ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
Πάλη για την ίδια την εξουσία

Σαρωτική η λαϊκή οργή. Και πώς θα μπορούσε να 'ναι αλλιώς;

Αυτός που βγαίνει στο δρόμο και φωνάζει για το ψωμί έχει δει ήδη να εκτινάσσεται η τιμή του σε ύψη δυσθεώρητα.

Αυτόςπου βγαίνει στο δρόμο και ζητάει δουλειά, έχει εξαντλήσει πια τα όρια της αντοχής του να ζει ζητιανεύοντας.

Από εκεί, όμως, μέχρι τη λύση που θα εξασφαλίσει σε όλους ψωμί και δουλειά η απόσταση είναι μεγάλη.

Τα γεγονόταστην Αίγυπτο έχουν στοιχεία μιας λαϊκής εξέγερσης, αλλά με ορατό και το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν με τα σημερινά δεδομένα. Γεγονός που γνωρίζει καλύτερα απ' όλους η αστική τάξη, που όπως πολλά δείχνουν ετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση.

Η ίδια όμως η λαϊκή κινητοποίηση ανησυχεί πολλούς και πέρα από τις ίδιες τις χώρες στις οποίες εξελίσσεται.

***

Στα δικά μας, η διάθεση της αστικής τάξης να ενισχύσει το κρατικό κατασταλτικό οπλοστάσιό της είναι έκδηλη. Βιάζεται να αντιστοιχήσει την καταστολή στη βαρβαρότητα που οικοδομεί στους εργασιακούς χώρους καθώς αφαιρεί όλο και περισσότερα από τους πολλούς για να τα δώσει στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ασίγαστη ως εκ τούτου η αρθρογραφία για την περίφημη «ανομία».

Με αρκετά στοιχεία προβοκάτσιαςο Πρετεντέρης έφτασε να βάζει στο ίδιο τσουβάλι όσους κινητοποιούνται στα διόδια με αυτούς που πουλάνε ηρωίνη! Ο άθλιος.

Θέλουν ποινικοποιημένη και την πολιτική δράση και δεν το κρύβουν. Η προβοκάτσια δείχνει και το βαθμό επικινδυνότητάς τους.

Πιστεύουνπως συκοφαντώντας το λαϊκό κίνημα θα αναστείλουν την ένταση της λαϊκής οργής που βράζει και απειλεί οργανωμένα, συγκροτημένα να τους πάρει και να τους σηκώσει.

Ομως, κοντός ψαλμός: Οταν ρίχνανε τα λεφτά των Ταμείων στα ομόλογα λέγανε πως είναι επενδύσεις από τις οποίες μόνο να κερδίσουν έχουν τα Ταμεία.

Τώραλένε πως τα Ταμεία θα επαναγοράσουν τα ομόλογα που κατέχουν μειωμένα κατά 30% με επίπτωση στις ίδιες τις συντάξεις που θα πρέπει να μειωθούν.

Παίξανε δηλαδή στον τζόγο το χρήμα των εργαζομένων και τώρα αφού τους ενοχοποίησαν πως αυτοί φταίνε για το χρέος θα τους ζητήσουν και τα ρέστα.

Ενας ακόμα λόγοςγια την εργατική τάξη να απορρίπτει εξαρχής κάθε συζήτηση για το χρέος.

Δεν είναι δικό της. Οι καπιταλιστές άδειασαν τα κρατικά ταμεία και αυτοί είναι που τα ξανααδειάζουν.

Οι εργάτες έχουν να κερδίσουν μόνο βγάζοντας απ' τη μέση την αιτία της δυστυχίας τους. Παλεύοντας δηλαδή για την ανατροπή της ίδιας της εξουσίας των καπιταλιστών. Κι εδώ και παντού στον κόσμο.


ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ

ΑΠΑΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ: «Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αναμένεται να αποφασιστεί η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου κατά της ανεργίας που θα στηρίζεται και στη θέσπιση κινήτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα. Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα συμβάλει και η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις που υπόσχεται το καθεστώς των επιχειρησιακών συμβάσεων» (η αναφορά στα ΝΕΑ).

ΓΙΑ ΒΑΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ: «Για ένα δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία: Η όποια λύση θα συνοδεύεται από νέους αυστηρούς όρους (...) η δημοσιονομική πειθαρχία θα γίνει δρακόντεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα, τις συνθήκες εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση. Η "συνταγή" αυτή απαιτεί, πρωτίστως, μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (...) και αυτά δεν είναι άλλα από την υποχώρηση του μισθολογικού κόστους (...) το καμπανάκι χτυπάει ήδη και για τον ιδιωτικό τομέα (...) ο δρόμος έχει ανοίξει με το νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις (...) Οποια λύση για το χρέος κι αν επιλεγεί, θα την πληρώσουμε με βαρύ τίμημα» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ: «Η ελληνική κοινωνία συντηρεί νησίδες ανομίας (...) Αλλοι κλείνουν το λιμάνι. Αλλοι αποφάσισαν να μην πληρώνουν διόδια. Αλλοι ξηλώνουν τις μπάρες. Αλλοι δεν κόβουν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες. Αλλοι μπαίνουν και ζουν παράνομα στη χώρα μας. Αλλοι καταφεύγουν στο Πολυτεχνείο και φτιάχνουν μολότοφ ή ντιλάρουν ηρωίνη. Αλλοι (οι περισσότεροι, δυστυχώς) δεν πληρώνουν φόρους. Ολοι αυτοί παραβιάζουν τον νόμο (...) Το άσυλο και η κατάληψη και τα διόδια και οι λαθρομετανάστες και η φοροδιαφυγή αποτελούν συγκεκριμένες εκφράσεις μιας πολύ μεγαλύτερης απειλής: της έμπρακτης αμφισβήτησης του κράτους δικαίου και της συντεταγμένης Πολιτείας» (ο Γ. Πρετεντέρης στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ).

ΕΠΕΙΔΗ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ... «Καιρός είναι να τελειώνουμε με τα καταστροφικά ταμπού και φετίχ της μεταπολίτευσης. Τώρα είναι η στιγμή, γιατί η κοινωνία καταλαβαίνει ότι ο "νόμος και η τάξη" δεν αποτελούν μια "χουντική" εμμονή, αλλά θεμελιώδες συστατικό κάθε σοβαρής κοινωνίας» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ελλήνων και μεταναστών εργατών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ επιχειρησιακές συμβάσεις

ΕΘΝΟΣ: ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ για τις επικουρικές συντάξεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Λιτότητα και με τον νόμο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πέφτουν πλέον «ταμπού» της μεταπολίτευσης

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πορεία σε ναρκοπέδιο

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Ασυλο για τα χρέη με νέο «κούρεμα» σε μισθούς - συντάξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΥΤΙΛΙ στη Μεσόγειο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την 4η δόση του δανείου

Η ΑΥΓΗ: Αποδιοπομπαίοι (θα) είμαστε όλοι

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τεστ στο Χ.Α. από ξένα fund

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Λογαριασμοί χωρίς το νοικοκύρη

«Η Δύση υποστήριξε ολιγαρχικά καθεστώτα τύπου Μπεν Αλι για να μην ανέβουν στην εξουσία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι κατά τόπους υποστηρικτές τους, όπως π.χ. η Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη. Σήμερα παρακολουθεί με αγωνία ό,τι συμβαίνει, ελπίζοντας ότι στις χώρες-κλειδιά, όπως η Αίγυπτος, η εξουσία στη χειρότερη των περιπτώσεων θα αλλάξει επίθετο... Ελ Μπαραντέι αντί Μουμπάρακ και κατά τα άλλα οι Ενοπλες δυνάμεις να παραμείνουν ισχυρές και οι Ισλαμιστές εκτός νόμου. Η Δύση δεν θα δει με καλό μάτι εκδημοκρατισμό χέρι χέρι με το ριζοσπαστικό Ισλάμ» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ασίγαστη λαϊκή οργή

«Αγνοώντας την επίδειξη ισχύος του στρατού, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν για έκτη ημέρα στους ματωμένους δρόμους του Καΐρου, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος (...) Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας παραμένει καρφωμένο στην Αίγυπτο, καθώς όλα δείχνουν πως η σημαντικότερη και πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου διανύει καθοριστικές ώρες για την ίδια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή (...) Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ είπε την Κυριακή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, στο νέο πρωθυπουργό που διόρισε, ότι η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου θα πρέπει να διατηρήσει τις επιδοτήσεις, να ελέγξει τον πληθωρισμό και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τον λαό. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν συγκλονίσει τη χώρα, διαμαρτύρονται για τις διογκούμενες τιμές και το χάος ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, αλλά επίσης απαιτούν ένα νέο πολιτικό σύστημα» (το θέμα στο ΒΗΜΑ / ηλεκτρονική έκδοση).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ