ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΗΠΑ: Ο εφιάλτης της μακροχρόνιας ανεργίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει εκατομμύρια άνεργοι στις ΗΠΑ, οι οποίοι χάνουν το επίδομα ανεργίας μετά την παρέλευση των 99 βδομάδων που ορίζει ο νόμος ως χρόνο επιδότησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, κατά τη διάρκεια του 2010, σε πάνω από 3,9 εκατομμύρια Αμερικανούς κόπηκαν το επίδομα ανεργίας και οι παροχές ασφάλισης.

Στις ΗΠΑ, ο άνεργος επιδοτείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για διάστημα 73 βδομάδων. Αν στο διάστημα αυτό δεν καταφέρει να βρει δουλειά, τότε μπορεί να επιδοτηθεί για άλλες 26 βδομάδες από την κυβέρνηση της Πολιτείας όπου ζει. Μετά το τέλος των 99 βδομάδων, χάνει και το επίδομα και όποια άλλη παροχή!

Το πρόβλημα είναι οξύτατο, όχι μόνο γιατί αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους καταδικάζονται να ζήσουν σε πλήρη ένδεια, αλλά και γιατί, εξαιτίας της κρίσης, ο αριθμός θα μεγαλώνει διαρκώς. Ηδη, στα μέσα ενημέρωσης, τα δημοσιεύματα για τους «99ers», όπως ονομάζουν τα άτομα αυτής της κατηγορίας, πυκνώνουν.

Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου αναφέρει ότι ο αριθμός των «99ers» αυξήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη κατά 1.400.000, αριθμός δεκαπλάσιος σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Η ίδια υπηρεσία εκτιμά ότι το 2011 θα προστεθούν άλλα 4 εκατομμύρια στους άνεργους αυτής της κατηγορίας!

Eννοείται ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν καμιά ελπίδα πρόσληψης σε κάποια εργασία. Ετσι, μετά το τέλος της επιδότησής τους, έχουν ως μοναδικό πόρο ζωής τα κουπόνια σίτισης και τη «φιλανθρωπία» ...

Το πρόβλημα των μακροχρόνια ανέργων αποδεικνύει το μέγεθος της εξαπάτησης που υπέστησαν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, όταν πριν από δύο χρόνια τους έλεγαν ότι οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα της κρίσης και ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας θα ξανάβρισκαν δουλειά. Οπως αποδεικνύεται, 20 μήνες μετά την έξοδο από την ύφεση, στις ΗΠΑ η εξεύρεση εργασίας απαιτεί μεγάλο αγώνα.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, Αμερικανοί που έστειλαν στα τελευταία δύο χρόνια περισσότερες από 600 αιτήσεις και πέρασαν έως και από 25 συνεντεύξεις, χωρίς τελικά να καταφέρουν να βρουν δουλειά. Οι «καθαρές» θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν πέρυσι ήταν μόλις 82.000 μηνιαίως, οι μισές από αυτές που προβλέπονταν βάσει του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Ετσι, για κάθε νέα θέση εργασίας, αντιστοιχούν σήμερα 4,6 άνεργοι. Σε μια «υγιή αγορά εργασίας», όπως την ορίζουν οι αστοί οικονομολόγοι, θα έπρεπε να διεκδικούν αυτήν τη θέση το πολύ δύο άνεργοι.

Οσον αφορά την κυβέρνηση Ομπάμα, αυτή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποφάσισε να το ξορκίσει. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας άλλαξε τον ορισμό της μακροχρόνιας ανεργίας. Από τώρα και στο εξής μακροχρόνια άνεργος θα είναι αυτός που ψάχνει για δουλειά για 5 τουλάχιστον χρόνια και όχι για 2, όπως ίσχυε! Αν, φυσικά, καταφέρει να επιβιώσει.

«Τιτανομαχία»

«Τιτανομαχία» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο χώρο των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών, καθώς κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματιστηρίων του κόσμου βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση των δυνάμεών τους, με στόχο την απόκτηση ακόμη μεγαλύτερου μεριδίου στην παγκόσμια πίτα των αγορών.

Την περασμένη Τετάρτη, λίγο λιγότερο από ένα 24ωρο αφότου αποκαλύφθηκε ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) πρόκειται να προχωρήσει στην εξαγορά του ΤΜΧ Group του Τορόντο, γνωστοποιήθηκε ότι το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης σχεδιάζει την απόκτηση του ελέγχου του NYSE Euronext, δηλαδή της κοινής εταιρείας - πλατφόρμας των αγορών Νέας Υόρκης, Παρισιού, Αμστερνταμ και Λισαβόνας.

Η εξαγορά του TMX Group, της μεγαλύτερης εταιρείας χρηματιστηρίων στον Καναδά, με παρουσία και στο Σίτι του Λονδίνου, από το LSE αντί του ποσού των 3,2 δισ. δολαρίων, θα οδηγήσει στη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς, σε παγκόσμια κλίμακα, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση συναλλαγών 4,1 τρισ. δολαρίων ετησίως. Στη νέα εταιρεία, το LSE θα κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου. Αποκτά, παράλληλα, το μεγαλύτερο κέντρο εκτέλεσης συναλλαγών στον κλάδο της ενέργειας και των μετάλλων, σε μια περίοδο που επικρατούν έντονες ανοδικές τάσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.

Από την άλλη πλευρά, μια ενδεχόμενη συμφωνία Deutsche Boerse - NYSE Euronext προσφέρει το πλεονέκτημα της διπλής έδρας στη Νέα Υόρκη και τη Φραγκφούρτη, γεννώντας μια από τις μεγαλύτερες αγορές διαπραγμάτευσης μετοχών και παραγώγων στον κόσμο. Με βάση την κεφαλαιοποίησή τους, κατατάσσονται στη δεύτερη θέση της λίστας των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων, ακολουθώντας το Hong Kong Exchanges & Clearing στο Χονγκ Κονγκ.

ΟΠΕΚ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Αύξηση παραγωγής πετρελαίου το Γενάρη στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβρη του 2008 γνωστοποίησε την Πέμπτη ο ΟΠΕΚ. Στη μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι η συνολική παραγωγή των χωρών - μελών του αυξήθηκε το Γενάρη κατά 400.00 βαρέλια τη μέρα, αγγίζοντας τα 29,72 εκατομμύρια βαρέλια. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ρόιτερ, η συμμόρφωση των 11 χωρών - μελών του ΟΠΕΚ στις ποσοστώσεις που ορίστηκαν το Δεκέμβρη του 2008, υποχώρησε στο 48% το Γενάρη του 2011.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ Σε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα - τα υψηλότερα της 30ετίας - εκτινάχθηκε το Δεκέμβρη το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών στα τρόφιμα, σε 9,25 δισ. στερλίνες από τα 8,46 δισ. στερλίνες του Νοέμβρη. Επιπλέον, με τους ταχύτερους ρυθμούς 19μήνου, ανήλθε το Γενάρη ο δείκτης πληθωρισμού στα τρόφιμα στη Βρετανία, υποδηλώνοντας τις πιέσεις τιμών. Ο εν λόγω πληθωρισμός ανήλθε σε ετήσια βάση 4,6% εν συγκρίσει με το 4% του Δεκέμβρη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ Εκτοξεύθηκαν οι εξαγωγές της Γερμανίας το 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά, όπως ανέφερε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής της χώρας, οι εξαγωγές της ενισχύθηκαν κατά 18,5%, καθώς εξήχθησαν αγαθά και υπηρεσίες αξίας 951,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Δεκέμβρη, συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5% σε 81,7 δισ. ευρώ. Το δωδεκάμηνο του 2010 οι εξαγωγές της Γερμανίας, οι οποίες κατευθύνθηκαν σε χώρες εκτός ΕΕ, αυξήθηκαν κατά 26% στα 381,2 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ