ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Επιμένουν και πληθαίνουν οι διαδηλωτές

TΥΝΙΔΑ.--

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο δρόμο και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρις ότου πραγματικά απομακρυνθούν από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό όλοι όσοι σχετίζονταν με το καθεστώς Μπεν Αλί εμφανίζονταν χιλιάδες Τυνήσιοι που διαδήλωσαν, χτες, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών κηρύσσει γενική απεργία στη μία μετά την άλλη τις πόλεις.

Χτες, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, και εμπορικού κέντρου, του Σφαξ συμμετέχοντας στην 24ωρη γενική απεργία που είχε κηρυχθεί εκεί. Η διαδήλωση ήταν δυναμική και η συμμετοχή των εργαζομένων καθολική. Ακολουθεί σήμερα 48ωρη απεργία στην ευρύτερη περιοχή και στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, από όπου ξεκίνησαν, με αφορμή την αυτοπυρπόληση ενός 26χρονου νεαρού, οι μεγάλες διαδηλώσεις που οδήγησαν στην εκδίωξη του Μπεν Αλι. Χτες έληξε η απεργία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σήμερα αρχίζει η αντίστοιχη κινητοποίηση στη δευτεροβάθμια.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα, χιλιάδες κόσμου παραμένει μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ζητώντας τη διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης» υπό τον πρωθυπουργό, του Μπεν Αλί, Μουχάμαντ Γκανούσι, όπου έγιναν και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Σύμφωνα με την Ενωση Εργατών χιλιάδες άνθρωποι από την επαρχία συρρέουν καθημερινά ενώ οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, όπως και οι καταστηματάρχες, προσφέρουν καθημερινά τρόφιμα και νερό στους διαδηλωτές, καθώς και εκ περιτροπής καταλύματα για να ξαποστάσουν, ενώ οι συγκεντρωμένοι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οργάνωσαν επιτροπές καθαρισμού και καθάρισαν όλη την περιοχή.

Ελιγμοί επί ελιγμών

Από την πλευρά της, η «μεταβατική κυβέρνηση» εντείνει τους ελιγμούς για να παραμείνει στην εξουσία αν και η παρουσία του Αμερικανού απεσταλμένου Τζέφρι Φέλτμαν και οι διαβεβαιώσεις του περί «υποστήριξης της θέλησης του τυνησιακού λαού» - φράση που χρησιμοποίησε και ο Πρόεδρος Ομπάμα - μάλλον εξόργισαν περισσότερο τους διαδηλωτές. Χτες, ανακοινώθηκε ότι σταδιακά χαλαρώνει η απαγόρευση κυκλοφορίας και ότι μέχρι σήμερα το πρωί, το αργότερο, θα έχει ανακοινωθεί «μίνι ανασχηματισμός». Σε μια επιπλέον απόπειρα κατευνασμού, ο υπουργός Εξωτερικών, Κάμελ Μορχάν, που ήταν στην ίδια θέση και επί Μπεν Αλι, δήλωσε «έτοιμος να αποχωρήσει αν είναι για το καλό της χώρας», χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Μπεν Αλι και της οικογένειάς του για να δικαστούν για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και σειρά άλλων καταπατήσεων του συντάγματος. Για την εκτέλεση του εντάλματος ζητήθηκε η συνδρομή της Interpol.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκρούσεις για δεύτερη μέρα

Αγρια καταστολή στην Αίγυπτο και χτες
Αγρια καταστολή στην Αίγυπτο και χτες
KAΪΡΟ - ΣΟΥΕΖ.--

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η Αίγυπτος συγκλονίστηκε, χτες από αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που σημαδεύτηκαν από σκληρή καταστολή καθώς οι αρχές τις είχαν απαγορεύσει. Τα πνεύματα ήταν ήδη εξαιρετικά τεταμένα από την Τρίτη, πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων «κατά της φτώχειας, της ανεργίας και του Μουμπάρακ», στις οποίες, για πρώτη φορά στα χρονικά της εξουσίας του 82χρονου Προέδρου, συμμετείχαν τόσοι πολλοί πολίτες που εξέφρασαν τόσο ανοιχτά τη θέλησή τους για την απομάκρυνσή του.

Την Τρίτη, τρεις πολίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σε Κάιρο και Σουέζ και δεκάδες τραυματίστηκαν. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν περισσότερους από 200 τραυματίες και 800 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια του διημέρου. Χτες το μεσημέρι, ομάδες διαδηλωτών άρχισαν να προσπαθούν να συγκεντρωθούν σε διάφορα κεντρικά σημεία τόσο του Καΐρου όσο και του Σουέζ ή του Ασιούτ, οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβαιναν για να τους διαλύσουν μετατρέποντας σχεδόν ολόκληρες τις πόλεις σε πεδίο μάχης και κυνηγητού. Παρ' όλα αυτά, οι διαδηλωτές κατάφεραν να συγκεντρωθούν μπροστά στα γραφεία της Ενωσης Δημοσιογράφων και στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις, παρά την ισχύ του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Εντούτοις, τελικά, και εκεί επενέβη η αστυνομία, ενώ επίθεση δέχτηκε και το τηλεοπτικό συνεργείο του «Associated Press» το οποίο συνελήφθη προσωρινά με την κατηγορία «ότι προκαλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις».

Παρεμβαίνοντας εκ νέου οι ΗΠΑ διά της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αποπειράθηκε να δώσει «συνταγές αποκλιμάκωσης» στον Μουμπάρακ, επαναλαμβάνοντας, πάντως, τα περί σταθερότητας της αιγυπτιακής ηγεσίας.

Εκκληση για «περισσότερες ελευθερίες» απηύθυνε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υποστήριξε, θυμίζοντας τις εξελίξεις στην Τυνησία, ότι «η στέρηση ελευθεριών οδηγεί σε αστάθεια και όχι ο σεβασμός τους». Για αναγκαιότητα «περισσότερης δημοκρατίας» έκανε λόγο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Αιγύπτου», ενώ ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, που εδρεύει στο Κάιρο, Αμρ Μούσα, τόνισε ότι «ο αραβικός κόσμος είναι οργισμένος: η μόνη λύση είναι μεταρρυθμίσεις». Πράγμα που δείχνει και τις προσπάθειες να καναλιζαριστεί ο κόσμος που διαμαρτύρεται και κυρίως να μη βλέπει την ανάγκη σύγκρουσης με την εξουσία του κεφαλαίου και όχι μόνο με μία κυβέρνηση.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις και οι αλληλοκατηγορίες

Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Π. Αρχής κατηγορώντας το «Αλ Τζαζίρα» για εκστρατεία «εναντίον της Π. Αρχής και του ιδίου»

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ενώ συνεχίζεται η δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικά με τις πολύχρονες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις από το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «Αλ Τζαζίρα», ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σάεμπ Ερακάτ, το κατήγγειλε και για «εκστρατεία προσωπικής του σπίλωσης».

Την υποστήριξή της στον Ερακάτ εξέφρασε για άλλη μια φορά σύσσωμη η Παλαιστινιακή Αρχή, επιμένοντας ότι τα έγγραφα είναι, κατά κύριο λόγο, αποσπάσματα που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Επανέλαβαν, δε, ότι το δίκτυο έχει «εξαπολύσει εκστρατεία φθοράς και σπίλωσης της Παλαιστινιακής Αρχής εξυπηρετώντας σκοτεινά κίνητρα», αφήνοντας και πάλι υπονοούμενα για τις σχέσεις της ηγεσίας του Κατάρ με την ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς».

Χτες, συνεχίστηκε η ροή των αποκαλύψεων με έγγραφα που αναφέρουν ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί, που εμπλέκονταν στο συντονισμό των δυνάμεων ασφαλείας της Π. Αρχής και του Ισραήλ, γνώριζαν ότι η πρώτη βασάνιζε, συχνά, κρατουμένους της, ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, κατά τις συναντήσεις τους συχνά συνομιλούσαν για στελέχη της «Χαμάς», που στη συνέχεια δολοφονήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, χωρίς, πάντως, να προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας κάποιου είδους, μεταξύ τους, συνεργασία. Τέλος, από τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν χτες προκύπτει ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI6 είχαν αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες, πριν το 2007, οπότε η ισλαμική οργάνωση ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας, προκειμένου «να αποδυναμωθεί η "Χαμάς"», κυρίως «βγάζοντας από τη μέση» με διάφορους τρόπους μεσαία στελέχη της.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, χτες, τόσο στη Ραμάλα όσο και στη Νάμπλους, επικράτησε ένταση γύρω από κτίρια τα οποία χρησιμοποιεί το «Αλ Τζαζίρα» και το οργισμένο πλήθος επιτέθηκε εναντίον τους. Αντίθετα, στη Λωρίδα της Γάζας, η «Χαμάς» διοργάνωσε διαδήλωση σε βάρος της Π. Αρχής, την οποία κατηγορεί για «προδοσία» επικαλούμενη τα έγγραφα που δημοσιοποιεί το τηλεοπτικό δίκτυο.

Συμβολική κίνηση

Στη συμβολική αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 προχώρησαν, χτες, 60 ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συμμετέχουν σε Φόρουμ με παλαιστινιακές αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Υποστήριξαν ότι το κάνουν για να «ενθαρρύνουν» την επίτευξη ειρηνικής δίκαιης και βιώσιμης λύσης την ώρα που κατήγγειλαν την ισραηλινή πλευρά για συνεχόμενες προκλήσεις, επιβεβαιώνοντας και τον τριπλασιασμό των κατεδαφίσεων παλαιστινιακών σπιτιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Κινήσεις αποκλιμάκωσης τιμών και οργής

AΛΓΕΡΙ.--

Στην αγορά ενός εκατομμυρίου τόνων επιπλέον σιταριού προχώρησε, χτες, ο αρμόδιος κρατικός φορέας της Αλγερίας, OAIC, σε μια προσπάθεια, όπως σχολίαζαν αναλυτές, να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες και να διατηρήσει, όσο μπορεί περισσότερο, χαμηλά τις τιμές προκειμένου ν' αποφύγει νέο ξέσπασμα ταραχών από οργισμένους πολίτες, εξαιτίας της αύξησης των τιμών στα βασικά τρόφιμα και την ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας που καλλιεργεί εκρηκτικό κλίμα. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, από την έναρξη του έτους μέχρι τώρα, το Αλγέρι έχει προμηθευτεί περί τα 1,75 εκατομμύρια τόνους σιταριού, υποστηρίζοντας ότι «απλώς» προσπαθεί να διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα τα αποθέματά του.

Η είδηση της μεγάλης αυτής αγοράς εκτόξευσε εκ νέου στα ύψη τις τιμές των σιτηρών τόσο στην αγορά των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, με το αρμόδιο πρόγραμμα του ΟΗΕ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα (την οποία χαρακτήρισε αδικαιολόγητη), πολλές χώρες, όπως η Αλγερία της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει χαμηλό βιοτικό και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα προμήθειας βασικών ειδών διατροφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ