Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
Αυξάνονται θάνατοι και κρούσματα

Και η φετινή έξαρση της νέας γρίπης Η1Ν1 αποκαλύπτει τα μόνιμα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που παρουσιάστηκαν χτες στο υπουργείο Υγείας, απ' την αρχή του χρόνου πέθαναν 62 άτομα και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 208 άτομα (εκ των οποίων τα 110 παρέμεναν μέχρι και χτες για νοσηλεία). Οπως αναφέρθηκε απ' τους επιστήμονες για τους 48 ασθενείς που κατέληξαν και έγινε έλεγχος των στοιχείων τους διαπιστώθηκε ότι κανένας δεν έκανε το εμβόλιο, ενώ απ' το σύνολο όσων νόσησαν εμβολιάστηκε μόλις το 3%. Επίσης, όπως είπαν οι επιστήμονες, δεν πήραν έγκαιρα τα αντιιικά φάρμακα οι περισσότεροι απ' τους αρρώστους με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η οδυνηρή εξέλιξη.

Δηλαδή, και η επικέντρωση της πρόληψης μόνο στον εμβολιασμό δεν απέδωσε καθώς λείπει το ενιαίο δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας με τον Οικογενειακό Γιατρό και τη διεπιστημονική ομάδα που θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και θα κάνει - κατά προτεραιότητα - τους εμβολιασμούς σε εκείνους που τους έχουν ανάγκη.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας περιορίστηκαν σε αναφορές εγκυκλίων και οι επιστήμονες σε εκκλήσεις μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προς όσους αρρωσταίνουν να αναλάβουν οι ίδιοι τις πρωτοβουλίες να εμβολιαστούν και να πάρουν τα αντιιικά φάρμακα

Κι ενώ η νέα γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά 75 κρεβάτια ΜΕΘ, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πριν ένα χρόνο ότι προσλαμβάνονται γιατροί με ετήσιες συμβάσεις για να λειτουργήσουν.

Σήμερα στο δημόσιο τομέα υπάρχουν 650 κλίνες σε 74 ΜΕΘ. Επίσης, υπάρχουν 200 κλίνες στον ιδιωτικό τομέα και 50 κλίνες στα στρατιωτικά νοσοκομεία, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Οπως όμως υπογράμμισαν στη σύσκεψη οι γιατροί των ΜΕΘ, στη χώρα μας θα έπρεπε να έχουν μετατραπεί, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, σε κλίνες ΜΕΘ το 8-10% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων. Αντίθετα, σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ αντιπροσωπεύουν μόλις το 2%, ενώ όπως υπογράμμισαν οι γιατροί θα πρέπει άμεσα διπλασιαστεί ο αριθμός των κλινών στο δημόσιο τομέα. Παρ' όλα αυτά τα κενά, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έδειξε επιχειρησιακή ετοιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ