Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τιτανομαχία»

«Τιτανομαχία» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο χώρο των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών, καθώς κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματιστηρίων του κόσμου βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση των δυνάμεών τους, με στόχο την απόκτηση ακόμη μεγαλύτερου μεριδίου στην παγκόσμια πίτα των αγορών.

Την περασμένη Τετάρτη, λίγο λιγότερο από ένα 24ωρο αφότου αποκαλύφθηκε ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) πρόκειται να προχωρήσει στην εξαγορά του ΤΜΧ Group του Τορόντο, γνωστοποιήθηκε ότι το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης σχεδιάζει την απόκτηση του ελέγχου του NYSE Euronext, δηλαδή της κοινής εταιρείας - πλατφόρμας των αγορών Νέας Υόρκης, Παρισιού, Αμστερνταμ και Λισαβόνας.

Η εξαγορά του TMX Group, της μεγαλύτερης εταιρείας χρηματιστηρίων στον Καναδά, με παρουσία και στο Σίτι του Λονδίνου, από το LSE αντί του ποσού των 3,2 δισ. δολαρίων, θα οδηγήσει στη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς, σε παγκόσμια κλίμακα, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση συναλλαγών 4,1 τρισ. δολαρίων ετησίως. Στη νέα εταιρεία, το LSE θα κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου. Αποκτά, παράλληλα, το μεγαλύτερο κέντρο εκτέλεσης συναλλαγών στον κλάδο της ενέργειας και των μετάλλων, σε μια περίοδο που επικρατούν έντονες ανοδικές τάσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.

Από την άλλη πλευρά, μια ενδεχόμενη συμφωνία Deutsche Boerse - NYSE Euronext προσφέρει το πλεονέκτημα της διπλής έδρας στη Νέα Υόρκη και τη Φραγκφούρτη, γεννώντας μια από τις μεγαλύτερες αγορές διαπραγμάτευσης μετοχών και παραγώγων στον κόσμο. Με βάση την κεφαλαιοποίησή τους, κατατάσσονται στη δεύτερη θέση της λίστας των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων, ακολουθώντας το Hong Kong Exchanges & Clearing στο Χονγκ Κονγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ