ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Απόλυτος κυρίαρχος ο στρατός

Κύρια επιδίωξη να διωχθούν από τους δρόμους οι διαδηλωτές που απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές

Εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες διαδηλώνουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα
Εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες διαδηλώνουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα
ΚΑΪΡΟ.--

Ν' απομακρύνει τον κόσμο από τους δρόμους και να αποσυνδέσει τα εργασιακά και μισθολογικά αιτήματα σειράς κλάδων από το αίτημα για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και νέο Σύνταγμα προσπαθεί, με διάφορους ελιγμούς, η ηγεσία του αιγυπτιακού στρατού, η οποία προχώρησε και επισήμως σε πλήρη ανάληψη της εξουσίας. Με το πολλοστό του ανακοινωθέν, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, χτες, κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν τις απεργίες και τις συγκεντρώσεις και «να επιστρέψουν στις εργασίες τους», κινδυνολογώντας περί «αστάθειας και υπόσκαψης της ασφάλειας της χώρας» σε περίπτωση που δε γίνει αυτό. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, εξήρε τη «σοβαρότητα» με την οποία ο στρατός διαχειρίζεται την κατάσταση ενώ η ισραηλινή ηγεσία, προς το παρόν, δήλωνε «βέβαιη» για την τήρηση των υπαρχουσών συμφωνιών.

Το ανακοινωθέν αυτό ήρθε χτες το μεσημέρι και ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε αρκετές κρατικές υπηρεσίες, των τραπεζικών υπαλλήλων, των εργατών σε μεγάλες υφαντουργίες και κεραμοποιίες αλλά και εργαζομένων στον τουρισμό με κοινό αίτημα όλων την πάταξη της εκτεταμένης διαφθοράς διευθυντικών στελεχών και εργοδοτών, τη βελτίωση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών. Μία μέρα νωρίτερα, είχαν διαδηλώσει και μερικές εκατοντάδες αστυνομικοί που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Διάλυση Κοινοβουλίου και συνταγματικό δημοψήφισμα

Η στρατιωτική ηγεσία, από την πλευρά της, διέλυσε το Κοινοβούλιο και «πάγωσε» το Σύνταγμα, υποστηρίζοντας ότι έτσι ανταποκρίνεται στο αίτημα των διαδηλωτών για διάλυση των «θεσμών Μουμπάρακ». Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων δύο βδομάδων θα γνωστοποιηθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που απεργάζεται ειδική επιτροπή και ότι σε δύο μήνες θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έγκρισή τους.

Οι στρατιωτικοί αποφάσισαν να διατηρήσουν τη «μεταβατική κυβέρνηση» που είχε διορίσει ο Μουμπάρακ, μέχρι νεοτέρας. Χωρίς να ειπωθεί ανοιχτά, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, του οποίου επικεφαλής είναι ο υπουργός Αμυνας Ταμτάουι, κατέστησε σαφές ότι θα ηγηθεί της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών (χωρίς να προσδιορίζεται το πότε θα γίνουν αυτές) και ότι εντός των επομένων ημερών θ' αποφασίσει για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στη «νέα κατάσταση» ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν που διορίστηκε από τον Μουμπάρακ.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιγυπτιακές αρχές, υπό την ηγεσία του στρατού, απεύθηναν, αργά χθες, προς την ΕΕ αίτημα για πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Μουμπάρακ στην ευρωπαϊκή επικράτεια, ενώ απαγορεύτηκε σε πρώην στελέχη του καθεστώτος η έξοδος από τη χώρα μέχρις ότου να «διαλευκανθεί» η οικονομική τους κατάσταση.

Οσο για τον ίδιο τον Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρωθυπουργός Αχμαντ Σαφίκ, διέψευσε ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ έντονη ήταν η φημολογία περί σοβαρών προβλημάτων υγείας.

  • Οκτώ αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, ανάμεσά τους ένα άγαλμα του Τουταγχαμών, εκλάπησαν από το Μουσείο του Καΐρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Αυτό συνέβη τις πρώτες μέρες του ξεσηκωμού μετά την εισβολή αρχαιοκαπήλων και παρά την προσπάθεια ομάδων λαϊκής περιφρούρησης που υπερασπίστηκε το μουσείο. Μεταξύ των αντικειμένων αυτών είναι ένα άγαλμα από ξύλο με επικάλυψη χρυσού του βασιλιά Τουταγχαμών, της 18ης δυναστείας» καθώς και τμήματα ενός άλλου αγάλματος του ίδιου φαραώ.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη στους Τυνήσιους εργάτες

Ο ΓΓ της ΠΣΟ βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Τύνιδα

Ο ΓΓ της ΠΣΟ με απεργούς κλωστοϋφαντουργούς στην Τυνησία
Ο ΓΓ της ΠΣΟ με απεργούς κλωστοϋφαντουργούς στην Τυνησία
Επίσκεψη στην Τυνησία πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Γιώργο Μαυρίκο, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη της διεθνούς οργάνωσης, που συσπειρώνει αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο, προς τους εργαζόμενους της χώρας που έχουν ξεσηκωθεί.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστών με αγωνιστικό, ταξικό προσανατολισμό και αποφασίστηκε στις 16 και 17 Μάρτη να γίνει Διεθνής Συνδιάσκεψη της ΠΣΟ στην Τυνησία με θέμα: «Συνδικαλιστικές ελευθερίες και ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με απεργούς κλωστοϋφαντουργούς από διάφορα εργοστάσια, που διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Επίσης οκταμελής αντιπροσωπεία από αγωνιστικά συνδικάτα της Τυνησίας, που αντιστέκονται στο καθεστώς και το συμβιβασμένο συνδικαλιστικό σύστημα που το στηρίζει, θα πάρει μέρος τον Απρίλη στο Συνέδριο της ΠΣΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Τυνησία, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε στο «Ρ»: «Η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές φαίνεται να ελέγχουν τις εξελίξεις, αφού ο πρόεδρος της χώρας και ο πρωθυπουργός ήταν στον ηγετικό πυρήνα της προηγούμενης κυβέρνησης του εκδιωχθέντος Μπεν Αλι. Ο στρατός και η Γενική Ενωση Εργατών στηρίζουν αυτή τη νέα κατάσταση. Η κατάσταση είναι έτσι γιατί λείπει ο πολιτικός καθοδηγητής και ο οργανωτής από τη μεριά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν οι στόχοι της λαϊκής εξέγερσης και των εκατοντάδων νεκρών είναι πολύ μεγάλος».

ΤΥΝΗΣΙΑ
Επίσκεψη για τα συμφέροντα της ΕΕ

Χιλιάδες πρόσφυγες σε ιταλικό νησί

TYNΙΔΑ.--

Η επίτευξη «νέας εμπορικής συμφωνίας το γρηγορότερο δυνατό», καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση των «προνομιακών σχέσεων της Τυνησίας με την ΕΕ», και μάλιστα με τη «μεταβατική» κυβέρνηση, πριν να πραγματοποιηθούν εκλογές (τον Ιούλη) μετά την τριακονταετία Μπεν Αλι, είναι ο στόχος των Βρυξελλών. Αυτό δήλωσε, απροκάλυπτα, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, που έσπευσε, χτες, στην τυνησιακή πρωτεύουσα για να ψελλίσει περί «δικαιωμάτων» και περί «υποστήριξης της ΕΕ στην πορεία δημοκρατικής μετάβασης της χώρας με κάθε τρόπο», αποφεύγοντας, φυσικά, να αναφέρει το οτιδήποτε για τις αγαστές σχέσεις της Ενωσης με το καθεστώς Μπεν Αλι μέχρι και την ημέρα της πτώσης του.

Η Αστον συναντήθηκε με τον «πρωθυπουργό» Γκανούσι, αλλά δεν πρόλαβε να δει τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμαντ Ούνες, ο οποίος, υπό λαϊκή κατακραυγή, παραιτήθηκε λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πάντως το σημερινό καθεστώς, συνέχεια αυτού του Μπεν Αλι, συνεχίζει την καταστολή των λαϊκών δυνάμεων που διαδηλώνουν ενάντια στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική απαιτώντας ριζικές αλλαγές και εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τέλος, στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στα παράλια Ζαρζίς και Γκάμπες, προκειμένου να ελέγχουν όσο περισσότερο γίνεται την έξοδο προς την Ιταλία Τυνήσιων μεταναστών. Παρ' όλα αυτά, η Τύνιδα απέρριψε ενοχλημένη το αίτημα που φέρεται να διατύπωσε η ιταλική κυβέρνηση για μετάβαση στην Τυνησία Ιταλών αστυνομικών προκειμένου να ελεγχθεί το μεταναστευτικό κύμα.

Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες - κυρίως από την Τυνησία - έχουν καταφτάσει τις τελευταίες ημέρες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Η Ιταλία κήρυξε το Σάββατο τη χώρα σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης ανθρωπιστικού χαρακτήρα και ζήτησε τη συνδρομή της FRONTEX - του κατασταλτικού ευρωενωσιακού οργανισμού για την παρεμπόδιση εισόδου των «ανεπιθύμητων» για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων, των κυνηγημένων από τις εστίες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ωστόσο, η FRONTEX υποστηρίζει πως δεν έχει λάβει ανάλογο αίτημα από την Ιταλία.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τη Νίκη της Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της 52ης επετείου της Νίκης της Κουβανικής Επανάστασης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του και απαιτώντας την άρση του γενικού οικονομικού αποκλεισμού, την κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ και την απελευθέρωση των 5 Κουβανών Ηρώων.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας, Ακαδημίας 50, αίθουσα «Αντώνη Τρίτση», την Κυριακή 20 Φλεβάρη στις 10:30 π.μ. Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας Λουίς Πράδο Γκαρσία και θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα με τραγούδια της Κούβας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δικαίωμα του λαού να καθορίζει τις εξελίξεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση Μουμπάρακ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του το περασμένο Σάββατο, επισημαίνει:

«Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Αιγύπτου, να καταδικάσει τις προκλητικές, κυνικές και υποκριτικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων ΗΠΑ - ΕΕ, που επιχειρούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν τις εξελίξεις. Το τι θα γίνει στην Αίγυπτο και πώς, πρέπει να είναι αποκλειστικό δικαίωμα του λαού της».

ΑΛΓΕΡΙΑ - ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΑΛΓΕΡΙ - ΜΑΝΑΜΑ.--

Νέα διαδήλωση προανήγγειλαν οι διοργανωτές των διαμαρτυριών του περασμένου Σαββάτου, σε Αλγέρι και Οράν (η μεγαλύτερη πόλη στη Δυτική Αλγερία), οι οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές παρά τα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας, κίνηση που, από μόνη της, εκτιμάται, από αναλυτές, ως ιστορική. Στις συγκεντρώσεις σημειώθηκαν συγκρούσεις ιδιαίτερα στο Αλγέρι, όπου δημοσιογραφικές πηγές μιλούν για αρκετές συλλήψεις και για δυνάμεις καταστολής και οχήματα με κανόνια νερού διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη.

Από την άλλη πλευρά, εκ μέρους του καθεστώτος του Προέδρου Μπουτεφλίκα, ο υπουργός Εξωτερικών Μουράντ Μεντέλσι, προχώρησε σε νέες κινήσεις «κατευνασμού» της λαϊκής δυσαρέσκειας προαναγγέλλοντας άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που ισχύει εδώ και 19 χρόνια, «εντός των επομένων ημερών», χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν θα αρθεί και στην πρωτεύουσα, η οποία είχε εξαιρεθεί σε προηγούμενη σχετική ανακοίνωση.

Συγκρούσεις πριν τη συγκέντρωση

Αναπτύσσοντας ισχυρές δυνάμεις σε όλα τα προάστια και τις μικρές πόλεις που βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα Μανάμα, οι δυνάμεις καταστολής του Μπαχρέιν εμπόδισαν, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, αλλά και λαστιχένιες σφαίρες, πλήθος ανθρώπων να προσεγγίσει το κέντρο της Μανάμα για να συμμετάσχει στη διαδήλωση για την «Ημέρα Οργής» που είχε προαναγγελθεί. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στα προάστια Ντιράζ και Νουεϊντράτ και 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ