ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΗΠΑ: Απαγόρευση του συνδικαλισμού με νόμο!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές συγκρότησαν την περασμένη Τετάρτη μια μεγάλη διαδήλωση στην πόλη Μάντισον, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ. Το αίτημά τους ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθεί ο κυβερνήτης της πολιτείας, Σκοτ Ουόκερ, το οποίο απαγορεύει στο συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων να συνάπτει συλλογική σύμβαση εργασίας! Με άλλα λόγια, ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν απαγορεύει με νόμο το συνδικαλισμό των εργαζομένων.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ έχει πάρει διαστάσεις στις ΗΠΑ, αφού από την έκβασή της θα κριθεί η τύχη ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου οι τοπικές κυβερνήσεις στο όνομα της κρίσης επιχειρούν να περιορίσουν (ή να απαγορεύσουν) τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, πίσω από τις επιθέσεις κατά των συνδικάτων βρίσκεται η απόφαση για τη δραστική περικοπή των μισθών και των συντάξεων. Και τι λέει γι' αυτό ο δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ;

«ΣΥΜΦΩΝΩ ότι πρέπει να υπάρξει κάποια περικοπή των μισθών, αλλά η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν είναι σωστή», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, χωρίς όμως να κάνει τίποτα για να σταματήσει την επίθεση κατά των συνδικάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ουισκόνσιν η τοπική κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο με τον οποίο αυξήθηκαν κατά 50% οι εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για τη συνταξιοδότησή τους και κατά 12,6% οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Υπολογίζεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος θα χάσει με τις ρυθμίσεις αυτές πάνω από 5.000 δολάρια το χρόνο...

ΤΟ ΟΥΙΣΚΟΝΙΝ έχει μια μεγάλη ιστορία εργατικών αγώνων. Εξάλλου, εκεί ιδρύθηκαν μερικά από τα πολυπληθέστερα συνδικάτα του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ και εκεί ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος που κατοχύρωνε το δικαίωμα σύναψης συλλογικής σύμβασης των δημοσίων υπαλλήλων το 1959.

ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο Νιου Τζέρσι, όπου η κυβέρνηση της πολιτείας προωθεί νόμο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές 41.082 δολάρια (στο μέσο όρο περίπου) θα πληρώσει φέτος για τη σύνταξη και την περίθαλψή του 5.700 δολάρια παραπάνω από τα 2.750 που πλήρωνε μέχρι τώρα, δηλαδή περίπου το 14% του εισοδήματός του.

Επιπλέον θα πρέπει να εργαστεί 8-10 χρόνια παραπάνω για να πάρει μια ετήσια σύνταξη 15.800 δολαρίων, μικρότερη κατά 3.000 δολάρια από αυτήν που ίσχυε πριν από 20 χρόνια!

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ, πάντως, ότι ένα μεγάλο κομμάτι της επίθεσης κατά των εργαζομένων στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους στις ΗΠΑ, το έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις των πολιτειών με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο ρόλο του παρατηρητή - Πόντιου Πιλάτου. Θα το δούμε αυτό και στα μέρη μας με τον «Καλλικράτη»...

Αύξηση ορίων

«Πράσινο φως» για τη γενική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έδωσε την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφους των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στα οποία συμμετέχουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αντιστοίχως.

Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε το σύνολο των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτίμησε ότι οι τρεις απειλές κατά του ασφαλιστικού συστήματος είναι η ανεργία, η γήρανση του πληθυσμού και η οικονομική κρίση.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το κόστος της περίθαλψης και συνταξιοδότησης των ηλικιωμένων θα φθάσει, το 2060, το 4,75% του Ακαθάριστου Ευρωπαϊκού Προϊόντος, ενώ το προσδόκιμο όριο ζωής των ανδρών την ίδια χρονιά θα φθάσει από τα 75 έτη που είναι σήμερα στα 84 και των γυναικών, από τα 82 χρόνια που είναι σήμερα, θα φθάσει τα 89 έτη.

Σύμφωνα, δε, με τις προβλέψεις, τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών πρόκειται μέχρι το 2060 να διπλασιασθούν, φθάνοντας το 53,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Χωρίς καμιά αναφορά στα κέρδη του κεφαλαίου, η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου ενοχοποιεί για την κατάσταση των συνταξιοδοτικών συστημάτων το «μη μισθολογικό κόστος» και έτσι προτείνει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ανάλογα με το προσδόκιμο όριο ζωής, την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές και την ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες των κρατών - μελών παίρνουν «εντολή» για την έγκριση όλων των αντιδραστικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», τόσο για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, όσο και για το εργασιακό καθεστώς.

NESTLE - ΚΕΡΔΗ Θεαματική αύξηση καθαρών κερδών ανακοίνωσε για τη χρήση του 2010 η ελβετική «Nestle», στα 34,2 δισ. ελβετικά φράγκα (35,6 δισ. δολάρια), έναντι 10,4 δισ. φράγκων το 2009. Τα κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων του πλανήτη ενισχύθηκαν από την πώληση της εταιρείας οφθαλμικών ειδών «Alcon», στη φαρμακευτική «Nοvartis», έναντι 24,5 δισ. φράγκων. Εάν τα έσοδα της πώλησης εξαιρεθούν από τα αποτελέσματα της «Nestle», η εταιρεία παρουσιάζει πτώση κερδών κατά 7%, στα 9,7 δισ. φράγκα.

ΗΠΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2011, αλλά προβλέπει μια πολύ αργή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας τα προσεχή έτη. Η Fed προέβλεψε ανάπτυξη μεταξύ του 3,4 και 3,9% το 2011, ενώ το Νοέμβρη προέβλεπε ανάπτυξη από 3,0 ως 3,6%. Το ποσοστό της ανεργίας θα ανέρχεται μεταξύ του 8,8 και 9,0% κατά μέσο όρο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

NABUCCO - ITGI Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις για τη συγχώνευση δύο στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια προγραμμάτων αγωγών φυσικού αερίου, του Nabucco και του αγωγού Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία (ITGI), σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς και πολιτικούς κύκλους. Η φιλολογία για πιθανή συνεργασία ή συγχώνευση ή σύνδεση των προγραμμάτων Nabucco και ITGI έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς και τα δύο προγράμματα προσβλέπουν στα αποθέματα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ