Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Επίσκεψη για τα συμφέροντα της ΕΕ

Χιλιάδες πρόσφυγες σε ιταλικό νησί

TYNΙΔΑ.--

Η επίτευξη «νέας εμπορικής συμφωνίας το γρηγορότερο δυνατό», καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση των «προνομιακών σχέσεων της Τυνησίας με την ΕΕ», και μάλιστα με τη «μεταβατική» κυβέρνηση, πριν να πραγματοποιηθούν εκλογές (τον Ιούλη) μετά την τριακονταετία Μπεν Αλι, είναι ο στόχος των Βρυξελλών. Αυτό δήλωσε, απροκάλυπτα, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, που έσπευσε, χτες, στην τυνησιακή πρωτεύουσα για να ψελλίσει περί «δικαιωμάτων» και περί «υποστήριξης της ΕΕ στην πορεία δημοκρατικής μετάβασης της χώρας με κάθε τρόπο», αποφεύγοντας, φυσικά, να αναφέρει το οτιδήποτε για τις αγαστές σχέσεις της Ενωσης με το καθεστώς Μπεν Αλι μέχρι και την ημέρα της πτώσης του.

Η Αστον συναντήθηκε με τον «πρωθυπουργό» Γκανούσι, αλλά δεν πρόλαβε να δει τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμαντ Ούνες, ο οποίος, υπό λαϊκή κατακραυγή, παραιτήθηκε λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πάντως το σημερινό καθεστώς, συνέχεια αυτού του Μπεν Αλι, συνεχίζει την καταστολή των λαϊκών δυνάμεων που διαδηλώνουν ενάντια στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική απαιτώντας ριζικές αλλαγές και εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τέλος, στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στα παράλια Ζαρζίς και Γκάμπες, προκειμένου να ελέγχουν όσο περισσότερο γίνεται την έξοδο προς την Ιταλία Τυνήσιων μεταναστών. Παρ' όλα αυτά, η Τύνιδα απέρριψε ενοχλημένη το αίτημα που φέρεται να διατύπωσε η ιταλική κυβέρνηση για μετάβαση στην Τυνησία Ιταλών αστυνομικών προκειμένου να ελεγχθεί το μεταναστευτικό κύμα.

Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες - κυρίως από την Τυνησία - έχουν καταφτάσει τις τελευταίες ημέρες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Η Ιταλία κήρυξε το Σάββατο τη χώρα σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης ανθρωπιστικού χαρακτήρα και ζήτησε τη συνδρομή της FRONTEX - του κατασταλτικού ευρωενωσιακού οργανισμού για την παρεμπόδιση εισόδου των «ανεπιθύμητων» για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων, των κυνηγημένων από τις εστίες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ωστόσο, η FRONTEX υποστηρίζει πως δεν έχει λάβει ανάλογο αίτημα από την Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ