Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Επιμένουν και πληθαίνουν οι διαδηλωτές

TΥΝΙΔΑ.--

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο δρόμο και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρις ότου πραγματικά απομακρυνθούν από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό όλοι όσοι σχετίζονταν με το καθεστώς Μπεν Αλί εμφανίζονταν χιλιάδες Τυνήσιοι που διαδήλωσαν, χτες, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών κηρύσσει γενική απεργία στη μία μετά την άλλη τις πόλεις.

Χτες, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, και εμπορικού κέντρου, του Σφαξ συμμετέχοντας στην 24ωρη γενική απεργία που είχε κηρυχθεί εκεί. Η διαδήλωση ήταν δυναμική και η συμμετοχή των εργαζομένων καθολική. Ακολουθεί σήμερα 48ωρη απεργία στην ευρύτερη περιοχή και στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, από όπου ξεκίνησαν, με αφορμή την αυτοπυρπόληση ενός 26χρονου νεαρού, οι μεγάλες διαδηλώσεις που οδήγησαν στην εκδίωξη του Μπεν Αλι. Χτες έληξε η απεργία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σήμερα αρχίζει η αντίστοιχη κινητοποίηση στη δευτεροβάθμια.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα, χιλιάδες κόσμου παραμένει μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ζητώντας τη διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης» υπό τον πρωθυπουργό, του Μπεν Αλί, Μουχάμαντ Γκανούσι, όπου έγιναν και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Σύμφωνα με την Ενωση Εργατών χιλιάδες άνθρωποι από την επαρχία συρρέουν καθημερινά ενώ οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, όπως και οι καταστηματάρχες, προσφέρουν καθημερινά τρόφιμα και νερό στους διαδηλωτές, καθώς και εκ περιτροπής καταλύματα για να ξαποστάσουν, ενώ οι συγκεντρωμένοι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οργάνωσαν επιτροπές καθαρισμού και καθάρισαν όλη την περιοχή.

Ελιγμοί επί ελιγμών

Από την πλευρά της, η «μεταβατική κυβέρνηση» εντείνει τους ελιγμούς για να παραμείνει στην εξουσία αν και η παρουσία του Αμερικανού απεσταλμένου Τζέφρι Φέλτμαν και οι διαβεβαιώσεις του περί «υποστήριξης της θέλησης του τυνησιακού λαού» - φράση που χρησιμοποίησε και ο Πρόεδρος Ομπάμα - μάλλον εξόργισαν περισσότερο τους διαδηλωτές. Χτες, ανακοινώθηκε ότι σταδιακά χαλαρώνει η απαγόρευση κυκλοφορίας και ότι μέχρι σήμερα το πρωί, το αργότερο, θα έχει ανακοινωθεί «μίνι ανασχηματισμός». Σε μια επιπλέον απόπειρα κατευνασμού, ο υπουργός Εξωτερικών, Κάμελ Μορχάν, που ήταν στην ίδια θέση και επί Μπεν Αλι, δήλωσε «έτοιμος να αποχωρήσει αν είναι για το καλό της χώρας», χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Μπεν Αλι και της οικογένειάς του για να δικαστούν για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και σειρά άλλων καταπατήσεων του συντάγματος. Για την εκτέλεση του εντάλματος ζητήθηκε η συνδρομή της Interpol.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν παραίτηση της «μεταβατικής» κυβέρνησης (2011-02-22 00:00:00.0)
Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα (2011-02-02 00:00:00.0)
Στάση αναμονής (2011-01-30 00:00:00.0)
Ο λαός δεν πείθεται από τους ελιγμούς των αστών (2011-01-23 00:00:00.0)
Συνεχόμενοι ελιγμοί και υποχωρήσεις υπό τη λαϊκή πίεση (2011-01-21 00:00:00.0)
Η λαϊκή οργή έδιωξε τον Πρόεδρο (2011-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ