Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επείγουσα ανάγκη για μέτρα ανακούφισης

Η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση, γιατί μας απασχολεί πάρα πολύ το ζήτημα των μεταναστών, εμείς δεν τους διαχωρίζουμε σε νόμιμους και σε παράνομους. Ολοι είναι μετανάστες, και οι οικονομικοί, και αυτοί που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Είναι πραγματικά εκρηκτικό πρόβλημα, που μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Βεβαίως έχει και ανθρωπιστικές πλευρές, αλλά έχει και ευρύτερες, πάρα πολύ ουσιαστικές. Η ανάλυση των θέσεών μας συγκεντρώθηκε σε τέσσερα σημεία. Πρέπει να σταματήσει ο διαχωρισμός νόμιμοι και παράνομοι, καθώς και οι υψηλοί τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης, περί επαναπροώθησης και περί τιμωρίας των παρανόμων.

Πρώτον, η κυβέρνηση να διεκδικήσει την αναθεώρηση του "Δουβλίνου 2", να μην εφαρμόζει αυτή την απόφαση και να δώσει έγγραφα στους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα.

Και να εξασφαλιστεί να φύγουν με ασφάλεια. Να παλέψει για να σταματήσει αυτό το αίσχος του "Δουβλίνου 2". Είναι πανευρωπαϊκό θέμα και δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, που γίνεται χώρα - υποδοχέας πολλών μεταναστών.

Δεύτερον, υπάρχει το θέμα του πολιτικού ασύλου. Με βάση και τα ισχύοντα, η έννοια πολιτικό άσυλο αντιμετωπίζεται διευρυμένα, δηλαδή μπορούν να πάρουν πολιτικό άσυλο όλοι εκείνοι οι οποίοι προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κατοχή, που διώκονται για τις ιδέες τους, που υπάρχει ένα καθεστώς βίας. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να δίνουμε 1%, ενώ ακόμα και στην Ευρώπη, που δεν είναι και πολύ προοδευτική σε αυτά τα θέματα, να δίνεται 30% στους προερχόμενους από αυτές τις χώρες. Πρέπει να δοθεί πολιτικό άσυλο, σε όσους προέρχονται μάλιστα από: τη Σομαλία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, είναι συγκεκριμένες οι χώρες, που εντάσσονται στην κατηγορία των χωρών που μπορεί να δοθεί πολιτικό άσυλο.

Τρίτον, υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι λόγω της ανεργίας δεν έχουν σύμβαση εργασίας, ζουν όμως χρόνια στην Ελλάδα. Σε αυτούς πρέπει να δίνεται ανανέωση της παραμονής. Και οι ίδιοι όταν αύριο δε βρίσκουν δουλειά θα φύγουν, τι θα κάνουν; Για δουλειά ήρθαν στην Ελλάδα. Και τέλος υπάρχουν αυτοί οι οποίοι ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα, έχουν πια δημιουργήσει δεσμούς με την Ελλάδα, αυτοί πρέπει να νομιμοποιηθούν, εφόσον βεβαίως το θέλουν.

Δεν έχουμε την αίσθηση ότι αντιμετωπίζεται πλήρως το πρόβλημα με αυτές τις τέσσερις λύσεις, αλλά εν πάση περιπτώσει μπορεί να εξασφαλίσει μία ομαλή κατάσταση στην Ελλάδα, όπου και οι μετανάστες θα ζουν αυτά που ζουν όλοι οι Ελληνες εργαζόμενοι.

Τέλος, δεν υπάρχει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα και η Ελλάδα, είναι από τις δυνάμεις εκείνες που προκαλούν την αύξηση των οικονομικών μεταναστών και των διωκόμενων από διάφορες χώρες, λόγω της πολιτικής της στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Επομένως, δεν μπορεί να κάνουμε τους αθώους και να εμφανίζεται η Ελλάδα ως θύμα της μετανάστευσης. Είναι θύτης και πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, που να μη φορτώνονται τα βάρη αυτοί που δε φταίνε για το ότι φεύγουν μαζικά από τις χώρες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ