ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στη Θεσσαλονίκη η σκυτάλη των κινητοποιήσεων

Το αγωνιστικό ραντεβού είναι μεθαύριο Σάββατο στην έκθεση «Ζωοτέχνικα»

Από την κινητοποίηση των αγροτών την προηγούμενη βδομάδα στο Αργος
Από την κινητοποίηση των αγροτών την προηγούμενη βδομάδα στο Αργος
Στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση «Ζωοτέχνικα» δίνεται μεθαύριο Σάββατο η συνέχεια των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησε η ΠΑΣΥ από τις 24 του Γενάρη. Το αγωνιστικό ραντεβού των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων είναι στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου. Από τα μέλη της ΠΑΣΥ στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να υπάρχει μαζική αγωνιστική παρουσία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Την έμπρακτη συμπαραράστασή τους θα εκφράσουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες προβάλλουν ως προοπτική την πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη κατά των μονοπωλίων, που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Μια διαφορετική πολιτική που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες, θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και θ' αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών και υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Με αφορμή την κινητοποίηση του Σαββάτου ο Γιώργος Ρίσκος, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, σε δήλωσή του στο «Ρ» ανέφερε τ' ακόλουθα: «Οι αγρότες και άλλες χρονιές αυτήν την εποχή συσκέπτονταν για τον τρόπο που θα διεκδικήσουν τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους. Φέτος όμως, ιδιαίτερα μέσα σ' αυτή την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, έχει χίλιους λόγους η αγροτιά να βγει και να αγωνιστεί, καθώς αντιμετωπίζει τον οικονομικό αφανισμό. Από τη μια οι τιμές του παραγωγού εδώ και 10 χρόνια είναι ίδιες και πολύ χαμηλές και από την άλλη όμως οι τιμές των εφοδίων, των καυσίμων κλπ έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη. Μέσα σ' αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΥ διοργάνωσε πολλές κινητοποιήσεις τις τελευταίες μέρες και πραγματοποιεί συλλαλητήριο το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από κοινού με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ θα υπάρχει και συμβολική συμμετοχή αγροτών με τα τρακτέρ τους. Από κοινού όλοι οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούμε προς την έκθεση «Ζωοτέχνικα» που πραγματοποιείται στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης. Ζητάμε τη μαζική συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς της ευρύτερης περιοχής για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, που θα λέει ότι οι παραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η αντιλαική αντιαγροτική πολιτική».

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αγωνιστικό ραντεβού στις 7 Φλεβάρη

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, στη 1 μ.μ. Εκείνη τη μέρα θα συνεδριάσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με θέμα την αγροτική πολιτική όπου αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Γραμματείες Αρκαδίας - Αργολίδας - Κορινθίας - Λακωνίας - Μεσσηνίας της ΠΑΣΥ, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Συνταχτείτε μαζί μας στον αγώνα επιβίωσης. Για ό,τι λέγαμε σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δικαιωθήκαμε. Γιατί λέγαμε την αλήθεια, όταν οι άλλοι την έκρυβαν. Οι πολιτικές τους μας καταστρέφουν, μην τους αφήσουμε να τις υλοποιήσουν. Αυτό το στόχο εξυπηρετούν και οι νέες προτάσεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ της περιόδου 2014 - 2020, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου.

Η απάντηση σ' αυτήν την πολιτική βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ: Στη θέση του καπιταλιστή αγρότη να δημιουργηθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, που, μαζί με τις καθετοποιημένες κρατικές παραγωγικές μονάδες, θα εξασφαλίζουν επαρκή και ασφαλή προϊόντα για τη διατροφή του λαού και την πρώτη ύλη για τις κρατικές μεταποιητικές μονάδες, αξιοποιώντας όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής, μέσα από κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό της οικονομίας και με λαϊκό έλεγχο».

Ατομικές συμβάσεις στην ΕΑΣ Παγγαίου...

Η διοίκηση απαιτεί μείωση του ωραρίου απασχόλησης

«Κερκόπορτα» για την άλωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ανοίγουν οι «γαλαζοπράσινες» διοικήσεις συνεταιριστικών οργανώσεων. Την αρχή πήγε να κάνει η ΝΕΟΓΑΛ και τη σκυτάλη την πήρε αμέσως η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παγγαίου, που έρχεται να επιβάλει «ατομικές συμβάσεις» στους εργαζόμενους και απαιτεί μείωση του ωραρίου κατά δύο ώρες με αντίστοιχη μείωση μισθού- ασφάλισης.

Η ΕΑΣ Παγγαίου, που εδρεύει στην Ελευθερούπολη Καβάλας, έχει οδηγηθεί σε υπερχρέωση, όχι με ευθύνη των εργαζομένων της, αλλά των διοικήσεών της. Εφτασε να έχει λιγότερους από 20 εργαζόμενους. Αλλά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Παγγαίου, Αχ. Καραγκιοζόπουλος, απαιτεί ατομικές συμβάσεις, μείωση ωρών εργασίας και μείωση αποδοχών. Ο κύριος αυτός εφαρμόζει άμεσα τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, της τρόικας, του μνημονίου και είναι από τους πρώτους που χαιρέτισε ως θετικά τα αρνητικά μέτρα που ετοιμάζεται να κάνει πράξη η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς. Ενα νομοσχέδιο που θα συρρικνώσει τους συνεταιρισμούς και θα ξεπουλήσει την περιουσία τους. Ενα νομοσχέδιο που είναι σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς και των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Ο Αχ. Καραγκιοζόπουλος υπηρετεί την πολιτική που οδηγεί στη λήψη μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, ο ίδιος, ωστόσο, κατέχει πολλές θέσεις... Εκτός από πρόεδρος της ΕΑΣ Παγγαίου, είναι και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Καβάλας, είναι γενικός γραμματέας στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, μέλος της διοίκησης σε ΣΕΚΕ και ΣΕΚΑΠ και αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Αγροτικού της ΝΔ. Το να κατέχει κάποιος πολλές θέσεις, ακόμα και επί αμοιβή, δεν είναι πρόβλημα... Πρόβλημα, για τον κύριο Καραγκιοζόπουλο και για τον κάθε Καραγκιοζόπουλο, είναι ότι με την πολιτική τους οι περιορισμένες αποδοχές των εργαζομένων γίνονται ακόμα πιο πενιχρές.

Το θέμα είναι πως όσο εφαρμόζεται η αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την οποία επιτάσσουν ΕΕ, ΚΑΠ, ΠΟΕ και μονοπώλια, η εργατιά και η αγροτιά θα βρίσκονται στους μόνιμα χαμένους. Οπως όλα δείχνουν ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς θα αποκλείσει από μέλη των συνεταιρισμών και από τη λήψη των αποφάσεων τους φτωχούς και μικρούς αγρότες. Για τους μικρούς και φτωχούς αγρότες το μέλλον είναι ξεκλήρισμα και ανεργία. Μείωση μισθών και ανεργία είναι επίσης το μέλλον και για τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές οργανώσεις, όπου, όπως φαίνεται, από τις 6.500 που είναι τώρα θα μείνουν μόνο 200 - 300. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει. Εργάτες και αγρότες πρέπει να αντιδράσουν και να την ανατρέψουν και με τους αγώνες τους να επιβάλουν μια άλλη, φιλολαϊκή πολιτική.


Κ. Δ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ψευτοεντυπώσεις με πετρέλαιο και βαμβάκι

Να δημιουργήσει ψευτοεντυπώσεις ότι μπορεί και να δοθεί φτηνό αγροτικό πετρέλαιο και ότι μπορεί και να δοθούν και αποζημιώσεις για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι επιχείρησε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με τέτοιες δηλώσεις και τέτοιες πρακτικές η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική δεν φτιασιδώνεται και δε γίνεται φιλοαγροτική. Οσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί να αποφευχθεί για τους αγρότες περαιτέρω επιβάρυνση και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε κάνει μια πρόταση για τη θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου. Επιφυλάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών να μελετήσει τα στοιχεία και να μας απαντήσει». Η κυβέρνηση όμως κατάργησε το πετρέλαιο θέρμανσης και έχει ανεβάσει στα ύψη το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής για τους αγροτοκτηνοτρόφους, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο. Και τώρα έρχεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πει ότι προτείνει να καθιερωθεί αγροτικό πετρέλαιο; Πρόκειται εμφανώς για κοροϊδία και η δήλωση αυτή έχει να κάνει σαφώς με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται και θα γίνουν σε πολλές περιοχές της χώρας προκειμένου να ριχτεί κι άλλη κυβερνητική στάχτη στα μάτια των αγροτοκτηνοτρόφων.

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, ο Κ. Σκανδαλίδης συνεχίζει να επικαλείται το θέμα της συγκομιδής και ότι ακόμα δε μαζεύτηκε όλη η παραγωγή. Κι όπως τόνισε: «Θέλω να πω ότι απόφασή μας είναι ο τρόπος αποζημίωσης να είναι μεικτός, δηλαδή η ζημιά από τη βροχή μέσω του ΕΛΓΑ και η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι μέσω των ΠΣΕΑ». Ο Κ. Σκανδαλίδης εμπαίζει και «παίζει» με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Οι ζημιές που καλύπτει ο ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν όσο επιτρέπει πλέον ο νέος νόμος και οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ για το πράσινο σκουλήκι στην πράξη σημαίνουν καλά κρασιά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ