Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Κίνησεις τακτικής

ΜΑΝΑΜΑ.--

Σχετική ηρεμία επικρατεί, τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, στους δρόμους του Μπαχρέιν, καθώς το καθεστώς απέσυρε τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό και σταδιακά άφησε το περιθώριο στους διαδηλωτές να «επανακαταλάβουν» την κεντρική πλατεία Μαργαριταριού και να εγκατασταθούν εκεί. Είχαν προηγηθεί σκληρές συγκρούσεις την Παρασκευή και το Σάββατο με πολλούς τραυματίες.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αλλαγή στάσης της ηγεσίας της χώρας οφείλεται σε πιέσεις από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία, που επιθυμούν διατήρηση της σταθερότητας στο εμιράτο καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό γεωστρατηγικά και κατ' επέκταση ενεργειακά. Φιλοξενεί τον 5ο Αμερικανικό Στόλο (που ελέγχει τον Περσικό Κόλπο) και βρίσκεται δίπλα στις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Σ. Αραβίας, όπου κατοικεί σιιτική μειονότητα, που θα μπορούσε κάλλιστα να «εμπνευστεί» από τα τεκταινόμενα στο Μπαχρέιν.

Ορισμένες οργανώσεις και κάποια συνδικάτα που έκαναν την εμφάνισή τους, το Σάββατο απειλώντας με απεργίες, ζητούν, επίσης, άμεσα τη μείωση των εξουσιών του βασιλιά, και μέτρα που θα διασφαλίζουν ίσα δικαιώματα σε σουνίτες και σιίτες μέσα από συνταγματικές ρυθμίσεις. Μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση νεολαίας υπό την επωνυμία «14 Φεβρουαρίου» (πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων στο βασίλειο) ζήτησε τερματισμό της βασιλείας και την επιλογή από το λαό πολιτικού συστήματος, χωρίς, όμως, να είναι σαφές πόσο κόσμο επηρεάζει η συγκεκριμένη οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ