ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Στρατιωτικός μηχανισμός καταστολής και επεμβάσεων

Τη μεγαλύτερη πρόσδεση του Σώματος στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και το χτύπημα του κινήματος προωθεί η κυβέρνηση

Λιμενικοί επί το έργον, στη βίαιη καταστολή της μεγάλης ναυτεργατικής απεργίας, το Μάη του 2002
Λιμενικοί επί το έργον, στη βίαιη καταστολή της μεγάλης ναυτεργατικής απεργίας, το Μάη του 2002
Στη μετατροπή του Λιμενικού Σώματος σε στρατιωτική μηχανή που θα στρέφεται κατά των εργατικών αγώνων και ταυτόχρονα θα παίρνει μέρος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, στοχεύει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής», που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε στην τοποθέτησή του και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, ο οποίος παραδέχθηκε στην τοποθέτησή του ότι το Λιμενικό «βεβαίως θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ σε περιόδους κρίσεων», αφού, όπως είπε, πρόκειται για Σώμα συμπληρωματικό προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Είπε ακόμα ότι το Λιμενικό πρέπει να απεμπλακεί από την ναυτιλία, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που απορρέουν για τη χώρα μας από τη Συνθήκη Σέγκεν για τη φύλαξη των συνόρων, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της «διεθνούς τρομοκρατίας». Ο Χ. Παπουτσής ισχυρίστηκε ότι το Λιμενικό πρέπει να συνδράμει στο νέο δόγμα «εσωτερικής ασφάλειας» και είπε ότι το Σώμα δε στρατιωτικοποιείται, αφού ήδη είναι στρατιωτικό σώμα.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης είπε ότι το Λιμενικό μετατρέπεται σε νέο αναβαθμισμένο κατασταλτικό μηχανισμό και το προσωπικό του θα είναι στρατιωτικό σώμα. Πρόκειται, είπε, για μια στρατιωτική μηχανή, που θα στρέφεται κατά του αγώνα των ναυτεργατών και θα συνεργάζεται με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε αποστολές σε άλλες χώρες και στα διεθνή ύδατα, σε διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για μαζικό εκτοπισμό των Ελλήνων ναυτικών από την ακτοπλοΐα και την κατάργηση της 10μηνης λειτουργίας των πλοίων.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου επειδή το Λιμενικό αποκόπτεται από την εμπορική ναυτιλία, κάτι για το οποίο διαφωνούν όλοι οι φορείς, ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Κατά τάχθηκε ο ΛΑ.Ο.Σ. με την αιτιολογία ότι χάνεται η τεχνογνωσία που απέκτησε το Λιμενικό, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για αποστρατιωτικοποίηση του Σώματος.

Δραστηριότητες του φιλειρηνικού κινήματος

Στο επίκεντρο ο ρόλος του ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Πλούσια και πολύμορφη δράση αναπτύσσουν τις επόμενες μέρες η ΠΕΔΥΕ και οι κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Η Γραμματεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη της να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ», των Φράνσες Γκούντριχ και Αλμπερτ Χάκετ, στο θέατρο «ΑΝΕΣΙΣ», θεατρική σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς (Κηφισίας 14, στάση Μετρό Αμπελόκηποι), το Σάββατο 12 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. (απογευματινή παράσταση). Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Στέφανος Κυριακίδης, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Βάνα Ραμποτά, Αποστόλης Τότσικας, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Φαλελάκης, Μέλπω Κωστή, Ισιδώρα Δωροπούλου και Εφη Γούση. Η σκηνοθεσία είναι της Ρέινας Εσκενάζυ. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που θα διατίθενται από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56) και από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-3827.303 και 210-3843.444.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Τετάρτη 2 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Ιπποκράτους και Αρχιμήδους), με θέμα «Οι εξελίξεις, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, το Αιγαίο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις». Θα μιλήσει ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.
  • Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και το ρόλο του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ηρακλείου, σήμερα Τετάρτη 2 του Φλεβάρη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του «Οmma Studio» (Eυ. Φραγκάκη 13, έναντι Jumbo) με κεντρικό ομιλητή τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη, εκτελεστικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Την ίδια μέρα, θα γίνει συνάντηση των Επιτροπών Ειρήνης του νησιού για την προετοιμασία της διεθνούς συνάντησης των κινημάτων ειρήνης της λεκάνης της Μεσογείου, που θα πραγματοποιηθεί 18-19 του Μάρτη στην Κρήτη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Σ. Βενιζέλου), αφιερωμένη στον αγώνα του κουβανικού λαού, με θέμα «Νέο ΝΑΤΟ - Αιγαίο, φως στις μυστικές διαβουλεύσεις», θα μιλήσουν ο Μ. Σοφικίτης και ο Ν. Παπαναστάσης, απόστρατοι αξιωματικοί μέλη της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.
ΣΥΡΙΖΑ
Διαμάχη για το ρόλο της Γραμματείας

Δυσαρέσκεια προκάλεσε στην ηγεσία του ΣΥΝ η παρέμβαση πέντε μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκεινται στο «μέτωπο» του Αλ. Αλαβάνου, με την οποία επαναφέρουν το αίτημά τους να συνεδριάσει άμεσα η Γραμματεία. Η παρέμβασή τους ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στην πρόθεση του ΣΥΝ να διερευνηθεί η δυνατότητα επανεκκίνησης του σχήματος σε ένα διάστημα κάποιων μηνών, κατά το οποίο το ρόλο του συντονισμού θα αναλάμβανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, μαζί με τους επικεφαλής των συνιστωσών.

Οι Γ. Θεωνάς, Α. Νταβανέλλος, Ν. Γαλάνης, Δ. Τσακνιάς και Γ. Σαπουνάς ζητούν την άμεση σύγκληση της Γραμματείας και την προετοιμασία της τέταρτης πανελλαδικής συνδιάσκεψης, προκειμένου όπως αναφέρουν «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει τους πολιτικούς μας στόχους και να καθορίσει την πορεία του εγχειρήματος». Σημειώνουν ακόμα ότι «η εμμονή της ηγεσίας του ΣΥΝ να καταργήσει τη Γραμματεία (...) πέραν του ότι δεν έχει καμία πολιτική, ηθική και ιστορική νομιμοποίηση, είναι λειτουργικά χωρίς περιεχόμενο και επιπλέον δημιουργεί αμφιβολίες για το αν πράγματι ο στόχος είναι η επαναλειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ή απλά ο έλεγχός του».

Τη σύγκληση της Γραμματείας, που ο ΣΥΝ απορρίπτει επί του παρόντος, ζητούν και άλλες συνιστώσες του σχήματος. Η ΑΚΟΑ, με χτεσινή της ανακοίνωση, «βλέπει» την επαναλειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ να περνάει και μέσα απ' τη λειτουργία της Γραμματείας του, καθώς όπως αναφέρει «κανείς δεν έχει δικαίωμα να την καταργήσει» και η «συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με εκπροσώπους της Γραμματείας μια φορά το μήνα, δεν υποκαθιστά τη Γραμματεία». Τάσσεται επίσης υπέρ της πανελλαδικής συνδιάσκεψης το αργότερο ως τον Ιούνη.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
  • Για το Λιμενικό

-- Το Λιμενικό χαρακτηρίζεται στρατιωτικό σώμα και ορίζεται ότι το ένστολο προσωπικό του «έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα».

-- Συγκροτείται διεύθυνση «Παλλαϊκής Αμυνας Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης», για θέματα «σχεδίασης και χρησιμοποίησης των ελληνόκτητων πλοίων προς εξυπηρέτηση αναγκών διεθνών οργανισμών, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ».

  • Για τους ναυτεργάτες

-- Προδιαγράφεται ο μαζικός εκτοπισμός των Ελλήνων ναυτεργατών και από τα ακτοπλοϊκά πλοία (έχουν προηγηθεί τα ποντοπόρα και τα κρουαζιερόπλοια), με αντικατάστασή τους από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους ναυτεργάτες. Σχετικά με τα πληρώματα, το νομοσχέδιο αναφέρει: «Οσοι από το προσωπικό δεν είναι Ελληνες και τα καθήκοντά τους σχετίζονται με θέματα ασφαλείας, πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας». Με δεδομένο ότι οι οργανικές συνθέσεις των ακτοπλοϊκών πλοίων αποτελούνται από ελληνικά πληρώματα, με συλλογικές συμβάσεις και συγκροτημένα δικαιώματα, αυτό πρακτικά σημαίνει την έναρξη της διαδικασίας διωγμού τους.

-- Προβλέπεται ότι οι εφοπλιστές θα μπορούν να δρομολογούν και να αποδρομολογούν πλοία από τις γραμμές, κάτι που σημαίνει την οριστική κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ