ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Συνεχίζουν την απεργία πείνας

Eurokinissi

Για όγδοη μέρα συνέχισαν την απεργία πείνας οι 237 μετανάστες που βρίσκονται στο κτίριο της οδού Πατησίων. Οι 133 μετανάστες είναι μέσα στο κτίριο, σε ένα χώρο 200 τ.μ., και οι υπόλοιποι 104 σε σκηνές στο προαύλιο. Δεν έχει ανοίξει καμία άλλη αίθουσα για τη στέγαση αυτών που είναι στο προαύλιο, ενώ υπάρχουν αίθουσες και στο ημιυπόγειο και στον πρώτο όροφο. Ηδη, αρκετοί από τους απεργούς έχουν αρρωστήσει και εμφάνισαν συμπτώματα πυρετού.

Αναφορικά με την πρόταση για μετεγκατάσταση των απεργών μεταναστών σε άλλο κτίριο στην πλατεία Κάνιγγος, οι απεργοί πείνας συμφωνούν, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός ο χώρος θα αποτελέσει και το χώρο της μόνιμης εγκατάστασής τους, μέχρι το τέλος της κινητοποίησής τους. Ομως, η ιδιοκτησία του κτιρίου υπαναχώρησε χτες από την πρώτη θετική της στάση.

Στο μεταξύ, επιτροπές Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστινίων προσφύγων, απεργών πείνας από τα Προπύλαια και το Πολυτεχνείο, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αίτημα να δοθεί μια απάντηση στο αίτημα πολιτικού ασύλου των Αφγανών απεργών πείνας.

Ο εισαγγελέας Εφετών, Σπ. Μουζακίτης, που ερευνά την υπόθεση παραμονής μεταναστών στη Νομική, κάλεσε για την Τετάρτη και την Πέμπτη οκτώ άτομα, για να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για τέλεση αδικημάτων, ακόμα και κακουργημάτων. Οι κλήσεις αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπα από την Πρυτανεία και από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης».Τα αδικήματα αφορούν, για την Πρυτανεία, σε παράβαση καθήκοντος και για την Επιτροπή αφορούν ακόμα και σε κακούργημα, συγκεκριμένα προώθηση και διακίνηση αλλοδαπών, όπως επίσης και διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας σημειώνει για τα πρόσφατα γεγονότα της Νομικής ότι επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες για την κατάργηση του ασύλου και την ένταση των αντιμεταναστευτικών μέτρων και της καταστολής. Καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να εκφράσουν τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματά τους.

Nα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν διεκδικώντας λύσεις για τα προβλήματα των μεταναστών, καλεί με ανακοίνωσή του τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με αφορμή τα γεγονότα της Νομικής. Καταγγέλει, επίσης, τη στάση της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. , επισημαίνοντας ότι «σιγοντάρουν και ανασκαλεύουν ρατσιστικές αντιλήψεις για τους μετανάστες».

Αστυνομοκρατούμενο σύστημα χορήγησης ασύλου

Την εφαρμογή του «αστυνομοκρατούμενου» μεταβατικού συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου ξεκίνησε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, χτες άρχισαν τη λειτουργία τους 10 επιτροπές αιτήσεων για πολιτικό άσυλο σε πρώτο βαθμό, ενώ από τα μέσα Γενάρη λειτουργούν 7 επιτροπές. Ηδη, εκκρεμούν 47.000 αιτήσεις, ενώ από χτες ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασής τους. Ετσι εφαρμόζεται το νέο ΠΔ 114/2010 που θα ισχύσει για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου, που ιδρύεται με το Ν. 3907/2011, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 26 Γενάρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το σχετικό ΠΔ, οι αποφάσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου παραμένουν υπόθεση δημόσιας τάξης, αφού «μετατίθενται» στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, από τις 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις. Παράλληλα, η συνέντευξη που θα δίνεται σε πρώτο βαθμό θα λαμβάνεται πάλι από αστυνομικό. Σύμφωνα με το μεταβατικό σύστημα, εξ ορισμού ορισμένα αιτήματα χορήγησης ασύλου χαρακτηρίζονται αβάσιμα (στη λεγόμενη ταχύρρυθμη διαδικασία εξέτασης που θα διαρκεί ως έξι μήνες). Η άλλη διαδικασία χαρακτηρίζεται «κανονική» και θα αφορά τα λεγόμενα βάσιμα αιτήματα με χρονικό όριο απόφασης το 12μηνο. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόσφυγας θα περιμένει για απάντηση «υπομονετικά» σε κάποιο κέντρο κράτησης.

Το υπουργείο ανακοίνωσε, επίσης, ότι όποιος αλλοδαπός επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του, τίθεται σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του κοινοτικού προγράμματος «εθελοντικού επαναπατρισμού». Οσοι προστρέξουν θα ...φιλοδωρηθούν με 300 ευρώ για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δείγμα της σκλήρυνσης της στάσης της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, είναι και η χτεσινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση να καταργήσει παλιότερη απόφαση για εξατομικευμένη νομιμοποίηση 15 αλλοδαπών, κυρίως από το Μαρόκο, η οποία τους είχε δοθεί μετά από απεργία πείνας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ: Η ασθένεια εργαζόμενου και η ανικανότητά του για εργασία συνιστά εργατικό ατύχημα, εφόσον προήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας και είχε ως συνέπεια την ολική ή μερική ανικανότητά του για εργασία, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Αρειος Πάγος υποχρέωσε την τσιμεντοβιομηχανία Χαλκίδας να καταβάλλει το ποσό των 50.000 ευρώ σε εργαζόμενο για την αναπηρία που του προκάλεσε, καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφαλείας με συνέπεια ο εργαζόμενος να υποστεί πνευμονοκονίωση και να καταστεί ανάπηρος.

Ειδικότερα, ο εργαζόμενος δούλευε στα Τσιμέντα Χαλκίδας επί μία δεκαετία, το 2001 υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από πνευμοκονίωση - πυριτίαση. Επίσης, από το ΙΚΑ κρίθηκε ανάπηρος σε ποσοστό 50% και πως η πάθησή του οφείλεται στο γεγονός ότι εισέπνεε επί δεκαετία την εκλυόμενη σκόνη από τους φούρνους παραγωγής τσιμέντου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τσιμεντοβιομηχανία δε χρησιμοποίησε ηλεκτρικά φίλτρα, δεν είχε σύστημα διαβροχής του ανθρακίτη και ελέγχου της αιωρούμενη σκόνης.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΦΕΑ 1967-74
«Συνεχίζουμε τον αγώνα και σήμερα»

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα, στις σημερινές συνθήκες, ενάντια στην πολιτική και τα μέτρα που παίρνουν Κυβέρνηση - ΕΕ και ΔΝΤ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, διακήρυξαν αγωνιστές της Αντιδικτατορικής πάλης, στην καθιερωμένη εκδήλωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967 - 74 που έγινε την περασμένη Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο, για τη νέα χρονιά.

Στην πετυχημένη εκδήλωση όπου συμμετείχαν εκατοντάδες αγωνιστές μέλη του Συνδέσμου και εκπρόσωποι αντιστασιακών φορέων (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΠΕΑΦΕ κλπ.) χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βασίλης Καλαματιανός. Αφού ευχήθηκε καλή υγεία και δύναμη στους παραβρισκόμενους - ανάμεσα στους οποίους, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο επί αρκετά χρόνια πρόεδρος του ΣΦΕΑ Μιχάλης Βαρδάνης κ.ά. - ο Β. Καλαματιανός επεσήμανε σχετικά με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται:

«...Φαίνεται ότι η λαϊκή ρήση "κάθε πέρσι και καλύτερα", την περίοδο που διανύουμε, ισχύει και με το παραπάνω (...) Οι κυβερνώντες, στο όνομα της σωτηρίας της χώρας - άλλοι σωτήρες, απ' τους σωτήρες που θα απαλλαγούμε... - καταπατούν κάθε έννοια ηθικής και δικαίου (...) Πού ακούστηκε να θεωρούνται νόμιμες πράξεις: Η ονομαστική και απόλυτη μείωση μισθών και συντάξεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με ταυτόχρονη μείωση συντάξεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η απελευθέρωση των απολύσεων κλπ... Αυτά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τα ονομάζουν μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό, οι λέξεις πια έχουν χάσει το νόημά τους», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος, επίσης, στις εξελίξεις σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα, ο ομιλητής επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει το δρόμο των υποχωρήσεων και παραχωρήσεων εθνικού πλούτου και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Συνεχίζουν στη λογική των συμφωνιών της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, δεν καθορίζουν ΑΟΖ και Αιγιαλίτιδα Ζώνη, παραπληροφορούν, ταυτίζοντας υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και, στο βάθος, προωθούν συνεκμετάλλευση με Τουρκία και αμερικάνικες εταιρείες στο Αιγαίο...», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει: «Δε χωρά αμφιβολία, το πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε, σάπισε, καιρός να πάμε για άλλες πολιτείες εργατικές»...

Νέος διορισμός συνηγόρων

Μετά και την άρνηση της τρίτης ομάδας των διορισμένων δικηγόρων να εκπροσωπήσουν τους κατηγορούμενους στη δίκη για την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», το δικαστήριο προχώρησε χτες, στο διορισμό των συνηγόρων που είχαν επιλέξει στην έναρξη της δίκης, οι 9 κατηγορούμενοι.

Να σημειωθεί, ότι οι κατηγορούμενοι, είχαν αποχωρήσει από τη δίκη και είχαν παύσει τους δικηγόρους τους, μετά την άρνηση του δικαστηρίου να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, στα οποία και επιμένουν. Υπενθυμίζεται ότι είχε ζητηθεί να μην παρακρατούνται οι ταυτότητες και να μην καταγράφονται τα στοιχεία όσων επιθυμούν να παραστούν στο ακροατήριο και να μαγνητοφωνούνται - απομαγνητοφωνούνται τα πρακτικά.

Επεισόδια στην Κερατέα

Επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και κατοίκων της Κερατέας που βρίσκονται εδώ και μέρες σε κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στη περιοχή Ομβριόκαστρο έγιναν για μια ακόμα φορά την Κυριακή το βράδυ στη Λεωφόρο Λαυρίου. Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ όταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι συνεπλάκησαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας διαδηλωτής και να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου. Μετά το περιστατικό αυτό οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών.

Εκδηλώσεις -Συνεστιάσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου(ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της (με κόψιμο και πίτας), την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 12 το μεσημέρι, στην Ταβέρνα «ΑΣΤΡΑ» του Δήμου Βύρωνα (δίπλα στο θέατρο Βράχων), τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103247820.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν η χορωδία και η Μαντολινάτα «Εύγερος».

Συγκοινωνίες: Λεωφορείο 732 Αγ. Φανούριος -Ζωοδόχος Πηγή (στάση τέρμα) και Τρόλεϊ Νο 11 (με στάση τέρμα). Τηλ. Ταβέρνας: 2107665700.

  • Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καλεί στη χρονιάτικη συνεστίασή της, που διοργανώνει, το Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011, ώρα 1 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52 - Αθήνα). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - τηλ.: 2108225407).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ