ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καθημερινή μάχη για την επιτυχία της απεργίας

Με στόχο τη μαζική και συγκροτημένη συμμετοχή των εργατών προετοιμάζουν την απεργιακή μάχη οι ταξικές δυνάμεις

Καθημερινή δραστηριότητα για την επιτυχία της απεργίας έχουν στο σχεδιασμό τους οι ταξικές δυνάμεις
Καθημερινή δραστηριότητα για την επιτυχία της απεργίας έχουν στο σχεδιασμό τους οι ταξικές δυνάμεις
Στον καθημερινό αγώνα έχουν ριχτεί τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, με στόχο τη μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη. Αξιοποιούν κάθε μορφή δράσης, ώστε το απεργιακό μήνυμα να φτάσει πλατιά. Με περιοδείες, συσκέψεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς ανοίγονται σε κάθε εργάτη και εργάτρια. Αλλωστε, η απεργία αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα συσπείρωσης πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνουν τη δραστηριότητά τους και οι συσπειρώσεις της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, σε όλη την Ελλάδα, που έχουν επίσης ριχτεί στην απεργιακή μάχη.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα, θα γίνει στην πλατεία Ομόνοιας, στις 11 π.μ.

Στο μεταξύ, κινητοποίηση έκανε χτες το πρωί στο κατάστημα της ΔΕΗ στην πλατεία Σύμης η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ. Με σύνθημα «Κανένας απλήρωτος ή άνεργος χωρίς ρεύμα - μείωση 30% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ», οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να πυκνώσουν την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 23 Φλεβάρη μπροστά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στις 10 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις, με πανεξόρμηση στους χώρους δουλειάς, κατοικίας και μόρφωσης, οργανώνοντας τον αγώνα σε κάθε κλάδο και χώρο εργασίας που εκδηλώνεται η επίθεση της εργοδοσίας, δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στις 10.30 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Χτες στο πλαίσιο των εξορμήσεων, κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ περιόδευσε σε χώρους δουλειάς του εμπορίου, σε εργοτάξια και γιαπιά, σε εργοστάσια. Σήμερα προγραμματίζονται περιοδείες σε ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ, ΠΡΙΣΜΑ κλπ.

Στον αγώνα μπαίνουν νέες δυνάμεις, όπως οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕΤΑΒΕ» (κουφώματα) που διεκδικούν τα δεδουλευμένα του Γενάρη και παλεύουν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να τους πληρώνει όποτε και όταν θέλει. Εκαναν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, συντονίζουν τη δράση τους με συναδέλφους στα καταστήματα της επιχείρησης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προγραμματίζουν στάσεις εργασίας και μαζική συμμετοχή στην απεργία, μαζί με το ΠΑΜΕ.

Στην Αμφισσα, οι ταξικές δυνάμεις και το Εργατικό Κέντρο έχουν προγραμματίσει εξορμήσεις και συσκέψεις. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Λαού, στις 10.30 π.μ. Επίσης, αναμένεται συνεδρίαση των Εμπορικών Συλλόγων της περιοχής για απόφαση κλεισίματος των καταστημάτων, την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας.

Συσκέψεις σε όλη τη χώρα

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι γενικές συνελεύσεις, μπροστά στην απεργία. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Τρίτη 15 Φλεβάρη, οι Γραμματείες Ζακύνθου, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ θα πραγματοποιήσουν κοινή συνεδρίαση - σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου στις 8 μ.μ., με θέματα την προετοιμασία της απεργίας καθώς και την καμπάνια αλληλεγγύης στους διωκόμενους συνδικαλιστές του νομού.
  • Την Τετάρτη 16 Φλεβάρη, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης διοργανώνει σύσκεψη στα γραφεία του (Πατησίων 252), στις 6.30 μ.μ., για την απεργία, με τα παραρτήματα των συνδικάτων και των φορέων του 5ου - 6ου Διαμερίσματος.
  • Αύριο, Τετάρτη 16 Φλεβάρη, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, όπου θα συζητηθούν τα θέματα της απεργίας, οι ανατροπές που φέρνουν οι νέοι νόμοι σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η εφαρμογή των ΣΣΕ, η Ασφάλιση και η Υγεία, τα μέτρα για την ενίσχυση των ανέργων. Η σύσκεψη θα γίνει στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου.
  • Την Παρασκευή 18 Φλεβάρη, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό Νομού Ζακύνθου πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα εξελίξεις στον κλάδο και προετοιμασία της απεργίας. Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, στις 6.30 μ.μ.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
«Να συνεχίσετε να χτίζετε το μέλλον σας»

Καταφθάνουν τα πρώτα μηνύματα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ από όλο τον κόσμο, ενόψει της απεργίας στις 23 Φλεβάρη

Τα πρώτα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς το ΠΑΜΕ, μπροστά στην απεργία στις 23 Φλεβάρη, έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται από όλο τον κόσμο.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Μεταφορές (Μετρό και Λεωφορεία) της Νέας Υόρκης, σημειώνει πως «χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τους εργαζόμενους στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, στη γενική απεργία σας για την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και των συνθηκών διαβίωσης». Σημειώνει δε, πως οι ενέργειες του ΠΑΜΕ, στηρίζονται από όλο τον κόσμο. «Δεν προκαλέσαμε εμείς την κρίση αλλά οι δισεκατομμυριούχοι - Προσπαθούν να πληρώσουμε εμείς για αυτούς. Στεκόμαστε σαν "ένα" εδώ και παντού στον κόσμο».

Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε η Γενική Ενωση Συνδικάτων της Ινδίας, όπου, αφού εκφράζεται η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και το λαό της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Μαρόκου, της Υεμένης που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στους καταπιεστές, στη συνέχεια, εκφράζει «την αλληλεγγύη στην απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ στις 23 Φλεβάρη, ενάντια στα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα αφαίμαξης. Εχετε δίκιο στην εκτίμηση για το ρόλο των σοσιαλδημοκρατών που δουλεύουν κατά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και βοηθούν τους εκμεταλλευτές της εργατικής τάξης να εκμεταλλεύονται ακόμη περισσότερο. Είναι ανάγκη να παλέψουμε τους σοσιαλδημοκράτες να ξεσκεπαστούν και να νικηθούν». Επιπλέον, ενημερώνουν πως οι εργαζόμενοι της Ινδίας, την ίδια μέρα, 23 Φλεβάρη, με επικεφαλής την Ενωση Συνδικάτων, πραγματοποιούν μαζική πορεία μπροστά στο Κοινοβούλια της χώρας «ενάντια στις αυξήσεις τιμών ρυζιού, εργασιακά, για τη δυστυχία, μιζέρια που υφίσταται ο λαός αυτής της χώρας».

Η Γενική Ενωση Εργατών και Αγροτών Γουιάνας, με επιστολή του προέδρου της, επισημαίνει: «Σας εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στον αγώνα και στο ΠΑΜΕ για την απεργία στις 23 Φλεβάρη, που σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις παλεύετε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης που με σκληρούς, αιματηρούς αγώνες και θυσίες είχαν κατακτηθεί. Ο καπιταλισμός θα προσπαθήσει να πάρει πολλά από τους εργαζόμενους, βυθιζόμενος στην παρούσα κρίση. Η αντίσταση της εργατικής τάξης και των συμμάχων τους, ο αγώνας της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, είναι φυσικό και απαραίτητο και πρέπει να καθοδηγείται από μια ηγεσία που είναι με το λαό».

Ξεχωριστό, όμως, είναι το μήνυμα από την Ισπανία, με υπογραφή «ένας νέος που δεν έχει μέλλον και το μόνο που του μένει είναι ο αγώνας». Εκεί αναφέρει: «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είσαστε ένα παράδειγμα ενότητας, αλληλεγγύης και κατανόησης μιας και ήδη έχετε καταλάβει ποια είναι η κατάσταση και είσαστε ικανοί να οργανωθείτε για να υπερασπιστείτε αυτά που είναι δικά σας. Τι κρίμα που δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την Ισπανία, αλλά πρέπει να συνεχίσετε να χτίζετε το μέλλον σας και να δείξετε στην κυβέρνησή σας και στην Ευρωπαϊκή Καπιταλιστική Ενωση, ότι δεν πρόκειται να σκύψετε το κεφάλι, ότι θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε και ότι είσαστε σε θέση να προβάλλεται μια άλλη λύση σε αυτό το απάνθρωπο σύστημα. Είστε ένα παράδειγμα προς μίμηση, είσαστε η ελπίδα πολλών ανθρώπων που πιστεύουν σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα πιο δίκαιο, είσαστε το έναυσμα που χρειαζόμαστε εδώ για να αναζωπυρώσει την ελπίδα και τον αγώνα του λαού μου και σε όλη την Ευρώπη».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργιακή «άγκυρα» σε όλα τα λιμάνια

Σε πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, «κατεβαίνουν» οι ναυτεργάτες στις 23 Φλεβάρη, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και ενώνοντας τα ταξικά τους βήματα με τους εργαζόμενους της στεριάς, ενάντια στην πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ, που για τη θωράκιση της κερδοφορίας των εφοπλιστών του μεγάλου κεφαλαίου, συντρίβει το σύνολο των δικαιωμάτων και των εργατών της θάλασσας, προωθώντας τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Την απόφαση για την πανελλαδική απεργία, πήρε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, μετά από πρόταση που κατέθεσαν και επέβαλαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), πατώντας στις εξελίξεις και στην αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα καράβια, δίνοντας ξανά και την κατάλληλη απάντηση στο έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που εξακολουθεί η κυβέρνηση να διατηρεί σε ισχύ σε βάρος τους.

Η Εκτελεστική υιοθέτησε επίσης την πρόταση των τριών σωματείων για αγωνιστική κινητοποίηση - στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας - μεθαύριο Πέμπτη 17 Φλεβάρη στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Αποφασίστηκε στις 10 το πρωί της Πέμπτης να γίνουν ταυτόχρονες προσυγκεντρώσεις των ναυτεργατών στις ναυτεργατικές Ενώσεις τους και στη συνέχεια συγκέντρωση στο ΓΕΝΕ, απαιτώντας να σταματήσει να αποτελεί «παράρτημα» των σύγχρονων δουλεμπόρων.

Αποφασίστηκε ότι η απεργιακή κινητοποίηση η οποία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της 22ης Φλεβάρη και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της 23ης, θα συνεχιστεί στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κορίνθου, σε περίπτωση που οι ναυτιλιακές εταιρείες JAY MANAGEMENT CORPORATION, WAVELORD NAVIGATION, NEL LINES δεν ασφαλίσουν στο ΝΑΤ τα αντίστοιχα πλοία τους «RUZCAR», «SEATRADE» «ROPAX» Ι και ΙΙ και δεν εφαρμόσουν την αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της χώρας μας, στο σύνολο των πληρωμάτων.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ επισημαίνουν ότι στην Εκτελεστική Επιτροπή «υπογραμμίσαμε ότι επιβάλλεται να συμπτύξουμε ένα ταξικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου και να ανατρέψουμε προς όφελος των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης, των εργαζομένων». Καταγγέλλουν τις «αθλιότητες» όπως τις χαρακτηρίζουν που «παρακολουθούμε από κυβέρνηση - τρόικα - ΕΕ και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που τις στηρίζουν» και υπογραμμίζουν ότι «η απάντηση επιβάλλεται να είναι πάλη ταξική αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική».

Κυβέρνηση και τρόικα έχουν στα σκαριά νέες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις και ειδικά για το νόμο που αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή την παραπέρα υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου (8ωρου, 7ωρου). Γιατί η άρχουσα τάξη επιμένει σε αυτό. Τι συνέπειες θα έχει στη ζωή των εργατών;

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η υπονόμευση της σταθερής εργάσιμης ημέρας (8ωρου, 7ωρου) είναι άλλη μια μέθοδος μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης και κατά συνέπεια του εργατικού εισοδήματος. Για το σκοπό αυτό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την τελευταία δεκαετία έκαναν αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις. Με τον τελευταίο νόμο που είναι σε ισχύ, οι εργοδότες μπορούν να απασχολούν τον εργαζόμενο δύο επιπλέον ώρες κάθε μέρα (10ωρο) και στην περίπτωση του 5ημέρου από 40 ώρες να αυξάνουν την εργάσιμη εβδομάδα στις 50 ώρες. Γι' αυτές όμως τις επιπλέον 10 ώρες, ο εργοδότης δεν πληρώνει υπερωριακή αμοιβή, αλλά σε κάποια άλλη χρονική περίοδο παρέχει στον εργαζόμενο άδεια ή ρεπό. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του έτους, ο πρόσθετος χρόνος εργασίας, πέραν του συμβατικού ωραρίου, μπορεί να φτάνει στις 256 ώρες. Εδώ έχουμε αυξημένο κέρδος για τον εργοδότη, αφού η μη καταβολή υπερωριακής απασχόλησης διαφορετικά, σημαίνει μείωση του μισθού.

Η «επιστροφή» του χρόνου αυτού σε ρεπό ή άδεια - όπως λέει ο νόμος - σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει το μισθό του εργάτη, αφού στην πρώτη περίπτωση ο εργοδότης γλυτώνει το πρόσθετο κόστος της υπερωριακής απασχόλησης, ενώ κατά την «επιστροφή» του χρόνου αυτού σε άδεια, αυτός αποτιμάται με το συνηθισμένο μεροκάματο (χωρίς προσαύξηση). Ταυτόχρονα, αυξάνοντας τον ημερήσιο χρόνο εργασίας (πέρα από το συμβατικό) επιτυγχάνει την αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, δηλαδή της υπεραξίας που αποσπά ο καπιταλιστής. Πρόκειται για τον πιο κλασικό τρόπο απόσπασης μεγαλύτερης υπεραξίας (απόλυτη υπεραξία) μέσα από την επιμήκυνση του ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Ομως οι συνέπειες για τους εργαζόμενους από την αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, η κατάργηση του 8ωρου και η επιβολή του 10ωρου δεν έχουν μόνο οικονομικές συνέπειες για τους εργάτες. Εχουν ταυτόχρονα τεράστιες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων. Καταρχήν οι επιπλέον δύο ώρες εργασίας και μάλιστα μετά από 8 ώρες σκληρής δουλειάς στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στο γραφείο, επιφέρει μια τεράστια καταπόνηση στις μυικές, πνευματικές και ψυχικές αντοχές του εργάτη. Καταπόνηση που αναπόφευκτα οδηγεί σε πρόωρο μαρασμό την εργατική τάξη, στη φυσική και πνευματική εξόντωσή της. Επιπλέον η αύξηση αυτή μικραίνει το χρόνο ξεκούρασης και άρα το χρόνο μέσα στον οποίο ο εργάτης μπορεί να αναπληρώσει την εργατική του δύναμη. Η πρόωρη «γήρανση» του εργατικού δυναμικού, η καταπόνησή του και η πρόκληση ασθενειών, η υπονόμευση της υγείας του είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Η παρακμή της εργατικής τάξης, αυτή είναι η ιστορική νομοτέλεια μιας τέτοιας εξέλιξης σε περίπτωση που κυβέρνηση και τρόικα καταφέρουν να εφαρμόσουν μαζικά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Και όχι μόνο αυτό. Η προσαρμογή - αύξηση των ωρών εργασίας και η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, εμποδίζει κάθε οικογενειακό προγραμματισμό, στενεύει τα χρονικά όρια και στερεί τον εργάτη από κάθε κοινωνική ζωή και δραστηριότητα, του στερεί χρόνο για ψυχαγωγία, αθλητισμό, κοινωνική συναναστροφή. Τον οδηγεί σε βαθμιαία αποξένωση από κάθε κοινωνική, ακόμα συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα. Τον μετατρέπει σε ένα εξάρτημα της παραγωγής και των αναγκών της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Σε ένα ον που δε δουλεύει για να έχει «τα προς το ζην», αλλά σε ένα ον που ζει για να δουλεύει.

Το γεγονός μάλιστα ότι η αύξηση των ωρών εργασίας και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν επιδιώκεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σήμερα μια συνολική στρατηγική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με την επιβολή του 65ωρου, μέσα από την υιοθέτηση της σχετικής οδηγίας, δείχνει ότι δεν πρόκειται για «ελληνική ιδιαιτερότητα», δεν εξυπηρετεί την «έκτακτη ανάγκη», όπως θέλει να πείσει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση. Είναι στρατηγική επιλογή για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, είναι η απάντησή τους στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, στον οποίο πρέπει να θυσιαστεί το σύγχρονο προλεταριάτο της Ευρώπης και ως εκ τούτου η απάντηση των εργαζομένων της ΕΕ πρέπει να είναι ταξική και ενιαία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Κάθε σωματείο «να πάρει πάνω του» τη μάχη

Πλούσια συζήτηση για την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων στον κλάδο του φαρμάκου μπροστά στην απεργία έγινε χτες το απόγευμα στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής. Οπως τόνισε η Εφη Πετροπούλου, πρόεδρος του συνδικάτου, «με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 23 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι πρέπει να δείξουν ότι δε νομιμοποιούν στη συνείδησή τους τα αντιλαϊκά μέτρα. Τα επιχειρησιακά σωματεία πρέπει άμεσα να πάρουν απόφαση, να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες θα κουβεντιάζουν και την κλιμάκωση του αγώνα».

Οπως τονίστηκε στις τοποθετήσεις των εργαζομένων και των συνδικαλιστών παρά την τεράστια κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών και των φαρμακαποθηκών, οι εργοδότες προχωρούν σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Υπάρχουν εργαζόμενοι του κλάδου που αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά. Τις μέρες που απομένουν αναδείχτηκε η ανάγκη να γίνουν συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να καταγραφούν άνεργοι κι απολυμένοι του κλάδου, να γίνει ιδιαίτερη δουλειά για τη συσπείρωσή τους στο συνδικάτο, να στηθούν Επιτροπές Αγώνα στους μεγαλύτερους χώρους και κάθε σωματείο να «πάρει πάνω του» την προετοιμασία της απεργίας, να κατέβει στη διαδήλωση με το πανό του, να περιφρουρήσει την απεργία σε κάθε επιχείρηση.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ «ΚΑΝΑΚΙ»
Η πλειοψηφία του σωματείου δεν αντιπαλεύει τα αντεργατικά μέτρα

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 23 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή της εταιρείας τροφίμων «ΚΑΝΑΚΙ». Επιπρόσθετα, η Εργοστασιακή Επιτροπή, καταγγέλλει «την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου του "ΚΑΝΑΚΙ"».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργοδοτική - συμβιβασμένη πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων, «μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης και των αντεργατικών μέτρων που παίρνονται από την κυβέρνηση, αρνείται να πάρει απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία στις 23 Φλεβάρη, δεν καλεί σε Γενική Συνέλευση για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία για μέτρα που παίρνονται και που τους καταδικάζουν στη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους». Η εταιρεία ανήκει στον όμιλο Φιλίππου, όμως το σωματείο, δεν ενημερώνει για τη συντονισμένη εργοδοτική επίθεση, τις απολύσεις στη «ΦΑΓΕ» και στην «ΕΒΓΑ» (που επίσης ανήκουν στον όμιλο) τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ.

Ταυτόχρονα, η συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου «δε λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των εργαζομένων παρά μόνο το συμφέρον του εργοδότη με φτηνές δικαιολογίες όπως "τώρα έχουμε δουλειά" ή "όταν εφαρμοστούν εδώ, θα κάνουμε απεργία"». Κι η Επιτροπή καταλήγει: «Φτάνει πια η κοροϊδία. Αυτή η πλειοψηφία του Σωματείου δε μπορεί και δε θέλει να οργανώσει καμιά δράση ενάντια στα όποια αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ