ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικό ραντεβού στις 5 του Φλεβάρη

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η συγκέντρωση στον Τύρναβο

Αποψη από τη συγκέντρωση στα Φάρσαλα την περασμένη βδομάδα
Αποψη από τη συγκέντρωση στα Φάρσαλα την περασμένη βδομάδα
Για τις 5 Φλεβάρη, στην έκθεση «Ζωοτέχνικα», στη Θεσσαλονίκη, έχει δοθεί το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των μικρομεσαίων αγροτών, που τις προηγούμενες μέρες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, προχώρησαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις. Με τη μαχητική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια, στις καταλήψεις καταστημάτων του ΕΛΓΑ και της ΑΤΕ, που έγιναν σε όλες τις περιφέρειες, διαμήνυσαν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων τους, στρεφόμενοι κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπου βρίσκεται η αιτία των αγροτικών προβλημάτων.

Το περασμένο Σάββατο, αγωνιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο, ενώ ο περαιτέρω συντονισμός της δράσης τους συζητείται σε αγροτικές συσκέψεις, που γίνονται σε διάφορες περιοχές.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες προβάλλουν ως προοπτική την πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη κατά των μονοπωλίων, που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες, θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και θ' αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών και υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Η πρόταση αυτή δεν αφορά μόνο τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά όλο τον ελληνικό λαό, καθώς σχετίζεται με την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του, όπως είναι η τροφή και η ένδυση. Γι' αυτό και ο αγώνας για τη σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος πρέπει να γίνει υπόθεση και της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Μέτωπο αντίστασης στην πολιτική ξεκληρίσματος

Αποφασίστηκε παναγροτικό συλλαλητήριο των αγροτοκτηνοτρόφων της Βορειοδυτικής Ελλάδας στις 19 του Φλεβάρη στη Ζεύξη Ακτιου - Πρέβεζας

Μέτωπο αντίστασης - ανυπακοής - ανατροπής ενάντια στην πολιτική που οδηγεί στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα τη φτωχομεσαία αγροτιά, συντονισμός και κοινή δράση με τους εργαζόμενους και το λαό για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών εγχώριων προϊόντων, για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών ήταν το συμπέρασμα της σύσκεψης για την κτηνοτροφία που πραγματοποιήθηκε στη Βόνιτσα την Κυριακή, με πρωτοβουλία της Γραμματείας ΠΑΣΥ των Ομοσπονδιών Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Αγρινίου και τη συμμετοχή αγροτικών και εργατικών φορέων, μικρομεσαίων παραγωγών. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου στις 19 Φλεβάρη και ώρα 11.30 π.μ. στην είσοδο της σήραγγας Ακτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, το 2006 οι αγελαδοτρόφοι με ετήσια παραγωγή μέχρι 50 τόνους μειώθηκαν μέσα σε μια 10ετία (1993-2003) κατά 77% (από 25.041 εκμεταλλεύσεις σε 5.807). Την ίδια περίοδο οι μεγαλύτεροι αγελαδοπαραγωγοί με ετήσια παραγωγή μεγαλύτερη από 200 τόνους αυξήθηκαν κατά 272% με το μερίδιό τους στο σύνολο της παραγωγής να εκτοξεύεται από το 20% στο 60% στην αιγοπροβατοτροφία.

Το 9,3% των μεγαλύτερων προβατοτροφικών μονάδων έχει το 45% του συνολικού αριθμού των προβάτων και το 3% των μεγαλύτερων αιγοτροφικών εκμεταλλεύσεων κατέχει το 34,5% του συνολικού αριθμού των αιγών.

Στη χοιροτροφία το 11% των μεγαλύτερων χοιροτροφικών μονάδων κατέχει το 57,6% του συνολικού χοιροτροφικού κεφαλαίου.

Αυτή η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής εκφράζεται - όπως αναφέρθηκε - και στο ότι 5 γαλακτοβιομηχανίες κατέχουν το 77% των συνολικών κερδών του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση έκλεισαν σημαντικές γαλακτοβιομηχανίες όπως «ΣΥΝΕΡΓΑΛ», «ΑΣΠΡΟ» κ.ά. και άλλες όπως η «ΑΓΝΟ» και ο «ΟΛΥΜΠΟΣ» ξεπουλήθηκαν, ενώ στα σκαριά βρίσκεται το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ που κατέχει το 67,7% των μετοχών στην παραπάνω γαλακτοβιομηχανία. Παράλληλα, η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στη μεταποίηση και την εμπορία ζωοκομικών προϊόντων έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και στις τιμές καταναλωτή. Αναφέρθηκαν παραδείγματα όπου από τη μια οι αγρότες εξωθούνται να πουλήσουν κοψοχρονιά τα προϊόντα τους και από την άλλη οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα τα αγοράζουν πανάκριβα στα ράφια, με μόνους κερδισμένους τους εμποροβιομήχανους και τις γαλακτοβιομηχανίες. Είναι χαρακτηριστικό πως τα καθαρά κέρδη της «VIVARTIA» το 2008-2009 αυξήθηκαν κατά 12,6 εκατομμύρια ευρώ (21,4% πάνω), αφού π.χ. στο αγελαδινό γάλα ο παραγωγός το δίνει κοντά στα 37 λεπτά και στον καταναλωτή φτάνει 1,50 ευρώ, δηλαδή περίπου 4 φορές πάνω, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα γαλακτοκομικά και αγροτικά προϊόντα που οι τιμές είναι στα ύψη για την εργατική λαϊκή οικογένεια και κάτω του κόστους παραγωγής για τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους αγροτικούς και εργατικούς φορείς, αλλά και παραγωγούς όπου αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα με την ΠΑΣΥ απέναντι στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί και στη φυτική παραγωγή από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Πάλη για άλλο δρόμο ανάπτυξης. Για παραγωγή εγχώριων τροφίμων, φτηνών και ποιοτικών με βάση όχι το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά τις διατροφικές ανάγκες του λαού με κεντρικό σχεδιασμό, καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και παραγωγικούς συνεταιρισμούς μικρομεσαίων αγροτών. Στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Μπέτσας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας στάθηκε στο χτύπημα που δέχεται η εσπεριδοκαλλιέργεια, αφού στις χαμηλές τιμές προστίθεται η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή. Οι δε κτηνοτρόφοι, όπως είπε χαρακτηριστικά, προτιμούν να αφήσουν να πεθάνουν τα ζώα τους, αφού δεν τα βγάζουν πέρα... Ο Τάσος Μαλάτος, εκ μέρους του νεοσυσταθέντος Σωματείου Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων στα Γιάννενα, που συμμετέχει στην Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ, στάθηκε στις παραπέρα επιπτώσεις εις βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά και των εργαζομένων που θα έχει αυτή η εξέλιξη και από αυτή την πλευρά ανέδειξε την ανάγκη κοινής δράσης εργατών και αγροτών απέναντι στην ενιαία αντεργατική αντιαγροτική επίθεση. Αυτή την ανάγκη συντονισμού και ανάπτυξης αγώνων με προοπτική την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας του κεφαλαίου για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων επισήμανε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας ο Τάκης Κτενάς. Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε εκ μέρους της ΠΑΣΥ στα Γιάννενα ο Νίκος Σιαράβας, καθώς και ο αντιδήμαρχος Ακτιου - Βόνιτσας.

Ενεργοποιούνται τα «αγροτοδικεία»!

Την κυβέρνηση καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη»

Ανακοίνωση - καταγγελία κατά της κυβέρνησης για τη δίκη που «στήθηκε» σε βάρος 6 αγροτών του νομού - δικάζονται σήμερα, Τρίτη 1η Φλεβάρη 2011, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», επειδή, στις 25-9-2009, συμμετείχαν στην κινητοποίηση, με αγροτικά μηχανήματα, που έγινε στον κόμβο Βασιλικής Καλαμπάκας - εξέδωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Στην ανακοίνωση, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει:

«Με την κινητοποίησή τους οι αγρότες πρόβαλαν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους και τα αιτήματα που σχετίζονται με την ίδια την επιβίωσή τους, στρεφόμενοι κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Καταγγέλλουμε την κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης των μικρομεσαίων αγροτών και δηλώνουμε πως η αγωνιζόμενη αγροτιά δεν πτοείται και θα συνεχίσει τους αγώνες.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την τακτική της ποινικοποίησης και τη λειτουργία των "αγροτοδικείων", ζητάμε να παρθούν πίσω οι μηνύσεις σε βάρος των 6 κατηγορούμενων αγροτών.

Καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσει την πάλη της για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που διαχειρίζονται και υπηρετούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου.

Να δώσει προοπτική στον αγώνα της, στοχεύοντας στην αλλαγή των συσχετισμών, σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Ολοι στις κινητοποιήσεις στις οποίες καλεί η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ)! Δυναμώστε τους αγροτικούς συλλόγους, ενισχύστε την ΠΑΣΥ!».

  • Ερώτηση για το ζήτημα κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος και Απ. Νάνος, ζητώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς και να τεθεί τέρμα στα αγροτοδικεία και στις διώξεις των αγροτών.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Παρέμβαση για την τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών

Μια ακόμη συνεισφορά στην... αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε χτες ότι προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει στους υποψήφιους επενδυτές φωτοβολταϊκών μονάδων, «που υποβάλλουν αίτημα στον αρμόδιο διαχειριστή (ΔΕΣΜΗΕ ή Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών) για σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας, την τιμή που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλου τους αντί της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης».

Το υπουργείο επισημαίνει ότι «με τη ρύθμιση θα εξασφαλιστεί η τιμή που ίσχυε για την φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2011 σε όλους εκείνους που έχουν υποβάλει αιτήματα στους διαχειριστές, συνοδευόμενα από πλήρη φάκελο, μέχρι την ημερομηνία αυτή».

Το πρόβλημα των επενδυτών ήταν η νομοθετική πρόβλεψη αποκλιμάκωσης των τιμών σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις να αλλάζουν τα δεδομένα κερδοφορίας τους.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Συνεχίζουν δυναμικά τους αγώνες

Με νέα συγκέντρωση και πορεία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η διήμερη κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από την Αργολίδα και την Αρκαδία στο Αργος. Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα ξεκίνησαν πορεία από την πλ. Αγίου Πέτρου και κατέληξαν στην πλ. Δικαστηρίων.

Πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στο χώρο της λαϊκής αγοράς και ακολούθησε συγκέντρωση με ομιλητή τον Δημήτρη Κολοβό, μέλος της Γραμματείας Αρκαδίας της ΠΑΣΥ. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Νίκος Αγγέλου, μέλος της Γραμματείας Αργολίδας της ΠΑΣΥ και η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία σημείωσε πως το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης δυναμικών αγώνων ώστε να ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των αγροτοκτηνοτρόφων των Νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας - μέχρι τότε θα γίνονται συνεχώς εξορμήσεις στα χωριά - ορίστηκε για τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, στη 1 μ.μ. Εκείνη την ημέρα θα συνεδριάσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με θέμα την αγροτική πολιτική όπου αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ