ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θρυμμάτισμα των κοινωνικών δαπανών

Περικοπές 1,1 τρισ. δολαρίων σε βάθος δεκαετίας, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Ως «προκαταβολή» για τις μελλοντικές περικοπές που θα συμβάλλουν στην μείωση του ελλείμματος του αμερικανικού προϋπολογισμού κατά το ήμισυ ως το τέλος της πρώτης θητείας του το 2012, χαρακτήρισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τις περικοπές που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το οικονομικό έτος 2012, και το οποίο ξεκινά την 1η Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα συντάσσεται και αυτός στην τάση των «περικοπών» και παρότι ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ δύσκολα μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί εξαιτίας του γιγάντιου χαρακτήρα του και συσκοτίζεται ακόμη περισσότερο από τις φωνασκίες των Ρεπουμπλικανών που ξεκινούν «νέο πόλεμο» καθώς οι περικοπές δεν είναι αρκετές, οι προθέσεις δεν αποκρύβονται: μείωση των δημοσίων δαπανών εις βάρος των εργαζομένων.

Τα δύο τρίτα των περικοπών θα προέλθουν από τις περικοπές δαπανών και ένα τρίτο από τα φορολογικά έσοδα. Οι περικοπές του 1,1 τρισ. δολαρίων είναι υπερδιπλάσιες των 400 δισ. δολαρίων σε «μη αναγκαίες δαπάνες» που είχε ανακοινώσει ο Ομπάμα στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους τον προηγούμενο μήνα, με τη διαφορά ότι κινούνται σε βάθος δεκαετίας και όχι στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος παγώματος των δαπανών που είχε ανακοινώσει. Στόχος κατά τον Ομπάμα, είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού που σήμερα βρίσκεται στο 10,9% του ΑΕΠ, στο 7% το 2012 και στο 4,6% το 2013.

Θρυμματίζονται, στην κυριολεξία, κοινωνικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επιδόματος θέρμανσης για χαμηλόμισθους και ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τους New York Times, τα δύο τρίτα των περικοπών αφορούν προγράμματα, πολλά από τα οποία ο Ομπάμα ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής, όπως το πρόγραμμα Pell Grant, πρόγραμμα υποτροφιών που θα έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από χαμηλά εισοδηματικά οικογένειες να μην μπορούν πλέον να λάβουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Προβάλλεται ωστόσο ότι οι δαπάνες για την Παιδεία είναι αυξημένες κατά 77,4 δισεκατομμύρια. Πράγματι. Αφορούν όμως την «καινοτομία και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα», με απλά λόγια ο προϋπολογισμός οξύνει ακόμη περισσότερο τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Επίσης, περικοπές κατά 5,4% στις δαπάνες για το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, που αναφέρει επίσης ότι η πλειονότητα των περικοπών αφορά προγράμματα όπως το Job Corps, που εκπαιδεύει «ανειδίκευτους νέους εργαζόμενους για θέσεις με χαμηλές αποδοχές». Εν αντιθέσει σύμφωνα με το Bloomberg αυξάνονται τα κονδύλια όσον αφορά τομείς όπως για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπως στα ορυχεία. Αυξημένα και τα προβλεπόμενα κονδύλια για την «πράσινη οικονομία» και την «καθαρή ενέργεια» προς τέρψην συγκεκριμένων μερίδων του κεφαλαίου.

Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου, περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες περικοπές -553 δισεκατομμύρια δολάρια- από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τα αμερικανικά ΜΜΕ. Αφορούν κυρίως προγράμματα παραγωγής νέων οπλικών συστημάτων αλλά δεν θίγει στο ελάχιστο τα κονδύλια για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μακελειό προκάλεσε, το Σάββατο, έξω από την, κατά πλειοψηφία, σουνιτική Σαμάρα, καμικάζι που ανατινάχθηκε σε λεωφορείο που μετέφερε σιίτες για να προσκυνήσουν σε γνωστό σιιτικό τέμενος στην περιοχή. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται πολλά γυναικόπαιδα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Την ηγεσία του ισραηλινού ΓΕΣ ανέλαβε, από την Κυριακή, ο στρατηγός Μπένι Γκαντζ, αντικαθιστώντας τον Γκάμπι Ασκενάζι, σε μια αλλαγή που ήταν προγραμματισμένη και είχε ανακοινωθεί από τα μέσα καλοκαιριού. Τόσο ο Γκαντζ όσο και ο Ασκενάζι συναντήθηκαν με τον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΣ, ναύαρχο Μάικ Μιούλεν, που έφτασε στο Ισραήλ για επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά την απομάκρυνση Μουμπάρακ από την εξουσία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Τελετή μνήμης για τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Λίβανο, όπου η ένταση με αφορμή την έναρξη των ακροάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ για το ζήτημα παραμένει εξαιρετικά μεγάλη καθώς η «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της επιμένουν στην απόρριψη κάθε κίνησης και απαγγελίας κατηγορίας από αυτό μιλώντας για «πολιτικά κατευθυνόμενες επιλογές».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ενταλμα σύλληψης εξέδωσε το Σάββατο δικαστήριο της πακιστανικής πόλης Ραβαλπίντι, ενάντια στον πρώην Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, με την κατηγορία ότι γνώριζε τις απειλές εναντίον της Μπεναζίρ Μπούτο και δεν έκανε τίποτα να αποτρέψει τη δολοφονία της. Ο ίδιος που βρίσκεται στο Λονδίνο, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραστεί και να λογοδοτήσει ενώπιον του δικαστηρίου.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Δύο στρατιώτες και πέντε «ισλαμιστές αντάρτες», σκοτώθηκαν το σαββατοκύριακο σε μάχη στις νότιες Φιλιππίνες, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι ένας από τους «μαχητές» είναι επικεφαλής οργάνωσης που φέρεται να συνδέεται με την «αλ Κάιντα».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Μόνιμη κατάπαυση του πυρός ζήτησε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας από την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη, εκφράζοντας την «ανησυχία» του σχετικά με τις πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα τους και σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσεις τις μεταξύ τους σχέσεις, με αφορμή το ναό στα σύνορα τους, τον οποίο διεκδικούν και οι δύο χώρες.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο υπέβαλε χτες μήνυση κατά της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) επειδή αναγνωρίζει ως ηγέτη της χώρας του τον αντίπαλό του στις τελευταίες εκλογές, Αλασάν Ουατάρα. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παρατείνει επ' αόριστον την απαγόρευση εξαγωγών κακάο, που εξήγγειλε πριν μερικές βδομάδες εάν ο Γκμπάμπο δεν παραδώσει την εξουσία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Μέσα σε συνθήκες πανικού ποδοπατήθηκαν θανάσιμα 11 άτομα και δεκάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια σαββατιάτικης προεκλογικής συγκέντρωσης του Νιγηριανού Προέδρου Γκουντλακ Τζόναθαν σε μεγάλο αθλητικό στάδιο στο νότιο επίνειο της Νιγηρίας, Πορτ Χαρκούρτ.

TZAKAΡΤΑ.-- Δίωξη κατά του 72χρονου ισλαμιστή κληρικού Αμπού Μπακάρ Μπασίρ διότι φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατικές ενέργειες άσκησαν χτες οι αρχές της Ινδονησίας στη διάρκεια δίκης του κατηγορουμένου. Η υπόθεση θεωρείται δοκιμασία για την ικανότητα της χώρας να καταστείλει τον ισλαμικό εξτρεμισμό καθώς ο Μπασίρ δύο φορές μέχρι τώρα έχει καταφέρει να αποφύγει τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς ξεκίνησε χτες τη διαδικασία αποπομπής του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μλάνταν Ντίνκιτς, που είναι παράλληλα και ηγέτης του νεοφιλελεύθερου κόμματος G-17 που συμμετέχει στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό. Η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

ΡΩΣΙΑ
Κύμα ιδιωτικοποιήσεων

Με την πώληση του 10% των μετοχών της τράπεζας VTB (πρώην «Τράπεζα εξωτερικού εμπορίου»), ξεκίνησε το «κύμα» των ιδιωτικοποιήσεων που είχε εξαγγελθεί από τη ρωσική κυβέρνηση από το 2010, κάτω από το επιχείρημα του «εκσυγχρονισμού» της ρωσικής οικονομίας.

Η προσφορά μετοχών υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές, «γεγονός που επέτρεψε την πώληση του πακέτου σε τιμή αντίστοιχη στις πραγματικότητες της αγοράς», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, που αναφέρει πως στα ταμεία του ρωσικού δημοσίου μπήκαν πάνω από 3 δισ. δολάρια ή 2,39 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως πριν την πώληση του 10% των μετοχών της τράπεζας (που είναι η 2η μεγαλύτερη στη Ρωσία και μεταξύ των 100 μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο), το ρωσικό κράτος διέθετε το 85,5% των μετοχών, ενώ το 8,75% βρισκόταν στα χέρια της «Bank of New York» και το 5,75% σε ελεύθερη διακίνηση. Αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον τους για τις μετοχές της VTB εκδήλωσαν «σειρά επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβρη πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ, που έχει ορίζοντα τριετίας και συμπεριλαμβάνει τη μείωση των κρατικών μεριδίων σε μια σειρά επιχειρήσεις, όπως στη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank, στη μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Rosneft» κ.ά. Στο «σφυρί» αναμένεται να βγουν πακέτα κρατικών μετοχών δεκάδων εταιρειών, από τον τομέα της ναυτιλίας και των μηχανοκατασκευών έως των εκδόσεων.

Το νέο αυτό «κύμα» ιδιωτικοποιήσεων έρχεται να ενισχύσει το ρωσικό κεφάλαιο μ' ένα ακόμη «φιλέτο» που διέθετε στα χέρια του το κράτος, αλλά και να δυναμώσει τη διαπλοκή της ρωσικής οικονομίας με την οικονομία και τα κεφάλαια άλλων καπιταλιστικών χωρών, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου των ρωσικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΣΟΥΔΑΝ
«Νότιο Σουδάν» το όνομα της υπό γέννηση χώρας...

XAΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

«Νότιο Σουδάν». Αυτό θα είναι και επίσημα το όνομα της νεότερης χώρας - μέλους του ΟΗΕ που αναμένεται να κηρυχθεί και επίσημα ανεξάρτητη στις 9 του ερχόμενου Ιούλη. Αυτό αποφάσισε χτες συμβούλιο στελεχών της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης και του ΠΓ της πρώην ανταρτικής οργάνωσης SPLM (Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα). Σε άλλη συνεδρίαση στελεχών του SPLM αποφασίστηκε να εκπροσωπείται ως δύο ξεχωριστά, αυτόνομα πολιτικά κόμματα με την ίδια ονομασία σε βόρειο και νότιο Σουδάν μία μέρα πριν την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας, στις 8 Ιούλη 2011. Μάλιστα, ο ΓΓ του κόμματος, Πάγκαν Αμουν, εξήγησε ότι το SPLM έχει ήδη εγγραφεί επίσημα ως πολιτικό κόμμα στο βόρειο Σουδάν και πως δε θα χρειαστεί η επανεγγραφή του στους καταλόγους με τα πολιτικά κόμματα.

Και ενώ οι εξελίξεις για την ανεξαρτητοποίηση του νότου τρέχουν, στο Αμπγέι, τη γνωστή πετρελαιοφόρα περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε σουδανικό βορρά και νότο, εκδηλώνονται νέα επεισόδια έντασης. Αφορμή, η είσοδος ενός ένοπλου στρατιώτη που συμμετείχε στο μεικτό σώμα στρατού - ανταρτών σε λαϊκή αγορά της περιοχής, το απόγευμα του Σαββάτου, και η ρίψη προειδοποιητικών πυρών από μέρους του όταν τοπικός αστυνομικός επιχείρησε να του κάνει έλεγχο ταυτότητας. Το γεγονός προκάλεσε σύγχυση και σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία προκάλεσε επιθέσεις ντόπιων κατά Βορειοσουδανών εμπόρων από τη φυλετική κοινότητα των Μισερίγια, που βρίσκονταν την ώρα των γεγονότων στην αγορά. Κάπου 300 απ' αυτούς (οι περισσότεροι Βορειοσουδανοί και λιγότεροι από το Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν) προσέφυγαν έκτοτε σε τοπικό κτίριο του ΟΗΕ, εκφράζοντας φόβο για τη ζωή τους. Πληροφορίες δυτικών (όχι όμως και σουδανικών) ΜΜΕ αναφέρουν ότι κατά τα επεισόδια σκοτώθηκαν τρία άτομα (όλοι από το βορρά) και τραυματίστηκαν άλλα οκτώ.

Τέλος, τοπικές αρχές στο Νταρφούρ ανακοίνωσαν την απέλαση του γαλλικού παραρτήματος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας και της παροχής βοήθειας σε ένοπλες οργανώσεις της περιοχής. Η εξέλιξη δεν επιβεβαιώθηκε χτες από το γενικό διευθυντή του οργανισμού, που εδρεύει στο Παρίσι, Πιερ Σαλινιόν.

Το δήθεν κίνημα στην Ιταλία

Το λεγόμενο κίνημα «Αν όχι τώρα, Πότε;» στην Ιταλία, που διοργανώνει συγκεντρώσεις για την «υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των γυναικών», μόνο αποπροσανατολιστικά μπορεί να λειτουργήσει. Η σαπίλα και το ποιόν του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τα διάφορα σεξοσκάνδαλά του είναι «χρήσιμα» για να «ξεχαστεί» εσκεμμένα η συνολική αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί και πλήττει γυναίκες και άνδρες.

Εξάλλου, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι και στην Ιταλία οι αστικές κυβερνήσεις παίρνουν άγρια μέτρα λιτότητας με στόχο την προάσπιση της απρόσκοπτης κερδοφορίας του κεφαλαίου. Περικόπτονται παροχές σε Υγεία, Παιδεία, «παγώνουν» και κόβονται μισθοί, χτυπιούνται τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, οι εργασιακές σχέσεις θυμίζουν Μεσαίωνα, όπως οι πρόσφατες αλλαγές που εξασφάλισε η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας «FIAT» με τη συναίνεση των ηγεσιών των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κάνοντας τους εργάτες συνένοχους του σφαγιασμού τους και με τα διάφορα «δημοψηφίσματα».

Μπροστά στο μπαράζ των επιθέσεων που δέχονται οι Ιταλοί εργαζόμενοι και με την κατάντια του συμβιβασμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού και των διάφορων «αριστερών ανανεωτών» που χρόνια αφοπλίζουν το εργατικό κίνημα, τέτοιου είδους «κινήματα» που αποπροσανατολίζουν είναι ανώδυνα για την άρχουσα τάξη, με σκάνδαλα ή χωρίς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ