ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
Για τις συμμαχίες και το Μέτωπο

Η πολιτική των συμμαχιών είναι για την ΕΤ απαραίτητος όρος στην πραγματοποίηση της ιστορικής της αποστολής. Κι αυτό γιατί η ΕΤ από την ίδια της τη θέση στην κοινωνία και μαζί με τους συμμάχους της, τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου και τα κοινωνικά κινήματα αποκτά τη δυναμική εκείνη συσπείρωση, που θα ανατρέψει το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και θα οικοδομήσει το σοσιαλισμό. Συνεπώς και για το Κόμμα μας, ως συνειδητή πρωτοπορία της ΕΤ, η πολιτική συμμαχιών είναι πολιτική αρχών με μακροπρόθεσμο στρατηγικό χαρακτήρα, που δε στοχεύει μόνο στην κατάκτηση της εξουσίας, αλλά και μετά απ' αυτή, στην περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Στην πολύχρονη ηρωική του πορεία το Κόμμα μας, στηριγμένο στη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία δημιούργησε συμμαχίες ανάλογα με τις ιστορικές συνθήκες και τους συσχετισμούς δυνάμεων. Η εμπειρία είναι πάντοτε πολύτιμη και για τα θετικά και για τα αρνητικά αποτελέσματα.

Οι Θέσεις του 16ου Συνεδρίου μας βοηθούν σημαντικά στη χάραξη της παραπέρα τακτικής του λαϊκού κινήματος, εκτιμώντας ότι ο αγώνας σήμερα ενάντια στα αποτελέσματα της αυξημένης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας συνδέεται περισσότερο και, εντάσσεται οργανικά στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση, στηρίζεται στη λενινιστική θέση ότι στην ανώτατη βαθμίδα ανάπτυξης του καπιταλισμού, στον ιμπεριαλισμό που οξύνεται παραπέρα η βασική αντίθεση, αλλά και οι άλλες αντιθέσεις, το σύστημα αδυνατεί να ξεπεράσει τις κρίσεις του με τον ίδιο τρόπο, όπως μέχρι εδώ. Ετσι διαμορφώνει νέους όρους εκμετάλλευσης της ΕΤ και εφαρμόζει τακτικές βαθύτερης διάβρωσης της συνείδησης της ΕΤ και των λαϊκών στρωμάτων, πότε καλλιεργώντας αυταπάτες και πότε βάζοντας σ' εφαρμογή όλους τους μηχανισμούς του για να χειραγωγήσει και ενσωματώσει το λαϊκό κίνημα.

Ο στόχος του είναι ένας, να διατηρήσει την εξουσία του. Η συμμαχία των δυνάμεων που έχουν συμφέρον ν' αντισταθούν, να αντεπιτεθούν, να συγκρουστούν μ' αυτή την πραγματικότητα, το κόμμα μας την ονομάζει Α-Α-Δ Μέτωπο πάλης, στόχος που είχε αποφασιστεί στο 15ο Συνέδριο. Οι Θέσεις του 16ου τώρα επικεντρώνουν την προσοχή μας και τον προβληματισμό μας στο πώς θα προχωρήσει αυτή η συμμαχία, παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις και την πρακτική των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Το καινούριο στοιχείο στο χαρακτήρα του Α-Α-Δ-Μ πάλης είναι ότι μιλάμε για συμμαχία κομμάτων, κινημάτων και κοινωνικοπολιτικών παραγόντων, για να οργανωθεί η πάλη του λαού, το λαϊκό κίνημα. Αντίστοιχη εμπειρία στη μεταπολεμική περίοδο δεν είχαμε, αφού οι συμμαχίες μας ήταν συμμαχίες κομμάτων. Η διαμορφωμένη σήμερα πραγματικότητα απαιτεί την αντιπαράθεση, τη σύγκρουση και τη ρήξη με τις κυρίαρχες δυνάμεις του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Συνεπώς απαιτείται να ετοιμαστεί ο στρατός της σύγκρουσης, δηλ. ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα πάρει με το μέρος του την πλειοψηφία της ΕΤ και των κοινωνικών κινημάτων. Μια άλλη προϋπόθεση για τη σύγκρουση είναι ο καθορισμός της γραμμής γύρω από την οποία θα συσπειρωθούν οι δυνάμεις που θα αναμετρηθούν. Ενα επίπεδο δηλ. συμφωνίας, μία γενική κατεύθυνση δράσης της συμμαχίας με προγραμματικό πλαίσιο και στόχους πάλης. Αυτή η γενική κατεύθυνση είναι η εναλλακτική λύση, ο άλλος δρόμος εξέλιξης και ανάπτυξης της Ελληνικής κοινωνίας που θα οδηγήσει στη λύση των προβλημάτων για το συμφέρον του λαού και όχι των μονοπωλίων, όπως συμβαίνει με τη σημερινή γενική κατεύθυνση.

Οσες δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν και συμφωνούν σ' αυτή την εναλλακτική λύση, θα έρθουν στη συμμαχία. Και βέβαια απαιτείται παραπέρα και ένα ορισμένο επίπεδο συμφωνίας για το διεθνή προσανατολισμό της χώρας, όσον αφορά τις συνεργασίες και σχέσεις της με άλλες χώρες και λαούς, πάντοτε με κριτήριο το όφελος του λαού και σταθερό στόχο το αδυνάτισμα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με την αποδέσμευση χωρών απ' αυτούς και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων.

Η εναλλακτική μας πρόταση λοιπόν έχει όραμα και στόχο. Είναι η ιδέα της λαϊκής οικονομίας που μπορεί να δρομολογηθεί μέσα από μια λαϊκή εξουσία. Αυτή η πιο συγκεκριμένη προσέγγιση που γίνεται με τις Θέσεις του 16ου Συνεδρίου είναι πολύ σημαντική, ξεφεύγει από τη λογική των σταδίων και βοηθά τους συμμάχους μας, αλλά και γενικά το λαό να σκεφτούν, να συζητήσουν και να καταλήξουμε ότι είναι ουτοπία και διαχείριση του συστήματος αν οι κοινές δράσεις σε καθημερινά προβλήματα δεν είναι προσανατολισμένες στην εναλλακτική λύση, στον άλλο δρόμο κατεύθυνσης, στην επιλογή, εκ των πραγμάτων, της αντίθεσης, λαός - μονοπώλια. Αλλωστε, μέσα στο Μέτωπο, δηλ. στη συμμαχία θα υπάρχει και πρέπει να υπάρχει διαπάλη ιδεών, είναι το στοιχείο εκείνο που θα πάει τη συμμαχία πιο πέρα, θα βοηθήσει στη σταθερότητά της και στη λήψη αποφάσεων και μέτρων με τη συμφωνία όλων των συμμάχων που κανείς δε θα υποτιμά ή θα υπερτιμά τον άλλο. Η δύναμη του κάθε συμμάχου, διατηρώντας ως κόρη οφθαλμού την αυτοτέλειά του (το παρελθόν μας διδάσκει), θα προσδώσει στη συμμαχία πολλαπλασιασμένη δυναμική και κύρος.

Ο στόχος της λαϊκής οικονομίας είναι ρεαλιστικός σήμερα και ας είναι σοσιαλιστικού χαρακτήρα, γιατί ως χώρα έχουμε τις προϋποθέσεις μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης.

Δυσκολίες και προβλήματα θα υπάρχουν, όμως η δυναμική του μετώπου, η συμπαράσταση της πλειοψηφίας του λαού, το βάθεμα της ταξικής συνείδησης της ΕΤ, η οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση και η επαγρύπνηση είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα διασφαλίσουν την ανάταση του λαϊκού κινήματος, την περιφρούρηση και σταθεροποίηση της λαϊκής εξουσίας.

Το ζήτημα της εξουσίας της ΕΤ και των συμμάχων της, το ζήτημα του σοσιαλισμού ή όχι θα τεθεί στην πορεία, όταν διαμορφωθούν οι επαναστατικές συνθήκες. Και στην πορεία όσο ισχυροποιείται το Κόμμα μας και ανεβαίνει η ταξική πάλη θα πειστούν και οι σύμμαχοί μας ότι και το δικό τους συμφέρον, αλλά και ολόκληρου του λαού και της χώρας (κι ας μην το πίστευαν ίσως από την αρχή) δεν μπορεί παρά να είναι ο σοσιαλισμός.

Ο ρόλος του εργατικού σ.κ. είναι αποφασιστικής σημασίας προϋπόθεση και κλειδί στο χτίσιμο του Μετώπου. Η ταξική συσπείρωση στο σ.κ. με τη δημιουργία του ΠΑΜΕ είναι ήδη ένα πολύ σημαντικό βήμα προς το στόχο της δημιουργίας του Μετώπου.

Εχουμε πολύ δύσκολο και ανηφορικό δρόμο από δω κι πέρα αλλά είμαστε αισιόδοξοι.

Ξέρουμε να σεβόμαστε τους συμμάχους μας με τις επιμέρους απόψεις τους και να βαδίζουμε πάνω σ' αυτά που συμφωνήσαμε, κατακτώντας βήμα - βήμα την ενότητα δράσης της ΕΤ με την ισχυροποίηση του ταξικού σ.κ. και τη διεύρυνσή του. Απαιτείται η αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων και στην οργάνωση του σ.κ. που δημιουργούν απογοήτευση, αλλά και αυταπάτες στους εργαζόμενους και εμποδίζουν την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και της διαλεκτικής σχέσης που έχει αυτή με τη δημιουργία συμμαχιών ανάμεσα στην ΕΤ και τους συμμάχους της. Ολες μας λοιπόν οι δυνάμεις ας ριχτούν στη μάχη ενάντια στη λογική της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού, που συστηματικά καλλιεργείται στο εργατικό σ.κ. Η ζημιά που ήδη έχει γίνει μέσα στην ΕΤ είναι πολύ μεγάλη. Απαιτείται αταλάντευτη πάλη και αντιπαράθεση με τις ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές απόψεις και ρήξη με την πρακτική τους.

ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ

Μέλος ΚΕ του ΚΚΕ

Μια θέση και μια πρόταση

Ηεξουσία ανθρώπων πάνω σε ανθρώπους είναι, όπως λέει ο Μαρξ, κοινωνικός - οικονομικός σχηματισμός (ή σύστημα). Επομένως η συμμαχία εναντίον της πρέπει να νοείται κοινωνικά - οικονομικά πρώτα.

Στο ΑΑΔΜ συμμετέχουν (εκτός από τα κινήματα: νεολαίας, γυναικών, προοδευτικής διανόησης, οικολογίας κ.λ.π., ιδίως το κίνημα ειρήνης, που υπήρχαν πριν την πάλη για το Μέτωπο κι έχουν θέση σ' αυτό με αυξανόμενη σημασία) η εργατιά, η αγροτιά και τα μεσαία στρώματα, όπως λέμε. Η (οικονομική) κοινωνική διαστρωμάτωση είναι, ως γνωστό, πάντα δεδομένη στην ταξική οργάνωση της κοινωνίας (διαίρει και βασίλευε) κι αυτή που μας ενδιαφέρει είναι μέχρι και τα μεσαία στρώματα (ενότητα των λαϊκών δυνάμεων). Οι άνθρωποι των μεσαίων στρωμάτων, αν δεν είναι εργατοϋπάλληλοι ή αγρότες, είναι - ή μπορεί να είναι - μικροί καπιταλιστές (εκμεταλλεύονται εργατική δύναμη δηλαδή, όταν και όπου χρειάζονται αυτό), που πρέπει να οργανωθούν συνεταιριστικά για να αντέχουν στον σημερινό ανταγωνισμό. Και ο συνεταιρισμός έχει εξέχουσα θέση στο σοσιαλισμό.

Ο Μαρξ, όταν μιλάει για την αναγκαιότητα συμμαχίας της εργατιάς και αγροτιάς κόντρα στους καπιταλιστές, ξεκινάει από το ζωτικό, το οικονομικό συμφέρον των αγροτών κι όχι από τις αυταπάτες τους ως ιδιοκτήτες. Λέει ότι είναι μόνο κατ' όνομα ιδιοκτήτες. Στην πραγματικότητα δουλεύουν για τις τράπεζες, τους συμβουλάτορες και λοιπά παράσιτα της κοινωνίας. Το ίδιο ισχύει σήμερα και για τους μικρούς καπιταλιστές. Αλλά κι αντίστροφα. Οπως οι μικροί καπιταλιστές, έτσι και οι αγρότες, πρέπει να οργανωθούν συνεταιριστικά.

Το ΑΑΔΜ είναι η μεγάλη συμμαχία συνδικαλιστών και συνεταιριστών της πόλης και της υπαίθρου, ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό. Για το σοσιαλισμό. Είναι η λαϊκή - δημοκρατική ένωση, ενάντια στη δικτατορία των διεθνικών μονοπωλίων και των τοποτηρητών τους. Η νίκη αυτής της ένωσης είναι η σοσιαλιστική επανάσταση. Τοπική, στην περιφέρεια του καπιταλιστικού κόσμου και παγκόσμια, στο κέντρο αυτού του κόσμου: η συντριβή του ιμπεριαλισμού. Από εδώ αρχίζει η συζήτηση για το λαϊκοδημοκρατικό κράτος: Στο περιεχόμενο (στη σημασία και στο ρόλο του), ίδιο με τη δικτατορία του προλεταριάτου. Στη μορφή, ανταπόκρισή μας στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης 50- 80 χρόνια τώρα.

Αν η παρατήρησή μας αρχίζει από την οικονομία, τότε η πολιτική μας είναι σαφής. Επίσης, η προϋπόθεση της ενότητας είναι ο ορισμός του κοινού: κοινός εχθρός, κοινός σκοπός. Από εκεί και πέρα η ενότητα είναι διαδικασία σύνθεσης αντιθέτων και σφυρηλατείται στην πάλη. Οπως στην παλιά και πάντα νέα, γιατί είναι γερά βασισμένη και δοκιμασμένη, συμμαχία εργατιάς - αγροτιάς.

Εμείς στο κάλεσμά μας για το ΑΑΔΜ λέμε ότι θέση σ' αυτό έχουν όλοι όσοι θίγονται από την πολιτική των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστών και θέλουν να παλέψουν εναντίον τους. Με το σκοπό της δική μας πάλης, το σοσιαλισμό, δε χρειάζεται να συμφωνούνε, λέμε. Φυσική συνέπεια είναι το δίλημμα: ή πάμε σκορποχώρι για μεγάλη σύγκρουση ή ντύνουμε στα κόκκινα μικροαστικές αυταπάτες και τις κάνουμε, στο όνομα της ενότητας, δικές μας αυταπάτες. Προς δόξα και του σεκταρισμού και του οπορτουνισμού, όπου άλλωστε ο ένας είναι υπαρξιακή προϋπόθεση του άλλου.

Το πρόβλημα που εκδηλώνεται εδώ είναι θεωρητικό έλλειμμα, με την έννοια ότι δεν αναπτύχθηκε παραπέρα ο Μαρξισμός -Λενινισμός, μέσα από την εξέταση της καπιταλιστικής εξέλιξης της εποχής μας και της ταξικής πάλης σ' αυτήν. Με τη Σοβιετική Ενωση εισήλθε η ανθρωπότητα στο σοσιαλισμό. Κι αυτό κανείς και τίποτα δεν μπορεί να το ακυρώσει.

Η Σοβιετική Ενωση έγινε από τα πράγματα το αντίπαλο δέος. Με ζητούμενο όμως να αποκατασταθεί το προλεταριάτο και πρώτα -πρώτα το προλεταριάτο του κέντρου του καπιταλιστικού κόσμου, στον ιστορικό του ρόλο ως αντίπαλου δέους. Η αποκατάσταση αυτή, μια επίπονη (και μακρόχρονη;) διαδικασία, με αφετηρία την επανίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς και την πάλη για αποτροπή ή κατάργηση της διχοτόμησης της Ευρώπης, είναι δυνατή από τη δεκαετία του '50 και μετά. Μέχρι τότε ισχύουν προσωρινές αναγκαιότητες. (Ολα για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας).

Η φασιστική αναγκαιότητα των διεθνικών μονοπωλίων δεν μπορεί παρά να μεγαλώνει. Και η λαϊκή - δημοκρατική ένωση ήταν και είναι η επαναστατική απάντηση των αντιφασιστών της Γης (προς εξέταση το κράτος αυτής της ένωσης). Αυτά και πολλά άλλα, από την ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων κυρίως, πρέπει να τα εξετάσει μια επιτροπή επιστημόνων, που μπορεί και πρέπει να εκλεγεί τώρα, από κομμουνιστικά κόμματα και του κέντρου και της περιφέρειας του καπιταλιστικού κόσμου, αλλά και χωρών όπου έγινε σοσιαλιστική επανάσταση. Για να αξιοποιείται η πείρα όλης της εργατιάς της Γης. Η επιτροπή αυτή θα είναι αφ' ενός μεν ο πρόδρομος της προς επανίδρυση Λενινιστικής Διεθνούς (Λενινιστικής, για την αναγκαία σύνδεση με την πρώτη μεγάλη άνοδο του Κομμουνιστικού Κινήματος), αφ' ετέρου δε, διευρυνόμενη, το Ινστιτούτο και Πανεπιστήμιο της εργατιάς της Γης μετά την επανίδρυση.

Η Κομμουνιστική Διεθνής σίγουρα θα επανιδρυθεί στα επόμενα 20-30 χρόνια. Το θέμα είναι να επανιδρυθεί στα επόμενα 3-5 χρόνια. Η Διεθνής μας είναι μεγάλη οργανωτική κατάκτηση, που προϋποθέτει αντίστοιχα μεγάλη θεωρητική κατάκτηση.


Σ. ΑΣΙΑΤΗΣ
Γερμανία

Για τη δουλιά μας στη μειονότητα

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανοιχτά έχουν διακηρύξει, με το νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ, ότι μπορούν να επεμβαίνουν σε μια χώρα, όταν κατά τη γνώμη τους παραβιάζονται τα δικαιώματα της μειονότητας σ' αυτή τη χώρα. Είναι γνωστό δε, ότι σε καπιταλιστική χώρα είναι αδύνατο η μειονότητα να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, γιατί ένα από τα βασικά γνωρίσματα του καπιταλισμού είναι οι διακρίσεις και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ετσι πρακτικά τα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορούν εύκολα να αξιοποιούν το χαρτί της μειονότητας για να επεμβαίνουν, όταν τα οικονομικά και πολιτικά τους συμφέροντα το επιβάλλουν.

Η εμπειρία από τη ζωή της μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους, που συμμετείχε και συμμετέχει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, απέναντί της, επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση.

Ετσι παραμένει άλυτο και οξύνεται το πρόβλημα της μειονοτικής εκπαίδευσης, με κεντρικό ζήτημα τη λειτουργία εθνικού σχολείου (σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιωτικού δικαίου, που φοιτούν μόνο παιδιά της μειονότητας, που καθιερώθηκε με τη Συνθήκη της Λοζάνης), που διασπά την εργατική τάξη από τη ρίζα, όπως έλεγε κι ο Λένιν. Το πρόβλημα του Μουφτή. Στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης υπάρχουν από δύο Μουφτήδες (θρησκευτικοί αρχηγοί της μειονότητας, με περιορισμένες δικαστικές εξουσίες). Ο διορισμένος από το ελληνικό κράτος και ο εκλεγμένος, με μια διαδικασία που δεν αναγνωρίζεται σαν νόμιμη (της Ξάνθης διώκεται ακόμα για αντιποίηση αρχής. Της Ροδόπης έφτασε η υπόθεσή του σε αρμόδιο δικαστήριο της ΕΕ και δικαιώθηκε), που όμως αυτός έχει τη μεγαλύτερη εκτίμηση μέσα στη μειονότητα.

Το πρόβλημα της εκλογής της διαχειριστικής επιτροπής της μειονοτικής περιουσίας, γνωστής σαν βακούφια. Αν και έχουν δοθεί άπειρες υποσχέσεις, ακόμα διορίζεται από το ελληνικό κράτος αυτή η επιτροπή.

Κοντά σ' αυτά, τα υπαρκτά προβλήματα, συγκεκριμένοι συντηρητικοί κύκλοι της μειονότητας έχουν αναγάγει το ζήτημα του προσδιορισμού της μειονότητας σε μείζον πρόβλημα, αξιοποιώντας τις ευαισθησίες, δικαιολογημένες, των εργαζομένων της μειονότητας.

Από την άποψη δε της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, η περιοχή Αν. Μακεδονίας - Θράκης είναι η έβδομη χειρότερη της ΕΕ και μέσα στις τρεις περιφέρειες της χώρας μας, με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, φτώχειας, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Στα πλαίσια της περιφέρειας (Αν. Μακεδονίας - Θράκης), στη μειονότητα θα βρεις τη μεγαλύτερη φτώχεια, ανεργία, αναλφαβητισμό, το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε:

Το ιστορικό παρελθόν στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τις εθνικιστικές προκαταλήψεις που έχουν καλλιεργήσει οι αστικές τάξεις των δύο χωρών στους λαούς τους.

Την ύπαρξη συντονιστικού οργάνου των ενεργειών της μειονότητας (Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή), εκλεγμένο με κάποια διαδικασία και με αρμοδιότητα να αντιμετωπίζει ΜΟΝΟ τα προβλήματα της μειονότητας.

Τότε, καταλήγουμε στην εκτίμηση ότι υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν, αν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση, στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ανάλογα με τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και στις δύο χώρες (Ελλάδα -Τουρκία), να χρησιμοποιήσουν τη μειονότητα για να επέμβουν, ανάλογα με τα συμφέροντα που θα έχουν.

Αυτή είναι η κατάσταση και καλούνται οι κομμουνιστές και οι εργαζόμενοι που ανησυχούν, να αγωνιστούν για να την αλλάξουν, να δυσκολέψουν την εφαρμογή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να τα ανατρέψουν.

Κατά τη γνώμη μου, η μόνη γραμμή πάλης που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, είναι η γραμμή που διατυπώνεται στις Θέσεις (σελ. 27 - 28) «... Ενεργητικά στο πλευρό κάθε λαού ή μειονότητας... στα στρατηγικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών χωρών».

Αυτή η γραμμή πάλης προϋποθέτει αναγνώριση του γεγονότος ότι εκτός από την ταξική διάκριση η μειονότητα υφίσταται ακόμα διακρίσεις, που έχουν τη ρίζα τους σε τεχνητές διαιρέσεις (Χριστιανοί - Μουσουλμάνοι, Ελληνες - Τούρκοι) και ότι η άρση αυτών των διακρίσεων, όπως και η άρση των ταξικών διακρίσεων, είναι υπόθεση του συνόλου των εργαζομένων, πρώτα και κύρια του ταξικού εργατοσυνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και όλης της χώρας.

Με άλλα λόγια, όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνο οι μειονοτικοί, με πρωτοπόρους εκείνους που ανήκουν στο ταξικό εργατοσυνδικαλιστικό κίνημα, είναι ανάγκη να παλεύουν για την απαλλαγή της μειονότητας ΚΑΙ από αυτές τις θρησκευτικοφυλλετικές διακρίσεις. Δηλαδή, το συνδικαλιστικό κίνημα με πρωτοπορία τις ταξικές δυνάμεις, είναι ανάγκη να διατυπώνει σε όλα τα επίπεδα, μαζί με τα άλλα αιτήματα και το αίτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της μειονότητας, που ανέφερα στην αρχή. Παράλληλα να αναγνωρίζει και να παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη την υπαρκτή θρησκευτική και φυλετική διαφορετικότητα της μειονότητας. Να σέβεται, με άλλα λόγια και να παίρνει σοβαρά υπόψη στο πλησίασμα αυτού του κομματιού των εργαζομένων, εκείνο που ο κάθε μειονοτικός εργαζόμενος αισθάνεται ότι είναι.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι της μειονότητας από το πολιτικό και κοινωνικό καπέλο των πολιτικών εκπροσώπων, σε Ελλάδα και Τουρκία, του ιμπεριαλισμού. Να πλησιάσουν και να πάρουν τη θέση τους στο μαζικό κίνημα, ιδιαίτερα στο ταξικό εργατοσυνδικαλιστικό, άρα και σε κάθε επιμέρους μέτωπο και έτσι στην πορεία συγκρότησης του ΑΑΔ Μετώπου.

ΝΙΚΟΣ ΦΑΚΙΡΙΔΗΣ

Κομοτηνή

Τι θέλουμε

Κατ' αρχήν, η ίδια η συνεδριακή διαδικασία να αποδώσει πιστά την αναμφισβήτητη αίγλη και ακτινοβολία που εκπέμπει το Κόμμα μας και η επιστημονική του κοσμοθεωρία.

Να είναι συνέδριο θαρραλέο, να απαντήσει ντε φάκτο στον αντίπαλο, αλλά και προς τους αλληθωρίζοντας για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Να ανοίξει διάπλατα την πρόταση για το Μέτωπο μέσα από πλατιές συμμαχίες, συνεργασίες και με μη κομμουνιστικές δυνάμεις της κοινωνίας, και όλους όσοι θίγονται από τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Να εντείνει τις πρωτοβουλίες για τη συνεννόηση παραπέρα κομμουνιστικών - εργατικών κομμάτων, με στόχο ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο κατά κύριο λόγο θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση και την παραπέρα προπαγάνδιση του υπέρτερου της σοσιαλιστικής διεθνοποίησης της οικονομίας, μέσω της προλεταριακής αλληλεγγύης των λαών, απέναντι στην οικονομία της καπιταλιστικής αγοράς. Να σταθμίσει και να ζυγίσει πιθανόν και ευρύτερες αποχωρήσεις από θεσμικά όργανα του αστικού κράτους (κύρια συνδικαλιστικά). Να πει δυο κουβέντες παραπάνω για το ρόλο των θρησκειών και της μεταφυσικής, καθώς και για το κατάντημα των Ολυμπιακών Αγώνων και της αθλητικής ιδέας, και της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

Να ανοίξει ιδεολογικό μέτωπο υπεράσπισης του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα, για να μαθαίνουν οι νέοι του κόσμου ποιος σήκωσε τον άνθρωπο στα δυο του άκρα, ποια ανάπτυξη επιτεύχθηκε από τις δυνάμεις της εργασίας στις σοσιαλιστικές χώρες και η βοήθεια που δόθηκε στις υπανάπτυκτες χώρες και τα εθνικά τους κινήματα.

Ανάγκη επιτακτική να χρεοκοπήσουμε την ιστορία που γράφουν οι «νικητές» και με βάση τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα για τη ζωή των λαών αυτών μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και για να πάψει, επιτέλους, να ακούγεται το αισχρό «τι θα γίνουμε, Ρωσία;», που μας απευθύνουν οι δουλοπάροικοι του «Λευκού Οίκου».

Σύντροφοι, το ΚΚΕ είμαστε εμείς οι ίδιοι, τα μέλη, τα στελέχη, από τις πόλεις μέχρι τα πιο μικρά χωριά και νησιά.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε και τη μεγάλη ευθύνη να το περπατήσουμε στη μεγάλη πορεία για το καλό του λαού. Εμείς είμαστε οι ντελάληδες της ιδεολογίας του και οι υλοποιητές (αδόκιμος όρος) της πολιτικής του. Εχουμε αξίες και συνείδηση. Ομως, δεν αρκούν.

Ιδίως σήμερα με τα πολυσύνθετα προβλήματα, τα οποία ο αντίπαλος επιχειρεί να ιδεολογικοποιεί και να τα παρουσιάζει σαν αναγκαία ή αυτονόητα, απαιτείται γνώση, εξειδίκευση, μόρφωση, απαιτείται καθημερινή μελέτη και ενημέρωση για τα πάντα.

Αυτά, μαζί με την αυταπάρνηση στο κομματικό καθήκον, την ανυποχώρητη συλλογική μαζική δράση μέσα στο λαό και τις μέγιστες αντοχές που εκδηλώνουμε στις ιδεολογικές και άλλες πιέσεις του συστήματος, στοιχειοθετούν την προσωπικότητα ενός πρωτοπόρου κομμουνιστή, ο οποίος στο χώρο που ζει και δραστηριοποιείται αναγνωρίζεται, εκτιμιέται, γίνεται παράδειγμα. Τέτοια μέλη, νομίζουμε, επιδιώκει να έχει το Κόμμα και τέτοια μέλη και στελέχη μπορούν να δώσουν απάντηση στο πώς θα διαμορφωθεί η λαϊκή πλειοψηφία, που θα γκρεμίσει τα μονοπώλια και την εξουσία τους, και το ρόλο που θα έχει το ΚΚΕ στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Σύντροφοι, πέραν των άλλων, χρειαζόμαστε και έμπνευση στην τακτική του αγώνα, και η έμπνευση επισκέπτεται τα προετοιμαζόμενα μυαλά. Να αποδείχνεται καθημερινά η προετοιμασία μας εκεί που πιο εύκολα διαπλάθεται η συνείδηση, στο καμίνι της εκμετάλλευσης, στη δουλιά, στο σωματείο, στο σύλλογο, στην επιτροπή ειρήνης, παντού να γίνουμε οι σύγχρονοι σταχανοβιστές της αντιιμπεριαλιστικής δράσης.

Να σηκώσουμε τα ζητήματα, που ο λαός μας εκδηλώνει ευαισθησίες και εκφράζει μια αντιιμπεριαλιστική απέχθεια. (αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις, Αιγαίο, προάσπιση συνόρων, σχέσεις φιλίας με λαούς).

Με βάση τις εξελίξεις και τα γεγονότα, να καθορίζουμε την πολιτική μας δράση. Δεν είναι δυνατόν η εφοπλιστική αδηφαγία να «βουλιάζει» 80 ψυχές και να μην βγάζουν στο δρόμο οι κομμουνιστές συζητήσεις και συσκέψεις για να εξηγήσουν στο λαό όσα κρύβουν ή παραποιούν τα στρατολογημένα στον αντίπαλο κανάλια.

Σύντροφοι, μεγάλα τμήματα του λαούς μας είναι απογοητευμένα, ζουν σε άσχημες συνθήκες μέσα σε ένα πλέγμα ομηρίας, εκβιασμών, τρομοκράτησης, αλλά και δυσαρέσκειας για την κατάσταση και περιμένουν φως από κάπου. Πρέπει να είναι ζήτημα τιμής για μας να μας εμπιστευτούν και να μας ακολουθήσουν.

Ομως, πρέπει να μας δουν, να μάθουν τις θέσεις μας, να τους πείσουμε ΤΩΡΑ να πάρουν μέρος στην αντίσταση και το νέο ΕΑΜ που χτίζεται στα πλαίσια του Μετώπου, ενάντια σε κάθε τι που καταστρέφει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Τώρα πρέπει να γίνει η μεγάλη παρέμβαση από τους κομμουνιστές, πριν την εξαθλίωση και την καθολική παράδοση των συνειδήσεων.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την ιδεολογική αντίσταση πρωτοπόρων της σκέψης και της δράσης στην Ευρώπη και στις άλλες ηπείρους ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Να εκμεταλλευτούμε τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και να αντεπιτεθούμε.

Καλούμε το 16ο Συνέδριο να επεξεργαστεί αναλυτικά, και με βάση τις εξελίξεις, την πολιτική πρόταση του 15ου Συνεδρίου για το Μέτωπο, να εκλέξει ΚΕ αντάξια των προσδοκιών μας, να προσεγγίσει τα ζητήματα, που αφορούν το Κόμμα, την κοινωνία, το λαό και τον τόπο, με κομμουνιστική αντίληψη και υπευθυνότητα, να δώσει έμφαση στην ανάδειξη και πολιτική στελεχών και να καλέσει με μανιφέστο το λαϊκό κίνημα, τους καλοπροαίρετους τίμιους ανθρώπους, όπου κι αν ανήκουν, όλη την κοινωνία και κύρια τα μέλη και στελέχη του Κόμματος να βάλουμε πλάτη ενεργά και με τη συμμετοχή του ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, να χτίσουμε το Μέτωπο των λαϊκών συμφερόντων απέναντι στα άνομα συμφέροντα της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας και των ξένων υποστηριχτών της.


ΝΟΤΙΣ ΔΟΥΚΑΣ
Κρεμαστή Ρόδου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ