έναντι 15,2 δισ. ευρώ της αξίας των εξαγόμενων εμπορευμάτων.

«Υπηρεσίες»: Καταγράφεται πλεόνασμα 12,7 δισ. ευρώ (από 11,1 δισ. ευρώ). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφανίζονται στα 9,4 δισ. ευρώ (από 10,2 δισ. ευρώ) με ρυθμό πτώσης 7,2%. Ρυθμό αύξησης πάνω από 15% (στα 14,1 δισ. ευρώ) εμφανίζουν οι εισπράξεις από «μεταφορές», που αφορούν κύρια στα κέρδη των εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Εισοδήματα: Το έλλειμμα εμφανίζει αύξηση 2,5% (στα 8,3 δισ. ευρώ). Με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών» πληρώθηκαν σε κεφαλαιοκράτες του εξωτερικού 11,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα ποσά που πήραν οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες από τις «μπίζνες» στο εξωτερικό φτάνουν στα 3,3 δισ. ευρώ.

Ανακαλείται φουρνάκι BLUE SKY

Ανακαλείται μίνι φούρνος λευκού χρώματος μάρκας BLUE SKY μοντέλο ΒΤ012-10 1.200 W, με γραμμοκώδικα 3 608 141 469 105 που διακινείται από την Carrefour Μαρινόπουλος, γιατί παρατηρήθηκε δυσλειτουργία της γείωσης. Οσοι έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν μπορούν να το επιστρέψουν στο κατάστημα και να πάρουν πίσω ποσό ίσο με την αξία του. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κανείς να απευθύνεται στο τηλέφωνο 801 802 5000 του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών της Carrefour.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Β/Δ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Την Κυριακή η ετήσια Γενική Συνέλευση

Την ετήσια Γενική Συνέλευσή της θα πραγματοποιήσει η ΟΕΣΒΔΕΝ την ερχόμενη Κυριακή, 30 του Γενάρη, στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρτας.

Το ΔΣ θεωρεί τη συνέλευση «καθοριστικής σημασίας και προσδοκά οι εμπειρίες, οι απόψεις και οι αποφάσεις των συναδέλφων Αντιπροσώπων από τις διάφορες πόλεις της Β/Δ Ελλάδας να αναβαθμίσουν τη δουλειά της Ομοσπονδίας μας, τόσο ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική κυβέρνησης και τρόικας, όσο και απέναντι στις κοινές δράσεις υπεραγορών και ΕΣΕΕ».

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Απέκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων

Σε δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων στο Κιλκίς προχώρησαν χτες το πρωί οι βενζινοπώλες της περιοχής, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσουν πρατήρια διάθεσης αφορολόγητων πετρελαιοειδών προϊόντων στους μεθοριακούς σταθμούς Ευζώνων, Κακαβιάς και Κήπων.

Οι βενζινοπώλες θεωρούν ότι η λειτουργία αυτών των πρατηρίων θα τους θίξει άμεσα και θα τους οδηγήσει σε κλείσιμο καθώς ανεξάρτητα από τους περιορισμούς που προβλέπονται, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής θα πηγαίνουν σε αυτά για να προμηθεύονται καύσιμα. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση.

Η «Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων»

Το νομοσχέδιο για τη «Σύσταση Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων», που προβλέπεται από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ, παρουσίασε προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης.

Πρόκειται, θεωρητικά, για «ανεξάρτητη νομοθετικά κατοχυρωμένη διοικητική αρχή» που θα συγκεντρώνει αρμοδιότητες που τώρα είναι διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία και φορείς, θα παρακολουθεί και θα κωδικοποιεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και παράλληλα θα έχει την ευθύνη για τη χάραξη και παρακολούθηση «εθνικής στρατηγικής» στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ