ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Στο φουλ οι μηχανές» για την πεντάμηνη καμπάνια

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς και κατάρτισης έγιναν χτες και στην Πιερία

Από τη συζήτηση του κλιμακίου της ΚΝΕ με εργαζόμενους στην ΕΡΓΟΠΑΚ
Από τη συζήτηση του κλιμακίου της ΚΝΕ με εργαζόμενους στην ΕΡΓΟΠΑΚ
Περιοδείες σε χώρους, όπου μορφώνεται και δουλεύει η εργαζόμενη νεολαία της Πιερίας, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο στελεχών της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Χαστά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ στο πλαίσιο της πεντάμηνης καμπάνια της ΚΝΕ για την οργάνωση της νεολαίας σε χώρους δουλειάς και μαθητείας.

Τα στελέχη της ΚΝΕ περιόδευσαν στο Συνεταιρισμό Ξυλουργών Κατερίνης, στο εργοστάσιο χαρτοκιβωτίων ΕΡΓΟΠΑΚ, στα καταστήματα «Κωτσόβολος», «MULTIRAMA» και στα «GOODYS», όπου οι εργαζόμενοι είναι 2 μήνες απλήρωτοι. Επίσης, περιόδευσαν σε χώρους μαθητείας όπου η νέα βάρδια της εργατικής τάξης παλεύει να πάρει ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Συγκεκριμένα, στο ΙΕΚ που οι σπουδαστές πληρώνουν 367 ευρώ το 6μηνο, για να αποφοιτήσουν χωρίς να πάρουν καν πιστοποίηση, στον ΟΑΕΔ που συγκεντρώνονται νέοι από όλο το νομό, πληρώνοντας ακριβά τα μεταφορικά τους, και στο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Κατερίνης. Ενώ το βράδυ, ο Θ. Χαστάς μίλησε σε σύσκεψη με νέους εργαζόμενους.

Παράλληλα με την προκήρυξη της ΚΝΕ μοίρασαν και δεκάδες αιτήσεις του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καλώντας τους νέους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, να συμβάλουν στη δημιουργία επιτροπών αγώνα στους μεγάλους χώρους δουλειάς, αλλά και συλλόγων σπουδαστών στις σχολές μαθητείας.

Κάλεσαν τους νέους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, να κάνουν πέρα τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και να μπουν μπροστά στην προσπάθεια για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 10 του Φλεβάρη και στην απεργία στις 23 μαζί με το ΠΑΜΕ. Να δυναμώσουν την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, τον αγώνα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, του εργατικού, τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού της, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Οι εξορμήσεις και περιοδείες της ΚΝΕ συνεχίζονται αυτές τις μέρες σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς και κατάρτισης σε όλη τη χώρα, ενώ θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και εκδηλώσεις της ΚΝΕ ενταγμένες στο πλαίσιο της καμπάνιας.

Υποσχέσεις από τη μια... σχολειά χωρίς βιβλιοθήκες από την άλλη!

Σε 4.101 σχολεία μέσης εκπαίδευσης υπάρχουν μόλις 765 βιβλιοθήκες, λένε φορείς των εκδοτών

Διήμερη συνδιάσκεψη (σήμερα και αύριο) για τη διαμόρφωση νέας εθνικής πολιτικής για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τις βιβλιοθήκες διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας και περιγράφει ως κεντρικό άξονα αυτής της πολιτικής τη δημιουργία εθνικού συστήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων και την ενοποιημένη δράση τους με τα Μουσεία.

Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι θα «συνδεθούν οι βιβλιοθήκες με την εκπαίδευση» και ότι «τα ιστορικά τεκμήρια γίνονται, πλέον, προσβάσιμα από την αίθουσα διδασκαλίας ώστε μεταξύ άλλων να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία». Η πραγματικότητα όμως της... απουσίας σχολικών βιβλιοθηκών σε συνδυασμό με την αποθέωση των νέων τεχνολογιών στην κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπόσχεται το υπουργείο.

Για του λόγου το αληθές, «δραματική» χαρακτηρίζουν την κατάσταση στον χώρο των σχολικών - ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και οι σύλλογοι Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Εκδοτών Βιβλίου και Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου.

Με αφορμή τη διοργάνωση της διήμερης συνδιάσκεψης οι φορείς παραθέτουν στοιχεία όπως:

  • Σε 6.078 νηπιαγωγεία και 5.368 δημοτικά σχολεία... δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες.
  • Σε 4.101 γυμνάσια, λύκεια, ΤΕΕ και ΣΕΚ υπάρχουν μόλις 765 βιβλιοθήκες.
  • Σε 24 ανέρχονται οι κεντρικές βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων και σε 14 των ΤΕΙ (σσ. δεν προσμετρώνται τα επιμέρους αναγνωστήρια των τμημάτων).

Προσθέτουν, ότι το αρχικό ποσόν που θα διαθέτονταν για τη δημιουργία 1.000 νέων σχολικών βιβλιοθηκών (εκτός των πρώτων 499) μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ήταν 70.431.000 ευρώ. Από αυτά τιμολογήθηκαν μόνον 8,5 εκ. ευρώ, συν τα έξοδα αποστολής και συσκευασίας 1,5 εκ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 10 εκ. ευρώ. Συνεπώς, εκτιμούν οι φορείς, «χάθηκαν συνολικά 60.431.000 ευρώ και θέτουν το ερώτημα «τι απέγιναν τα χρήματα αυτά», σημειώνοντας ότι κανείς ποτέ «δε λογοδότησε για την τύχη του ποσού αυτού»...

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βαίνει μειούμενος ο μαθητικός της πληθυσμός

Δόθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα στοιχεία του έτους 2008-2009

Στους 108.010 ανήλθε ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση το σχολικό έτος 2008-2009, σύμφωνα με τα στοιχεία λήξης του συγκεκριμένου έτους που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Από το σύνολο των μαθητών, οι 77.089 ήταν εγγεγραμμένοι στα δημόσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), οι 30.235 ήταν εγγεγραμμένοι στις δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του υπουργείου Παιδείας και των άλλων υπουργείων, ενώ οι 686 ήταν εγγεγραμμένοι σε ιδιωτικά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, οι εγγεγραμμένοι μαθητές στην επαγγελματική εκπαίδευση το 2008-2009 παρουσίασαν ελαφρά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος, της τάξης του 0,7%. Μάλιστα σημειώνεται ότι από το 1999 έως και το 2001 σημειωνόταν αύξηση του μαθητικού πληθυσμού της επαγγελματικής εκπαίδευσης (το έτος 2001-2002 έφτασε τους 160.000 μαθητές) και από τότε μέχρι τώρα κάθε χρονιά σημειώνει μείωση. Ετσι, στο έτος 2008-2009 εμφανίζεται ποσοστιαία μεγαλύτερη η μείωση των αποφοιτησάντων από την επαγγελματική εκπαίδευση που ανέρχεται στο συνολικά στο 17,5%. Ο συνολικός αριθμός των αποφοιτησάντων το εξεταζόμενο έτος είναι 29.164. Σημειώνουμε ότι ποσοστιαία οι μεγαλύτερες μειώσεις του μαθητικού πληθυσμού (τόσο των εγγεγραμμένων κατά 16,8%, όσο και των αποφοιτησάντων κατά 34,6%) σημειώνονται στην ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση.

Από το σύνολο των 108.010 εγγεγραμμένων στη δημόσια και ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση, οι 33.137 (ποσοστό 30,7% του συνόλου) φοιτούν στην Αττική και οι 20.494 (ποσοστό 19% του συνόλου) στην Κεντρική Μακεδονία.

Στο εξεταζόμενο έτος (παρά τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού) αυξάνονται οι δημόσιες σχολικές μονάδες επαγγελματικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα καταγράφονται 4 περισσότερα ΕΠΑΛ, 19 περισσότερες ΕΠΑΣ του υπουργείου Παιδείας, μια επιπλέον ΕΠΑΣ του υπουργείου Εργασίας (ενώ στο μεταξύ κλείνουν τα τρία τελευταία ΤΕΕ του υπουργείου Παιδείας). Σημειώνουμε επίσης ότι ενώ αυξάνονται οι ΕΠΑΣ του υπουργείου Παιδείας, μειώνεται το προσωπικό τους (19 περισσότερες ΕΠΑΣ με 133 λιγότερους εκπαιδευτικούς)...

Εξετάσεις γλωσσομάθειας

Στις 7 και 8 Μαΐου 2011 θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου μέχρι και την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, μπορούν να υποβάλλονται στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις.

Οπως ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας, εξετάσεις θα δοθούν για την πιστοποίηση των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής Ισπανικής και Τουρκικής για τα επίπεδα:

  • Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση») στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική.
  • Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική.
  • Γ1 «πολύ καλή γνώση» στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.
Εκπαιδευτικοί στο υπουργείο Παιδείας

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών και γυμναστών, που είχαν δίωρη στάση εργασίας, έγινε χτες στο υπουργείο Παιδείας. Η υφυπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου συνάντησε τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ και αντιπροσωπεία Γυμναστών, όπου τέθηκαν διάφορα ζητήματα. Οι πλειοψηφίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ μίλησαν για τις συγχωνεύσεις, χωρίς όμως να συνδέουν το θέμα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το σχολείο της «αγοράς». Η υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι συγχωνεύσεις θα γίνουν και ζήτησε από τις Ομοσπονδίες να συμβάλουν! Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν 1.000 κενά εκπαιδευτικών (εκ των οποίων 350 σε γυμναστές) στην Πρωτοβάθμια και ότι εφαρμόζει τη «λύση» να κάνουν μαθήματα γυμναστικής οι δάσκαλοι. Οι γυμναστές ζήτησαν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί, να μην υποβαθμίζεται η δουλειά τους, να συνεχιστούν τα σχολικά πρωταθλήματα κ.ά.

Η υφυπουργός είπε ότι, πράγματι, υπάρχουν μετακινήσεις εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη μέση της χρονιάς, ενώ για τους απλήρωτους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν 15 Νοέμβρη είπε ότι το θέμα είναι στις ...προτεραιότητες του υπουργείου. Οι πλειοψηφίες της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ ζήτησαν διάλογο με καλύτερους όρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ