Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
TYΝΗΣΙΑ
Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

ΤΥΝΙΔΑ.--

Τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα καθώς οι επιθέσεις από συμμορίες, τις οποίες πολίτες και συνδικαλιστές αποδίδουν σε δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μπεν Αλι, πληθαίνουν όπως και οι φωνές ανησυχίας για την επόμενη μέρα που η συγκεκριμένη «μεταβατική κυβέρνηση» μπορεί ή θέλει να διασφαλίσει. Επιθέσεις κατά κρατικών υπηρεσιών, σχολείων αλλά και εκφοβισμό κατοίκων καταγγέλλονται στην πόλη Κασερίν, όπου σημειώθηκαν οι πλέον αιματηρές και μαζικές διαδηλώσεις πριν τη φυγή του Μπεν Αλι στις 14 Ιανουαρίου. Ανάλογα περιστατικά αναφέρθηκαν και στην πρωτεύουσα Τύνιδα, ενώ η «μεταβατική κυβέρνηση» υπό τον Γκανούσι γνωστοποίησε ότι θα συνεδρίαζε αργά χθες για να εξετάσει την κατάσταση, αλλά και τις επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση των Βρυξελλών να «παγώσουν» κάθε περιουσιακό στοιχείο της ευρύτερης οικογένειας Μπεν Αλι στην Ευρώπη.

Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν σε κομβικά σημεία «για λόγους ασφαλείας». Αντίθετα, οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πολύ λίγες. Οχι μόνο γιατί μεγάλο τμήμα τους, που ήταν πιστό στο καθεστώς, έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Αλλά γιατί ένα άλλο σημαντικό τμήμα της αρνείται να εργαστεί μέχρις ότου ικανοποιηθεί το αίτημά του για σύσταση συνδικάτου, για διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας, αλλά και αποκατάστασης της εικόνας της αστυνομίας μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αστυνομικοί διαδήλωσαν σε τουλάχιστον τρεις πόλεις, Σους, Καϊρουάν και Μπιζέρτ.

Σε αλλεπάλληλες συνελεύσεις βρίσκονται και τα διάφορα τμήματα της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, καθώς διογκώνεται η έκφραση δυσαρέσκειας για την αποδοχή της «μεταβατικής κυβέρνησης» υπό τη συγκεκριμένη σύνθεση και υπό τον Γκανούσι. Τη δυσαρέσκεια ενέτεινε η χτεσινή παρέμβαση της αποστολής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που καταμέτρησε τις ανθρώπινες απώλειες των διαδηλώσεων. Ο επικεφαλής της Μπακρ Ν'ντιάγ μίλησε για 219 νεκρούς, εκ των οποίων οι 72 σκοτώθηκαν σε επεισόδια εντός φυλακών, και 510 τραυματίες. Υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αναμορφωθούν πλήρως τα σώματα ασφαλείας και να τιμωρηθούν όχι μόνο οι πραγματικοί αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων αυτών, δηλαδή οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι», εκτίμηση που διατυπώνουν και όσοι επιμένουν στη συνέχιση των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Στο όλο κλίμα έντασης προστέθηκε η είδηση για την πυρπόληση συναγωγής στην εβραϊκή κοινότητα της Τζέρμπα. Υπενθυμίζεται ότι στην Τυνησία κατοικεί η πολυπληθέστερη εβραϊκή κοινότητα αραβικής χώρας και ουδέποτε υπήρξαν θρησκευτικά προβλήματα, με εξαίρεση τη μία και μοναδική επίθεση κατά της αρχαιότερης εβραϊκής συναγωγής στην Αφρική, της Γρίμπα, το 2002, με ευθύνη της «αλ Κάιντα», (21 νεκροί).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ