Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Ζητούν παραίτηση της «μεταβατικής» κυβέρνησης

TYNΙΔΑ.--

Με κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως είναι η διανομή διά μέσου επιδομάτων στο λαό του μικρού θησαυρού (διαμάντια, χρυσός, δεσμίδες χρημάτων) που εντοπίστηκε σε ένα από τα παλάτια του εκδιωχθέντα Μπεν Αλι, αλλά και το επίσημο αίτημα έκδοσής του από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να δικαστεί για τη βία κατά των διαδηλωτών, η «μεταβατική» κυβέρνηση Γκανούσι προσπαθεί να χαλιναγωγήσει την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον της. Σάββατο και Κυριακή πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, στις οποίες, έμμεσα ή άμεσα, στόχος ήταν η κυβέρνηση.

Το Σάββατο, χιλιάδες κόσμου συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εξτρεμισμού και κατά «των σχεδίων καλλιέργειας ενός σεχταριστικού κλίματος», όπως κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, που καταδίκασαν με τον πιο ηχηρό τρόπο τη δολοφονία ενός νεαρού Ρωμαιοκαθολικού ιερέα, τα ξημερώματα της ίδιας μέρας. Οι διαδηλωτές επέρριψαν ευθύνες και στη «μεταβατική» κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιτρέπονται σε εξτρεμιστές τέτοιου είδους εμπρηστικές ενέργειες». Τη δολοφονία καταδίκασε απερίφραστα και το μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα «Εnnahdha».

Ενα 24ωρο αργότερα, και πάλι, χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης ζητώντας την παραίτηση της «μεταβατικής» κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι ο Γκανούσι υπήρξε πρωθυπουργός του Μπεν Αλι από το 1999. Την εικόνα, αλλά και τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου σπεύδουν, σήμερα, να αποκαταστήσουν και, ει δυνατόν, να διασφαλίσουν μεταβαίνοντας στην Τύνιδα, η Γαλλίδα υπουργός Οικομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λορέν Βοκιέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ