Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκοινωνίες δημόσιες στην υπηρεσία του λαού

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

Τη θέση του ΚΚΕ για έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και την κατηγορηματική του άρνηση στις πολιτικές της απελευθέρωσης της αγοράς των μεταφορών, κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απόστολος Νάνος, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, με τίτλο «Πιστοποίηση Μηχανοδηγών και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, αφού τα δύο κόμματα έχουν υποστηρίξει αναφανδόν την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και πρόκειται για ρυθμίσεις που ενσωματώνουν στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκές οδηγίες που αμφότεροι εκτιμούν ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Το νομοσχέδιο «το αντιμετωπίζουμε μέσα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης των μεταφορών» που προωθείται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώνεται «είναι προσαρμοσμένη στην ιδιωτικοποίηση» όπως «όλα είναι υποταγμένα στον ανταγωνισμό των αγορών».

Στόχος του νομοσχεδίου, επισήμανε ο Απ.Νάνος, είναι «να προσφέρει στις ιδιωτικοποιημένες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις φθηνό και χωρίς δικαιώματα προσωπικό» και είναι «φτιαγμένο για να "κουμπώνει" με τις αντιλαϊκές εξελίξεις στο σιδηρόδρομο», αφού και αυτό θα «συμβάλλει στη δημιουργία ενός σιδηροδρόμου που έχουν ανάγκη οι ιδιώτες, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν».

Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ, ο Α. Νάνος επισήμανε ότι σήμερα «ο ελληνικός σιδηρόδρομος μπορεί να εκσυγχρονιστεί σε όλη την Ελλάδα και να έχει προτεραιότητα ως μέσο σταθερής τροχιάς» να αποκτήσει ένα «φθηνό, πυκνό και αξιόπιστο δίκτυο» και έτσι «είναι ρεαλιστικό να υπάρξει ένας σιδηρόδρομος με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών δαπανών, όχι όμως στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης», προϋπόθεση είναι να αποτελέσει «κρατική περιουσία με εργατικό και λαϊκό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ