Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011

Κυβέρνηση και τρόικα έχουν στα σκαριά νέες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις και ειδικά για το νόμο που αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή την παραπέρα υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου (8ωρου, 7ωρου). Γιατί η άρχουσα τάξη επιμένει σε αυτό. Τι συνέπειες θα έχει στη ζωή των εργατών;

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η υπονόμευση της σταθερής εργάσιμης ημέρας (8ωρου, 7ωρου) είναι άλλη μια μέθοδος μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης και κατά συνέπεια του εργατικού εισοδήματος. Για το σκοπό αυτό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την τελευταία δεκαετία έκαναν αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις. Με τον τελευταίο νόμο που είναι σε ισχύ, οι εργοδότες μπορούν να απασχολούν τον εργαζόμενο δύο επιπλέον ώρες κάθε μέρα (10ωρο) και στην περίπτωση του 5ημέρου από 40 ώρες να αυξάνουν την εργάσιμη εβδομάδα στις 50 ώρες. Γι' αυτές όμως τις επιπλέον 10 ώρες, ο εργοδότης δεν πληρώνει υπερωριακή αμοιβή, αλλά σε κάποια άλλη χρονική περίοδο παρέχει στον εργαζόμενο άδεια ή ρεπό. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του έτους, ο πρόσθετος χρόνος εργασίας, πέραν του συμβατικού ωραρίου, μπορεί να φτάνει στις 256 ώρες. Εδώ έχουμε αυξημένο κέρδος για τον εργοδότη, αφού η μη καταβολή υπερωριακής απασχόλησης διαφορετικά, σημαίνει μείωση του μισθού.

Η «επιστροφή» του χρόνου αυτού σε ρεπό ή άδεια - όπως λέει ο νόμος - σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει το μισθό του εργάτη, αφού στην πρώτη περίπτωση ο εργοδότης γλυτώνει το πρόσθετο κόστος της υπερωριακής απασχόλησης, ενώ κατά την «επιστροφή» του χρόνου αυτού σε άδεια, αυτός αποτιμάται με το συνηθισμένο μεροκάματο (χωρίς προσαύξηση). Ταυτόχρονα, αυξάνοντας τον ημερήσιο χρόνο εργασίας (πέρα από το συμβατικό) επιτυγχάνει την αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, δηλαδή της υπεραξίας που αποσπά ο καπιταλιστής. Πρόκειται για τον πιο κλασικό τρόπο απόσπασης μεγαλύτερης υπεραξίας (απόλυτη υπεραξία) μέσα από την επιμήκυνση του ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Ομως οι συνέπειες για τους εργαζόμενους από την αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, η κατάργηση του 8ωρου και η επιβολή του 10ωρου δεν έχουν μόνο οικονομικές συνέπειες για τους εργάτες. Εχουν ταυτόχρονα τεράστιες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων. Καταρχήν οι επιπλέον δύο ώρες εργασίας και μάλιστα μετά από 8 ώρες σκληρής δουλειάς στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στο γραφείο, επιφέρει μια τεράστια καταπόνηση στις μυικές, πνευματικές και ψυχικές αντοχές του εργάτη. Καταπόνηση που αναπόφευκτα οδηγεί σε πρόωρο μαρασμό την εργατική τάξη, στη φυσική και πνευματική εξόντωσή της. Επιπλέον η αύξηση αυτή μικραίνει το χρόνο ξεκούρασης και άρα το χρόνο μέσα στον οποίο ο εργάτης μπορεί να αναπληρώσει την εργατική του δύναμη. Η πρόωρη «γήρανση» του εργατικού δυναμικού, η καταπόνησή του και η πρόκληση ασθενειών, η υπονόμευση της υγείας του είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Η παρακμή της εργατικής τάξης, αυτή είναι η ιστορική νομοτέλεια μιας τέτοιας εξέλιξης σε περίπτωση που κυβέρνηση και τρόικα καταφέρουν να εφαρμόσουν μαζικά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Και όχι μόνο αυτό. Η προσαρμογή - αύξηση των ωρών εργασίας και η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, εμποδίζει κάθε οικογενειακό προγραμματισμό, στενεύει τα χρονικά όρια και στερεί τον εργάτη από κάθε κοινωνική ζωή και δραστηριότητα, του στερεί χρόνο για ψυχαγωγία, αθλητισμό, κοινωνική συναναστροφή. Τον οδηγεί σε βαθμιαία αποξένωση από κάθε κοινωνική, ακόμα συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα. Τον μετατρέπει σε ένα εξάρτημα της παραγωγής και των αναγκών της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Σε ένα ον που δε δουλεύει για να έχει «τα προς το ζην», αλλά σε ένα ον που ζει για να δουλεύει.

Το γεγονός μάλιστα ότι η αύξηση των ωρών εργασίας και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν επιδιώκεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σήμερα μια συνολική στρατηγική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με την επιβολή του 65ωρου, μέσα από την υιοθέτηση της σχετικής οδηγίας, δείχνει ότι δεν πρόκειται για «ελληνική ιδιαιτερότητα», δεν εξυπηρετεί την «έκτακτη ανάγκη», όπως θέλει να πείσει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση. Είναι στρατηγική επιλογή για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, είναι η απάντησή τους στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, στον οποίο πρέπει να θυσιαστεί το σύγχρονο προλεταριάτο της Ευρώπης και ως εκ τούτου η απάντηση των εργαζομένων της ΕΕ πρέπει να είναι ταξική και ενιαία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ