ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Πανηγυρισμοί στο νότο, βίαιες διαδηλώσεις στο βορρά

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα στο Νότο
Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα στο Νότο
ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Με ξέφρενους πανηγυρισμούς και ενθουσιασμό καλωσόρισαν προχτές το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο νότιο Σουδάν εκατομμύρια πολίτες καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων - 99,57%! - ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. Συντριπτική ήταν και η πλειοψηφία των Νοτιοσουδανών που ζουν στο βορρά και στο εξωτερικό αφού ψήφισαν κατά 99,83% υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής. Ο πρόεδρος του ημιαυτόνομου σουδανικού Νότου και αντιπρόεδρος της σουδανικής κυβέρνησης Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη από τις 9 ως τις 15 Γενάρη, επισημαίνοντας ωστόσο τις μεγάλες προκλήσεις, τα τεράστια προβλήματα και τις σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές που θα αντιμετωπίσει το νέο κράτος. Εσπευσε μάλιστα να καλέσει τους πολίτες να μην κατεβάσουν τις σουδανικές σημαίες από διάφορες περιοχές του νότου αλλά να περιμένουν μέχρι τις 9 Ιούλη τρέχοντος έτους οπότε αναμένεται και η επίσημη τελετή ανεξαρτητοποίησης παρουσία του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ στη νοτιοσουδανική πρωτεύουσα Τζούμπα...

Νεκρός φοιτητής σε διαδηλώσεις στο βορρά

Ομως, το ίδιο 24ωρο στο βορρά πραγματοποιούνταν δυναμικές αλλά αιματοβαμμένες κινητοποιήσεις φοιτητών και νεαρών εργατών ενάντια στην ακρίβεια, στη φτώχεια, την πολιτική καταπίεση και τις κοινωνικές ανισότητες.

Χιλιάδες νέοι, παίρνοντας ως πρότυπο τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο, απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ και συγκρούστηκαν, κυρίως έξω από μεγάλα πανεπιστήμια, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να διαλύσουν τις νεανικές διαδηλώσεις με γκλομπ και βροχή δακρυγόνων.

Σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών, η αστυνομική βία προκάλεσε το θάνατο του διαδηλωτή συμφοιτητή τους Μοχμάμεντ Αμπντουλραχμάν από το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αχλίγια στο Ομντουρμάν, τους τραυματισμούς εκατοντάδων άλλων νέων και τις συλλήψεις 70 ατόμων (40 φοιτητές, 30 πολίτες ανάμεσά τους και επτά δημοσιογράφοι) που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ώρες και έπειτα από την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ο φοιτητής Αμπντουλραχμάν φέρεται είτε πως δάρθηκε άσχημα είτε πως πυροβολήθηκε θανάσιμα ώσπου ξεψύχησε χτες τα ξημερώματα σε νοσοκομείο του Ομντουρμάν.

Οι νεανικές διαδηλώσεις φαίνεται πως έγιναν με πρότυπο τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Sudan Tribune», διοργανώθηκαν από την ομάδα «30 Γενάρη» στο Facebook (Φέισμπουκ) και αναμένεται να επαναληφθούν και στις 3 Φλεβάρη.

Οι δυνάμεις καταστολής σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνουν νέες κινητοποιήσεις περιφρουρούν τα περισσότερα πανεπιστήμια στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και άλλες πόλεις του βορρά.

ΠΓΔΜ
Πιέσεις για άρση του μποϊκοτάζ στη Βουλή

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εκκληση στους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ανάμεσά τους και η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας» της αξιωματικής αντιπολίτευσης) που μποϊκοτάρουν τις εργασίες της Βουλής από την περασμένη Παρασκευή να επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα απηύθυνε, χτες, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι.

Ο Βελιάνοφσκι συγκάλεσε μάλιστα για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος με βασικό θέμα κοινοβουλευτική έκθεση που αφορά σε πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις για ΜΜΕ και δη το (αντικυβερνητικό) κανάλι Α1ΤV, του οποίου οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύτηκαν προ ημερών με δικαστική απόφαση.

Χτες, πάντως, εκπρόσωπος του Ευρωενωσιακού επιτρόπου για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, εξέφρασε «ανησυχία» για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ καλώντας το σύνολο των πολιτικών κομμάτων στα Σκόπια «να δεσμευτούν για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που στόχο θα έχουν τη μεγαλύτερη προσέγγιση με την ΕΕ». Η εκπρόσωπος εξέφρασε ακόμη «λύπη» για το γεγονός ότι τα τελευταία γεγονότα δεν κινούνται στο πλαίσιο των όσων περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Ετσι, απηύθυνε έκκληση προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να εργαστούν από κοινού στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου.

Τέλος, αναφερόμενη στον τηλεοπτικό σταθμό Α1TV, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η ελευθερία του Τύπου, καταλήγοντας ότι είναι «καθοριστικής σημασίας» οι ανεξάρτητοι τηλεοπτικοί σταθμοί να λειτουργούν με πλήρη ελευθερία και χωρίς εμπόδια.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

ΤΙΡΑΝΑ.--

Με μια νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Παρασκευή προειδοποιεί το αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλιστικό Κόμμα» απαιτώντας για άλλη μια φορά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα καθώς η κυβέρνησή του εμπλέκεται σε σκάνδαλα, ενώ τον κατηγορούν για παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών του 2009. Προηγούμενα, ο Πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν σε διάλογο για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Παρόμοια στάση έχουν κρατήσει Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός απορρίπτει τις απαιτήσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατηγορώντας παράλληλα την ηγεσία του κόμματος πως επιχείρησε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα. Αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια της διαδήλωσης της 21ης Γενάρη όπου σκοτώθηκαν 3 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150, ο Μπερίσα τα χαρακτήρισε ως «ισχυρό πλήγμα στο μεγάλο στόχο» της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο μεταξύ, αντιπολιτευόμενοι βουλευτές απαιτούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κρίνει παράνομη την κοινοβουλευτική έρευνα που διεξάγεται, τονίζοντας πως παραβιάζει τα δικαιώματα των βουλευτών. Μέλη της ερευνητικής επιτροπής έχουν ανακοινώσει πως θα εξετάσουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των αντιπολιτευόμενων βουλευτών, του Προέδρου της χώρας, της γενικής εισαγγελέα, και άλλων, ως μέρος της έρευνας που διεξάγεται για τα βίαια επεισόδια.

Τέλος, η αστυνομία της χώρας ανακοίνωσε πως συνέλαβε και προφυλάκισε τρεις υπόπτους για σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας, που σύμφωνα με ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, στόχος της επίθεσης ήταν ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντι Ράμα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Στρατόπεδα συγκέντρωσης» για τους πρόσφυγες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Καθημερινά ένα πράσινο και άσπρο λεωφορείο αποβιβάζει έξω από το προσφυγικό στρατόπεδο Νόστορφ - Χορστ στο βόρειο κρατίδιο του Μεκλεβούργου - Δυτικής Πομερανίας τις καινούριες αφίξεις. Είναι μερικοί εκ των χιλιάδων που κάθε χρόνο φτάνουν στη Γερμανία αναζητώντας άσυλο για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, την πείνα, την καταπίεση. Εντούτοις, οι περισσότεροι καταλήγουν σε στρατόπεδα κράτησης στην επαρχία, όπου ζουν για μήνες σε συνθήκες που θυμίζουν φυλακή, περιμένοντας να απελαθούν. Πρόκειται για ένα σύστημα που εξυπηρετεί απολύτως τα συμφέροντα «αρκετών» στη Γερμανία, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ». Προφανώς, της ολιγαρχίας.

Στο στρατόπεδο Νόρστοφ - Χόρστμ, που δεν είναι άλλο από στρατιωτική βάση 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Αμβρούργου, κοντά στα παλιά σύνορα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, κρατούνται άνθρωποι 25 διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες. Οι περίπου 450 έγκλειστοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μένουν ανά 4 σε δωμάτια 16 τ.μ. και δεν τους επιτρέπεται να βγουν από τις περιφραγμένες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μία φυλακή, για ένα «Γκουαντάναμο»: Μικρά δωμάτια χωρίς έπιπλα, ουρές για γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες, κλειδωμένος παιδικός σταθμός, κοινόχρηστα μπάνια χωρίς πόρτες και εντάσεις μεταξύ των εγκλείστων.

Αρκετοί πρόσφυγες πραγματοποιούν ήδη απεργία πείνας στο στρατόπεδο Νορστοφ - Χόρστ για τις συνθήκες, αλλά και για τις απελάσεις, καθώς όλοι οι έγκλειστοι πρόσφυγες είναι αιτούντες ασύλου, όπως είναι και η πλειοψηφία των χιλιάδων εγκλείστων στα στρατόπεδα «συγκέντρωσης» προσφύγων ανά τη γερμανική επικράτεια. Στρατόπεδα, συνήθως πρόχειροι καταυλισμοί χαμένοι μέσα σε δάση, σε πρώην στρατιωτικές βάσεις, σε παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σε κοντέιντερ πλοίων, όπως στο Alt-Hutten-Dorf στο Βραδεμβούργο, στο Katzhutte στη Θουριγγία και ο στρατώνας Mohlau στη Σαξωνία - Ανχάλτη.

Υποτίθεται ότι το γερμανικό Σύνταγμα προστάζει την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων, ωστόσο δεν περιλαμβάνει άλλες προβλέψεις όσον αφορά τους οικονομικούς πρόσφυγες ή τους πρόσφυγες εξαιτίας των φυσικών καταστροφών. Ασχέτως πάντως με το «καθεστώς τους», η συντριπτική πλειονότητα στοιβάζονται συνήθως τη νύχτα και πάλι στο ίδιο πράσινο και άσπρο λεωφορείο με προορισμό το αεροδρόμιο και στέλνονται σε κάποια «ασφαλή τρίτη χώρα», και από εκεί πίσω στην πατρίδα τους.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, το πιθανότερο για την 25η Φλεβάρη, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν. Θα είναι και η τελευταία πολιτική πράξη του Κάουεν, καθώς η συσσωρευμένη λαϊκή οργή λόγω των ασφυκτικών προγραμμάτων λιτότητας και ειδικά μετά τη συμφωνία διάσωσης -ύψους 86 δισ. με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ- προκάλεσε μείζονα πολιτική κρίση, κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και παραίτηση του Κάουεν από την ηγεσία τού επί μία 20ετία κυβερνώντος κόμματος «Fianna Fail».

Φυσικά τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει με τη διεξαγωγή των εκλογών. Εξάλλου τα κόμματα φρόντισαν πρώτα και κύρια να εξασφαλίσουν τη νομοθετική κατοχύρωση της ταφόπλακας των Ιρλανδών εργαζομένων, το νομοσχέδιο, το οποίο κατοχυρώνει νομικά τον προϋπολογισμό λιτότητας που απαιτείτο βάσει της συμφωνίας για την ένταξη της Ιρλανδίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προβλέπει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές και σκληρά μέτρα. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο την Πέμπτη και από τη Γερουσία το Σάββατο, και ήταν προαπαιτούμενο για την προκήρυξη των εκλογών που ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ