ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα η ολοήμερη κινητοποίηση
  • Το πρωί με συσκέψεις, συζητήσεις, περιοδείες και εξορμήσεις, οι ταξικές δυνάμεις απλώνουν τη δράση τους σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά
  • Το απόγευμα έχουν οριστεί δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με κοινό τόπο συνάντησης τα δημαρχεία των πόλεων

Σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε επιχείρηση, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, σήμερα, μέρα ολοήμερης κινητοποίησης που έχουν οργανώσει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, θα ακουστεί μαζικά και δυναμικά το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων.

Σήμερα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και την Πελοπόννησο θα ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, άνεργοι, η σπουδάζουσα νεολαία. Με συγκεντρώσεις και κοινό τόπο συνάντησης το απόγευμα τα δημαρχεία δεκάδων πόλεων, θα πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα ενάντια στην επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, στην ανεργία, στην εκ περιτροπής απασχόληση, στην ακρίβεια, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας. Η σημερινή μέρα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο τόσο για την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη, όσο και για την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης.

Από το πρωί οι ταξικές δυνάμεις στην Αττική θα βρίσκονται σε εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις με τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο. Στο δημόσιο τομέα, οι ταξικές δυνάμεις θα αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας (12.00 μ. - λήξη ωραρίου), προχωρώντας σε συγκεντρώσεις και μαζώξεις σε κάθε χώρο των επιτροπών αγώνα. Περιοδείες θα γίνουν σε υπουργείο Βιομηχανίας, Εσωτερικών, ΕΟΤ, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Τυπογραφείο και ΟΑΕΕ (Ακαδημίας). Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αττικής καλεί τους εργαζόμενους, είτε είναι συμβασιούχοι (που έχουν 24ωρη απεργία) είτε είναι μόνιμοι (και έχουν στάση εργασίας 11 π.μ. - λήξη ωραρίου), σε κάθε δήμο, να δράσουν με συγκεντρώσεις, καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Με τους εργάτες στα εργοστάσια

Στον ιδιωτικό τομέα, οι ταξικές δυνάμεις, θα αξιοποιήσουν την αυριανή μέρα, με πανεξορμήσεις, συζητήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, περιοδείες και συσκέψεις. Ετσι:

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών προχωρά σε στάση εργασίας των λογιστών όλης της χώρας, αύριο, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Οι λογιστές θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΕΒ στη 1 μ.μ. και στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών στις 2 μ.μ.
  • Στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος θα δοθεί βαρύτητα στα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου όπως στην ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, το ΜΠΟΞΕΡ - ΦΕΙΔΑΣ, τον ΜΠΟΥΡΝΑΖΟ, την ELITE κλπ.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί το πρωί συγκέντρωση στο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ και σε ΣΠΑΤΑ, Λ. Συγγρού και Θησέως. Επιπλέον, θα προχωρήσει σε εξορμήσεις σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, ενημερώνοντας για την απεργία, σε ΟΑΕΔ και σε νυχτερινό σχολείο στο Αιγάλεω.
  • Στον κλάδο του Μετάλλου: ΓΑΒΑΛΑΣ, ΜΕΒΑΚΟ, ΒΙΕΜΕΤ, ΕΥΡΩΚΑΜΤΙΚΗ, ΚΡΑΝΤΕΞ, ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ, ΖΥΓΟΜΕΤΑΛ.
  • Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους στην ICAP και στους εμποροϋπάλληλους στο MALL Αγ. Δημητρίου.
  • Στις τηλεπικοινωνίες: ΟΤΕ ΝΗΜΑ, ΟΤΕ ΑΘΗΝΑΣ, ΟΤΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.
  • Στον κλάδο τροφίμων - γάλακτος - ποτών: ΚΑΤΣΕΛΗΣ, TASTY, ΝΙΚΑΣ, ΦΑΓΕ και ΕΒΓΑ.
  • Στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού: CITYbank, PRObank, ΕΘΝΙΚΗ Πραξιτέλους, ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΕΜΠΟΡΙΚΗ.
  • Στον κλάδο της ενέργειας: ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Ασπροπύργου, ΕΚΟ Εμπορία, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών, ΤΕΡΝΑΚ και ΔΕΗ.
  • Στο επισιτισμό - τουρισμό - ξενοδοχεία: ROYAL OLYMPIC, HILTON και METROPOLITAN.
  • Σε Τύπο - Χαρτί: MDK, ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Στο επίκεντρο της πάλης των ταξικών συνδικάτων είναι τα θέματα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Σε αυτό το πλαίσιο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας θα περιοδεύσουν σήμερα στη «Βιβλιοσυνεργατική».

Στον Πειραιά

Στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή είναι το ραντεβού των ταξικών δυνάμεων στον Πειραιά, που έχουν ορίσει το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Επιπλέον, σήμερα, και μέχρι την ώρα του συλλαλητηρίου, έχουν επίσης προγραμματιστεί μια σειρά από αγωνιστικές δράσεις που θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί. Ξεχωρίζει η ναυτεργατική σύσκεψη που θα γίνει στις 11 π.μ. στην ΠΕΜΕΝ. Τη διοργανώνουν η Ενωση Μηχανικών, ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), η Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ), η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΕΝ. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, θα γίνει παρέμβαση στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να δυναμώσει η οργανωμένη ανυπακοή

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενόψει και της απεργίας στις 23 Φλεβάρη

Τα βήματα που γίνονται στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο και η ανάγκη να δυναμώσει η παρέμβαση του ταξικού κινήματος, σχεδιασμένα, με στόχο και προοπτική, αναδείχθηκε μέσα από την πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ που έγινε το βράδυ της Τρίτης, με μαζική συμμετοχή συνδικάτων και εργαζομένων, από όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από μια σειρά χώρους δουλειάς. Πρώτο καθήκον για τις ταξικές δυνάμεις είναι η επιτυχία των σημερινών κινητοποιήσεων και της απεργίας στις 23 του Φλεβάρη, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στον αγώνα αντίστασης στην εφαρμοζόμενη πολιτική και συσπείρωσης καινούριων δυνάμεων στην οργάνωση της αντεπίθεσης, για την ανατροπή. Να δυναμώσει η οργανωμένη ανυπακοή.

Στη σύσκεψη ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε πως «σήμερα μπροστά στην κατάσταση που δημιουργείται από την αντεργατική λαίλαπα, όταν ο εργαζόμενος δεν ξέρει από πού του έρχεται το χτύπημα, καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι σε καμία περίπτωση δεν αρκεί η διαμαρτυρία και η αντίσταση απέναντι σε ένα μόνο εργοδότη. Αυτό δε σημαίνει ότι δε δίνουμε σημασία στην ανάπτυξη αγώνων για τα συγκεκριμένα προβλήματα σε μια συγκεκριμένη επιχείρηση. Αντίθετα, συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξή τους. Ομως δίνουμε προοπτική αποτελεσματικότητας. Πατώντας πάνω στους συγκεκριμένους αγώνες ανοίγουμε μαζικά, θαρρετά την κουβέντα με τους εργαζόμενους για το κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί ο αγώνας τους να έχει αποτελέσματα. Πολιτικοποιούμε τη δράση των συνδικάτων μας. Και όταν λέμε πολιτικοποίηση δεν εννοούμε μόνο την καταγγελία της κυβέρνησης και της πολιτικής τους. Εννοούμε το άνοιγμα της κουβέντας σχετικά με τα όρια αυτού του καπιταλιστικού συστήματος που θα περάσει από πάνω μας και πάνω από τα παιδιά μας για την ανταγωνιστικότητά του, θα φτάσει και στους μισθούς Κίνας ή πείνας.

Να προβάλουμε τη δυνατότητα της εργατικής τάξης να «δουλέψει» αυτή η ίδια τη μηχανή της οικονομίας προς όφελός της. Να το κάνουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα ανά χώρο και κλάδο. Να αναδείξουμε ότι είναι δυνατό αυτό να γίνει με ενωμένη, αποφασισμένη και ταξικά προσανατολισμένη εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «καθοριστικό ζήτημα είναι να οργανώνονται και να συγκεντρώνονται συνεχώς νέες δυνάμεις που θα αποτελέσουν μια μάχιμη δύναμη κατά εργοστάσιο, κατά κλάδο, η οποία θα μάχεται σχεδιασμένα, με στόχο και προοπτική. Θα μπορεί να αξιοποιεί τις γενικές πολιτικές εξελίξεις και τις οικονομικές εξελίξεις ανά κλάδο, να τις μπολιάζει ώστε να βοηθάει τους εργαζόμενους να κατανοούν ποια είναι η διέξοδος που προτείνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Και πρόσθεσε πως όλες οι πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα πρέπει να έχουν στόχο την επιτυχία των κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ. «Από σήμερα κιόλας να ενεργοποιήσουμε και να βάλουμε στη μάχη κι άλλον κόσμο. Να προχωρήσουμε στη δημιουργία απεργιακών επιτροπών, σε χώρους δουλειάς. Ετσι θα βοηθήσουμε να "ξεσκαλώσουν" δυνάμεις. Να πάμε στους χώρους δουλειάς και να βάλουμε τους συναδέλφους να συζητήσουν για την απεργία, να τους βάλουμε σε ευθύνη, να τους χρεώσουμε δουλειά. Να προετοιμάσουμε τους εργαζόμενους, γιατί ο αγώνας θα έχει βάθος, μάκρος, θα είναι σκληρός και χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σχέδιο. Να δουλέψουμε στοχοπροσηλωμένα, με τη γραμμή του ΠΑΜΕ που επιβεβαιώνεται καθημερινά».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία

Σήμερα, στις 10 π.μ., η παναττική συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ πραγματοποίησαν, χθες, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ΙΚΑ και τη δυσφορία τους συνολικά για την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Λίγο νωρίτερα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις έδωσαν συνέντευξη Τύπου, ενόψει της παναττικής πανσυνταξιουχικής συγκέντρωσης, που πραγματοποιείται σήμερα, στις 10 το πρωί, στο Σύνταγμα με πορεία ως το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση που είχαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ Κωσταντίνο Νικόλη, μετά από την άρνηση του Ροβέρτου Σπυρόπουλου να τους δεχθεί, ζήτησαν να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που καταργούν τις 59 υπηρεσίες του Οργανισμού οδηγώντας σε παραπέρα συρρίκνωση και διάλυση το ΙΚΑ, ενώ παράλληλα απαίτησαν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία. Οι απαντήσεις του υποδιοικητή του ΙΚΑ ενίσχυσαν τις ανησυχίες τους, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θα εξασφαλίσει καλύτερο σύστημα Υγείας τόσο για τους συνταξιούχους όσο και για τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων και του ΙΚΑ. Παράλληλα, απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τις «κοινοπραξίες» ανάμεσα σε ιδιώτες γιατρούς και γιατρούς του ΙΚΑ, για το πώς θα καλύπτονται οι ανάγκες όλου του πληθυσμού, ποιο θα είναι το κόστος (ύψος) των εξετάσεων που θα καλύπτει το «βασικό πακέτο νοσηλείας», ποιας ποιότητας παροχές υγείας θα μπορεί να προσφέρει το ΙΚΑ μετά την κατάργηση των 59 υπηρεσιών του Οργανισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα, το λόγο πήραν ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Παναγιώτης Βαβουγιός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Λέκκας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Γιάννης Ζώης πρόεδρος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Διονύσης Γιαννούλης γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΣΕ και ο Χαράλαμπος Στούνος εκπρόσωπος από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΤΑ.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων κάλεσαν όλους τους απόμαχους της δουλειάς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα, αλλά και στην απεργία στις 23 του Φλεβάρη.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Στον αγώνα μαζί με τους εργάτες

Σήμερα, μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης για τις ταξικές δυνάμεις, οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις. Θα γίνουν παρεμβάσεις για τη δωρεάν μετακίνηση από την Επιτροπή Αγώνα ΣΕΛΕΤΕ στο σταθμό «Ειρήνη», από τις Επιτροπές Αγώνα Φιλοσοφικής Σχολής, ΕΜΠ, Φυσικομαθηματικής, Ιατρικής στους σταθμούς «Κατεχάκη» και στις στάσεις των λεωφορείων γύρω από τις σχολές, από την Επιτροπή Αγώνα Πανεπιστημίου Πειραιά στο σταθμό «Πειραιά» και από τις Επιτροπές Αγώνα ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά στους σταθμούς «Μεταξουργείο» και «Αιγάλεω».

Επίσης, οι Επιτροπές Αγώνα της Νομικής (ΝΟΠΕ) και της Φυσικομαθηματικής θα κάνουν κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, οι Επιτροπές Αγώνα της Γεωπονικής στον Ειδικό Λογαριασμό της Σχολής, η Επιτροπή Αγώνα του Παντείου στον πρύτανη του Παντείου, για να δοθούν τα συγγράμματα στους φοιτητές.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν και στη Χαλκίδα, στη Λαμία, στη Λιβαδειά και την Αμφισσα από τις δυνάμεις του ΜΑΣ και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας και Λαμίας. Στη Χαλκίδα θα γίνει παρέμβαση για τη δωρεάν μετακίνηση στα αστικά λεωφορεία. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ θα κάνουν κινητοποίηση στο Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ. Στη Λαμία, στη Λειβαδειά και την Αμφισσα θα γίνουν εξορμήσεις σε εργοστάσια, νοσοκομεία, σχολεία κ.α.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) καλεί σε συμμετοχή στις σημερινές πολύμορφες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ.

Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής επιτέθηκαν και πάλι στις απεργίες, επικαλούμενοι τις συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο, στους χρήστες κοινωνικών υπηρεσιών κ.λπ. Μάλιστα, επικαλούνται και «παραδείγματα» από τη διεθνή πραγματικότητα, όπου κατά τη διάρκεια μιας απεργίας λειτουργούν σε ένα βαθμό κλάδοι που απεργούν και νουθετούν τους εδώ εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο. Γιατί το κάνουν;

Κατά αρχήν, τα παραδείγματα από τη «διεθνή πραγματικότητα» οι πολέμιοι των απεργιών τα χρησιμοποιούν κατά πως τους βολεύει. Γιατί μπορεί να έχουμε απεργίες κατά τις οποίες τα δρομολόγια των δημόσιων συγκοινωνιών συνεχίζουν έστω και μειωμένα να γίνονται, αλλά έχουμε και απεργίες όπου για μέρες (Γαλλία) απέκλεισαν τα διυλιστήρια παραγωγής καυσίμων, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να κινούνται εκατομμύρια αυτοκίνητα. Μόλις προχτές, στην Πορτογαλία το μετρό «νέκρωσε» από την απεργία των εργαζομένων. Προφανώς, οι τελευταίοι δεν έγιναν είδηση στα δελτία των οκτώ, γιατί αυτοί, δεν εναρμονίζονται με την άποψη που έχουν περί απεργιών οι εγχώριοι κήρυκες.

Κάθε όμως συνδικάτο που παλεύει ταξικά υπέρ της εργατικής τάξης, το όπλο της απεργίας δεν μπορεί παρά να το χρησιμοποιήσει για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής πίεσης, είτε προς την κυβέρνηση, είτε προς την εργοδοσία, είτε απέναντι και στους δύο. Αλλωστε, κάθε απεργία, ιδιαίτερα όταν γίνεται σε χώρους και κλάδους που προσφέρουν «δημόσιες υπηρεσίες» αναπόφευκτα - έστω προσωρινά - θα έχει κάποιες συνέπειες για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών. Και, ταυτόχρονα, δεν είναι όλοι οι κλάδοι το ίδιο. Σε μια απεργία, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για τα επείγοντα περιστατικά, ενώ δε στρέφεται ενάντια στο λαό. Αλλά μια καθολική κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, πρέπει να βρίσκει την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και να μην αντιμετωπίζεται ως ταλαιπωρία για την οποία την απόλυτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση που χτυπά τους μισθούς των εργαζομένων και αυξάνει τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες, επομένως καθόλου δε στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου.

Ισα - ίσα, λοιπόν, οι κινητοποιήσεις είναι υπέρ των επιβατών, υπέρ των ασθενών, υπέρ δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, αφού υπερασπίζονται δημόσια κοινωνικά αγαθά, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το λεωφορείο και τον ηλεκτρικό, το μετρό για λίγες ώρες ακόμα και για μια δυο - μέρες. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι εκτός από χρήστες και καταναλωτές είναι πρωτίστως εργαζόμενοι. Αυτό καθορίζει το είναι τους και τη ζωή τους, τη ζωή της οικογένειάς τους. Ετσι, κάθε αγώνας μιας ομάδας ή ενός κλάδου εργαζομένων για το δικαίωμα στην εργασία, για το δικαίωμα στο μεροκάματο, για καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, δεν μπορεί παρά να αφορά όλους τους εργαζόμενους. Κάθε νίκη και κατάκτηση μιας ομάδας εργαζομένων είναι, και πρέπει να είναι, υπόθεση όλων των εργαζομένων. Οπως και κάθε ήττα είναι ήττα για όλους τους εργαζόμενους. Γιατί, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από ειδικότητα, κλάδο, σχέση εργασίας είναι στην ίδια βάρκα. Και αυτό που οι εχθροί των εργατικών κινητοποιήσεων εμφανίζουν ως «ταλαιπωρία» είναι και δεν μπορεί να μην είναι το μικρό «τίμημα» στον κοινό αγώνα. Είναι μια μορφή αλληλεγγύης σε αυτούς που παλεύουν. Είναι η ελάχιστη συνεισφορά της εργατικής τάξης, απέναντι σε ένα κομμάτι της ίδιας της τάξης τους που κάθε φορά αγωνίζεται.

Η προσπάθεια των ίδιων πάντα κύκλων να επικεντρώνεται η συζήτηση στη μορφή και στις συνέπειες μιας απεργίας, αλλά ποτέ στο περιεχόμενό της, είναι ένα μόνιμο προπαγανδιστικό τερτίπι. Οι λέξεις «χάος στο κέντρο», «ταλαιπωρία για τους επιβάτες» είναι το αλάτι και το πιπέρι κάθε είδησης για οποιαδήποτε κινητοποίηση, από την οποία «ω του (δημοσιογραφικού) θαύματος!» δε θα ακούσεις για ποιους λόγους με ποια αιτήματα γίνεται αυτή η κινητοποίηση. Ομως οι κατ' επάγγελμα συκοφάντες των απεργιακών αγώνων καθόλου δεν νοιάζονται ούτε για τις δημόσιες συγκοινωνίες και τους επιβάτες, ούτε για τη δημόσια υγεία και τους ασθενείς, ούτε για τους συνταξιούχους, ούτε για τους νησιώτες. Είναι οι ίδιοι που στηρίζουν πάντα όλα τα μέτρα και όλες τις πολιτικές που τους αφαιρούν δικαιώματα. Τους σκέφτονται και τους ανακαλύπτουν μόνο όταν πρόκειται να επιτεθούν στους αγώνες των εργαζομένων. Και οι νουθεσίες τους για άσκηση του απεργιακού δικαιώματος χωρίς «απεργία» και απεργούς, είναι άρνηση στην πράξη κάθε αγώνα που θίγει την κοινωνική τάξη πραγμάτων, είναι τελικά συνηγορία και υπεράσπιση για να μην αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο σε αυτήν την κοινωνία.

ΔΗΠΑΚ
Κάλεσμα στους συλλόγους για την απεργία στις 23 Φλεβάρη

Κάλεσμα προκήρυξης απεργίας στις 23 Φλεβάρη απευθύνει η ΔΗΠΑΚ στους συλλόγους των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ και των εκτάκτων στα ΤΕΙ. Στην ανακοίνωσή της τονίζει: «είναι φανερό περισσότερο από ποτέ ότι δεν χωράνε ατομικές λύσεις, ο συλλογικός αγώνας και η συμπόρευση με το λαϊκό κίνημα είναι η μόνη διέξοδος. Είναι η ώρα να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση σε αυτήν την επέλαση, από το επιστημονικό δυναμικό, τους φοιτητές, το σύνολο των εργαζομένων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του μνημονίου, της ΕΕ και των υποστηρικτών της».

Με βάση και τα παραπάνω η ΔΗΠΑΚ «καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ/ΕΠ/εκτάκτων ΤΕΙ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία για τις 23 Φεβρουαρίου. Να εκφράσουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και στην εφαρμογή του "μνημονίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση". Να απομονώσουμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ, ΤΕΙ) που αποτελούν στήριγμα για την κυβερνητική πολιτική. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το ΠΑΜΕ, το κίνημα των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων αγροτών». Παράλληλα, καλεί τους εκπαιδευτικούς σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ «να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των διδασκόντων ΠΔ407 και των εκτάκτων ΤΕΙ».

Συγκεντρώσεις σε 32 δήμους στην Αθήνα

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες, με κοινό τόπο συγκέντρωσης τα δημαρχεία των πόλεων, έχουν οριστεί σε 32 πόλεις στην Αθήνα, σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στα πλαίσια της ολοήμερης μέρας κινητοποίησης που έχει οριστεί από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Αναλυτικά, συγκεντρώσεις θα γίνουν στους δήμους:

  • Αθηναίων
  • Βύρωνα
  • Γαλατσίου
  • Δάφνης - Υμηττού
  • Ζωγράφου
  • Καισαριανής
  • Φιλαδέλφειας
  • Αγίας Παρασκευής
  • Αμαρουσίου
  • Βριλησσίων
  • Ηρακλείου
  • Κηφισιάς
  • Λυκόβρυσης - Πεύκης
  • Μεταμόρφωσης
  • Νέας Ιωνίας
  • Χαλανδρίου
  • Αγίας Βαρβάρας
  • Αγίων Αναργύρων
  • Αιγάλεω
  • Ιλίου
  • Περιστερίου
  • Πετρούπολης
  • Χαϊδαρίου
  • Αγίου Δημητρίου
  • Ηλιούπολης
  • Αλίμου
  • Γλυφάδας
  • Ελληνικού - Αργυρούπολης
  • Καλλιθέας
  • Μοσχάτου - Ταύρου
  • Νέας Σμύρνης
  • Παλαιού Φαλήρου.
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Στις κινητοποιήσεις με το ΠΑΜΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) καλεί όλους τους αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ, τους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, τους απογόνους και φίλους της Αντίστασης, όλους τους αγωνιστές να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις ολοήμερες κινητοποιήσεις που οργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ, ενάντια στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΕΕ και ΔΝΤ που ισοπεδώνει τα λαϊκά δικαιώματα για τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων και των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ