ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλεί για να επιβάλει υπακοή στην πολιτική της

Κανόνας στην κυβερνητική προπαγάνδα η συκοφάντηση όποιου αντιστέκεται στις ανατροπές που προωθεί

Κλιμακώνει η κυβέρνηση την επίθεση σε όποιον αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική της με συκοφάντηση των αγώνων και απειλές. Διαφημίζοντας τις φιλομονοπωλιακές ανατροπές που προωθούνται στην Υγεία και στις συγκοινωνίες, ο Γ. Πεταλωτής έκανε ξανά χτες λόγο για «συντεχνίες που ξεβολεύονται» και παρουσίασε τις απεργίες είναι σαν έργο «όσων επενδύουν στη δημιουργία αναστάτωσης και χαοτικών καταστάσεων».

Για να δημιουργήσει μάλιστα εντυπώσεις, ισχυρίστηκε αυθαίρετα και προκλητικά ότι απέναντι στους απεργούς «είναι όλη η ελληνική κοινωνία, το κοινωνικό σύνολο που βλέπει επιτέλους με κόπο και με αγώνα κάτι να αλλάζει». Ο Γ. Πεταλωτής βάφτισε «προστασία του δημοσίου συμφέροντος» τις απειλές για καταστολή και την κυβερνητική προσπάθεια να καλλιεργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού», ενώ προσπάθησε να απαξιώσει ειδικά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, λέγοντας συκοφαντικά ότι «έχουν ιδιαίτερο κομματικό χαρακτήρα».

Στο ίδιο πνεύμα, χαρακτήρισε και αυτός «τζαμπατζήδες» όσους δεν πληρώνουν τα διόδια και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς και προκλητικά προσπάθησε να παρουσιάσει την κυβέρνηση σαν πολέμιο των εργολάβων που λυμαίνονται τους δρόμους, λέγοντας: «Εμείς ερχόμαστε και βάζουμε τέρμα σε ασυδοσίες (...) επαναδιαπραγματευόμαστε τις συνθήκες και τις συμβάσεις που υπέγραψε το 2007 η ΝΔ για τα διόδια, έτσι ώστε να μειωθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό».

Δείχνοντας ωστόσο ότι ο φόβος της κυβέρνησης είναι η συλλογική και οργανωμένη ανυπακοή στην πολιτική της, ο Γ. Πεταλωτής είπε: «Αλίμονο αν φτάσουμε (...) στο ότι δεν πληρώνω και σε ανυπακοή. Εκεί έχουμε να κάνουμε με την κατάρρευση ενός ολόκληρου πλέον κοινωνικού συστήματος».

Κατά τα άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «προνόμια» τα ποσά που πετσόκοψε η κυβέρνηση από το πενιχρό εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων και ανέξοδα υποσχέθηκε ψίχουλα για την προστασία πλατιών λαϊκών στρωμάτων από την απόλυτη εξαθλίωση, λέγοντας ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και ένα δίχτυ προστασίας σε κοινωνικό επίπεδο για τους Ελληνες πολίτες οι οποίοι είναι αδύναμοι και έχουν προβλήματα».

Προσπαθώντας τέλος να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν είναι μόνιμα και στρατηγικού χαρακτήρα και προκειμένου να υφαρπάξει την ανοχή των εργαζόμενων και του λαού, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι «προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να αποκαταστήσουμε το εισόδημα των εργαζομένων, εφόσον και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν (...) τηρώντας απαρέγκλιτα τους στόχους μας (...) σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορέσουν να αποκατασταθούν οι απολαβές των Ελλήνων πολιτών, με τρόπο όμως που θα είναι ξεκάθαρος, κοινωνικά δίκαιος και εξορθολογισμένος».

Συνεδριάζει το Υπουργικό

Τρία νομοσχέδια που υλοποιούν πλευρές της στρατηγικής του μνημονίου συζητούνται στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία και την ίδρυση ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών για το νέο σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων μελετών και δημοσίων έργων, καθώς και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Μεσίτες αστικών συμβάσεων σχετικών με ακίνητα και λοιπές διατάξεις».

Επίσης στη συνεδρίαση θα επικυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την «αναστολή των πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές».

Στην Αθήνα σήμερα το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ

Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων σχέσεων, που οικοδομεί η κυβέρνηση με το κράτος του Ισραήλ

Με στόχο τη σύσφιξη της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής συμμαχίας, έφτασε χτες στη Θεσσαλονίκη το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ, για συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Είναι η πρώτη φορά που η λεγόμενη «Διάσκεψη των Προέδρων» των μεγαλύτερων Αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων (όπως η American Jewish Committee και η Anti-Defamation League) επισκέπτεται την Ελλάδα.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο Ελληνας πρωθυπουργός, η οποία συμπίπτει χρονικά με τα γεγονότα της ισραηλινής επίθεσης στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν στη Γάζα, πέρυσι το καλοκαίρι. Κατά το τελευταίο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Γ. Παπανδρέου είχε συμπεριλάβει συνάντηση με εκπροσώπους του αμερικανοεβραϊκού λόμπι, υπογραμμίζοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τον ισχυρότατο πολιτικό ρόλο που παίζουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο οι συγκεκριμένες ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο, σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, ο Ντέιβιντ Χάρις, σημαίνον στέλεχος του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, είχε περιγράψει το περίπλοκο και επικίνδυνο για την Ελλάδα πλέγμα των ανταγωνισμών στην περιοχή, ως εξής: «Η επιλογή Ερντογάν να στηρίζει το Ιράν, τη Συρία, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, προκαλεί λύπη και απογοήτευση στην εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ήδη διακόψει την παραδοσιακή στήριξη που παρείχε στην Αγκυρα, ενώ ανάλογα συναισθήματα επικρατούν σε όλα τα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον».

Το εβραϊκό λόμπι βρέθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη. Αύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ημερίδα για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλο, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο και Επικρατείας Χ. Παμπούκη.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
Μένος για Τουρκοκύπριους διαδηλωτές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού, μετά και τη συνάντηση της Γενεύης, αναμένεται να συζητήσουν στη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου. Ενόψει της συνάντησης, ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, κάλεσε τους δύο ηγέτες να πάρουν «σκληρές αποφάσεις» για το μέλλον του νησιού.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων ενάντια στο καθεστώς της Τουρκίας, τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί στο κατεχόμενο μέρος του νησιού και τον εποικισμό, που απειλεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα με αφανισμό. Αίτημα των κινητοποιήσεων είναι, επίσης, η λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Μετά τις απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους διαδηλωτές και την υπόδειξη στον Ντ. Ερογλου να μεριμνήσει για την καταστολή τους, δέκα εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής πλατφόρμας προσπάθησαν τη Δευτέρα να επιδώσουν υπόμνημα στην τουρκική πρεσβεία, χωρίς ωστόσο κανείς να δεχτεί να την παραλάβει. Οι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές αναφέρουν ότι υπάρχει συσκότιση στην τουρκική κοινή γνώμη και καταδικάζουν τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο τελευταίος επανήλθε χτες για να πει ότι «τα πανό στις διαδηλώσεις προκαλούν ζημιά στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και διευκολύνουν τους Ελληνοκύπριους», σημειώνοντας με νόημα ότι έγιναν οι «αναγκαίες προειδοποιήσεις προς τους αξιωματούχους» του ψευδοκράτους. Χαρακτήρισε ακόμα το Κυπριακό «εθνική υπόθεση» της Τουρκίας.

Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθάρισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ανάμειξη στις διαδηλώσεις που διοργανώνονται στα κατεχόμενα», υπογραμμίζοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι, ως Κύπριοι που είναι, έχουν τη δική τους αξιοπρέπεια».

Από τη χθεσινή κινητοποίηση

Motion Team

Από τη χθεσινή κινητοποίηση
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την απομάκρυνση των ξένων βάσεων και στρατηγείων από την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων που συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την έξοδο της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, απαίτησε χτες η ΕΔΥΕΘ, με τη συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου μίλησε ο Ν. Ζώκας, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Φλεβάρη στο Κιλκίς, για την αντιμετώπιση διαδηλωτών και την καταστολή πλήθους σε κατοικημένες περιοχές, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένα μέτρο, καμία δύναμη δε θα είναι σε θέση να σταματήσει τους αγώνες των λαών ενάντια στην κοινωνική αδικία, ενάντια στη ληστρική εκμετάλλευση, ενάντια στην κλοπή του πλούτου των λαών, ενάντια στην άδικη "ειρήνη" που επιβάλλουν με τη βία οι ισχυροί της νέας τάξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ