Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στήριξη του Ισραήλ για εποικισμούς

Σε μονομερή αναγνώριση ανεξαρτησίας μοιάζει να προσανατολίζεται η παλαιστινιακή πλευρά που εκτιμάται ότι εξήλθε ενισχυμένη διπλωματικά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ._

Βέτο στο σχέδιο απόφασης που χαρακτήριζε τους εβραϊκούς εποικισμούς, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται πέριξ της Ιερουσαλήμ, «εμπόδιο στην επίτευξη ειρήνης», άσκησαν οι ΗΠΑ, τα ξημερώματα του Σαββάτου.Tα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου υπερψήφισαν το σχέδιο απόφασης, που κατέθεσε η Π. Αρχή, προώθησε ο Αραβικός Σύνδεσμος και υποστηρίχτηκε από 130 χώρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (κάτι που θεωρήθηκε παλαιστινιακή διπλωματική νίκη). Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις προσπάθησε να δικαιολογήσει το βέτο λέγοντας ότι «δεν υποστηρίζουμε τους εποικισμούς αλλά αυτή η απόφαση δεν βοηθά το διάλογο». Ικανοποιημένη εμφανιζόταν, φυσικά, η ισραηλινή ηγεσία.

Πρόκειται για το πρώτο βέτο της προεδρίας Ομπάμα υπέρ του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και, όπως σχολίαζαν αναλυτές εντός και εκτός ΗΠΑ, προκαλεί προβλήματα στην τακτική της Ουάσιγκτον που προσπαθεί να «βελτιώσει» την εικόνα της στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, σε μια περίοδο, μάλιστα, που κλυδωνίζονται σφοδρά οι παραδοσιακοί Αραβες «σύμμαχοί» της στην Μέση Ανατολή από λαϊκή οργή.

Η αμερικανική Προεδρία, πιεζόμενη από τις φιλο-εβραϊκές δυνάμεις εντός ΗΠΑ, μετακύλησε την πίεση προς τους Παλαιστινίους, ζητώντας απόσυρση της πρότασης. Τελικά ο Πρόεδρος Αμπάς δεν το έκανε, λαμβάνοντας υπόψη, όπως είναι προφανές, και την οργή που σιγοβράζει στον παλαιστινιακό λαό από το παρατεταμένο αδιέξοδο. Την Κυριακή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν ενάντια στις ΗΠΑ στη Δυτική Οχθη, επικροτώντας και τη στάση της Π. Αρχής στο ζήτημα.

Μετά το βέτο, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι «η παλαιστινιακή πλευρά θα επανεξετάσει τη διαδικασία διαλόγου» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν με τη διπλωματική τους εκστρατεία για μονομερή αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ