Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα σήμερα το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ

Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων σχέσεων, που οικοδομεί η κυβέρνηση με το κράτος του Ισραήλ

Με στόχο τη σύσφιξη της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής συμμαχίας, έφτασε χτες στη Θεσσαλονίκη το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ, για συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Είναι η πρώτη φορά που η λεγόμενη «Διάσκεψη των Προέδρων» των μεγαλύτερων Αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων (όπως η American Jewish Committee και η Anti-Defamation League) επισκέπτεται την Ελλάδα.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο Ελληνας πρωθυπουργός, η οποία συμπίπτει χρονικά με τα γεγονότα της ισραηλινής επίθεσης στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν στη Γάζα, πέρυσι το καλοκαίρι. Κατά το τελευταίο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Γ. Παπανδρέου είχε συμπεριλάβει συνάντηση με εκπροσώπους του αμερικανοεβραϊκού λόμπι, υπογραμμίζοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τον ισχυρότατο πολιτικό ρόλο που παίζουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο οι συγκεκριμένες ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο, σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, ο Ντέιβιντ Χάρις, σημαίνον στέλεχος του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, είχε περιγράψει το περίπλοκο και επικίνδυνο για την Ελλάδα πλέγμα των ανταγωνισμών στην περιοχή, ως εξής: «Η επιλογή Ερντογάν να στηρίζει το Ιράν, τη Συρία, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, προκαλεί λύπη και απογοήτευση στην εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ήδη διακόψει την παραδοσιακή στήριξη που παρείχε στην Αγκυρα, ενώ ανάλογα συναισθήματα επικρατούν σε όλα τα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον».

Το εβραϊκό λόμπι βρέθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη. Αύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ημερίδα για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλο, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο και Επικρατείας Χ. Παμπούκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ